hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reggel méreg, este gyógyszer?

 

A hagyomány szerint a retket reggelire inkább kerüljük, vacsorára fogyasztva azonban kifejezetten áldásos hatással bír. Van, amiben a népi bölcsességnek sincs 100%-ig igaza...

A már az ókorban is ismert, manapság pedig az egész világon termelt és fogyasztott retek számos nyavalya ellenszere, a benne lévő rengeteg C-vitaminnak, kéntartalmú illóolajoknak, mustárolaj-glikozidnak és raphanolnak köszönhetően. Azaz: serkenti az epe termelődését és kiürülését, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Oldja a nyákot, csillapítja a köhögést. Segíti az emésztést, fokozza az étvágyat.

Reggel sem méreg, azonban nem ajánlott magában fogyasztani, különösen a fekete retket, mely nehezebben emészthető.

A legtöbbször a szendvicsek kulináris értékét szoktuk fokozni a retekkel, ám sokkal változatosabban is felhasználható. Nézzünk három variációt, mintegy alapötletként.

Reteksaláta:

Hozzávalók:

1 csokor retek vagy 1 közepes nagyságú fekete retek

1 evőkanál ecet

1 evőkanál cukor

1 pohár víz

10 dkg gépsonka

2 evőkanál tejföl

1 kiskanál só

Elkészítés:

A retket megtisztítom, és a nokedliszaggató hátán lereszelem, majd lesózom. Közben elkészítem a cukros-ecetes öntetet és ráöntöm a retekre. Tetszés szerint hagyom állni negyed órát vagy akár többet, majd kinyomkodom. A sonkát felkockázom és a kinyomkodott retekkel összekeverem. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy összeálljon.

Tipp:

Pirítóssal nagyon finom.

Forrás: Mindmegette.hu

Zöld retekleves

Hozzávalók (4 főre):

3 csomag retek, a levelével együtt

1 póréhagyma, csíkokra vágva

2 közepes burgonya

1 vöröshagyma, felaprítva

2 ek. olívaolaj

1 l zöldségalaplé

2 dl növényi tej

Apróra vágjuk a retket és a retekleveleket. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a retket és a póréhagymát, a zöldségalaplével felöntjük. Lefedve 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, a növényi tejjel hígítjuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Tálalás előtt csíkokra vágott retekkel díszítjük.

Forrás: Vegagyerek.hu

Retek chips:

Hozzávalók: 10-15 nagyobb retek, só és bors ízlés szerint


Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 375 fokra.

Szeljük a retket vékony kerek szeletekre, és tegyük egy tepsibe, alá tegyünk tapadásmentes sütőpapírt.

Szórjuk meg a retket a sóval és borssal és tegyük a sütőbe.

10 perc után fordítsuk meg a retek chipseket, és süssük még további 5-10 percig, vagy amíg ropogósak nem lesznek.

Forrás: low-cholesterol.food.com

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak