hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rubin Eszter megsüti a tutit

Rubin Eszter nevével már korábban is találkozhattunk különböző gasztrokalandozások során. Barhesz című regénye pedig új ízt adott a csajos könyveknek. Itt volt tehát az ideje, hogy szóra bírjuk ezt a különleges szakácsot.

 


 

Hogy telnek a konyhádban az ünnepek előtti napok?

Én is úgy nőttem fel, mint a legtöbb kortársam a 80-as években, amikor a zsidó családok többsége tartott karácsonyt. Viszont felnőtt fejjel, a saját családommal úgy döntöttünk, hogy a hagyományos zsidó ünnepekkel tudunk azonosulni, ezeket tartjuk meg. Mi ilyenkor Hanukára készülünk a fény ünnepén, minden este eggyel több gyertyát gyújtunk a kilencágú gyertyatartóban, és minden nap kis ajándékokkal lepjük meg egymást. Az olaj csodájára emlékezve olajban sült ételeket eszünk, én a fánkhoz illatos kardamom mártást készítek.

Ájvé ( hogy stílusosak legyünk) mi itt zömében goj csajok vagyunk. De bejglit azért csak sütsz?!

Szoktam bejglit sütni, Barhesz című regényem első oldalai pont egy monumentális bejgli sütéssel indulnak, a recept is megtalálható a könyvben, és egy tipp, hogyan lesz a teteje szép márványos.

Milyen gasztro ajándék ötleteket tudsz septiben felvillantani nekünk?

A nyáron befőzött lekvárok szép kis üvegekben, személyre szólóan felcímkézve ilyenkor jó szolgálatot tesznek. Én ebben az évben szinte teljesen cukor nélkül tettem el a sárgabarackot és a málnát, az üvegeket forró vízzel sterilizálva, pálinkával kiöblítve, és száraz dunsztban tartósítottam. Különlegesen friss, valódi gyümölcsízük van, mindenki örül neki. Készíthetünk házilag granolát: sütőben nagy tepsire szórjunk különböző magvakat, zabpelyhet, és mézzel átforgatva karamellizáljuk. Adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket, kókusz chipset, csokoládét – a variációk száma végtelen. Tejkaramella, házi bonbonok, gyümölcskenyér, stollen, mind jól bevált ajándék.

Egy ínyenc lekvár a karácsonyfánk alá?

Kezeletlen héjú édes narancsokat vékonyan felszeletelem, és egy napra hideg vízbe áztatom. Másnap leöntöm a vizet, és harmad annyi cukorral felteszem főni. Néha megkeverem, végül öntök hozzá egy kis Cointreau-t (narancslikőr). Még forrón, kifőzött üvegekbe töltöm, rátekerem a tetejét, és 15 percre fejre állítom. Takarókkal kibélelt kosárban, száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Kérhetünk tőled karácsonyra egy tuti receptet?

Egy könnyed, szedres mákhab tortát ajánlok ünnepi desszertnek.

Lisztmentes piskóta:

Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek. mandulaliszt, 2 ek. cukor, pár szem szeder, 1 ek. darálatlan mák.

Elkészítés: Tojásokat szétválasztás nélkül, cukorral együtt habbá verem, óvatosan beleforgatom a mandulalisztet, mákot és szedret. 18 cm-es tortakarikában, 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm.

Szeder coulis:

Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott szeder, 1-2 ek. cukor, 1 ek. fehér rum, 1 ek. zselatin.

Elkészítés: Szedret cukorral és rummal összeturmixolom. 1 dl gyümölcspürében elkeverem a zselatin, felmelegítem, majd összekeverem a nagyobb résszel. 16 cm-s formában dermesztem.

Mákhab:

Hozzávalók: 12 dkg fehér csokoládé, 60 dkg tejszín, 30 dkg mascarpone, 5 dkg darált mák, 3 ek. cukor, 2 ek. zselatin, 4 ek. fehér rum.

Elkészítés: Fehér csokoládét alacsony hőfokon, kevergetve felolvasztom. Tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét, cukrot, mákot, olvasztott csokoládét. Rum és pár kanál víz keverékében feloldom a zselatint, és óvatosan elkeverem a krémben.

Díszítés: darálatlan mák, szeder.

Torta összeállítása: 20 cm-re állítom a tortakarikát, habzsákból krémet nyomok az oldalára, és mindenhol egyenletesen elkenem. Belehelyezem a piskótalapot, rá a megdermedt szeder réteget. Habzsákból betöltöm a többi krémet és pár órára kifagyasztom. Leveszem a karikát, a torta oldalát darálatlan mákkal díszítem.

 


 

Nem csak profi szakács, hanem író is vagy.  Új könyveden dolgozol. Kicsit belekóstolhatunk?

Jelenleg regényciklusom második darabján, a Bagel című köteten dolgozom. A bagel zsidó péksütemény, ugyanúgy, mint első kötetem címe, a barhesz, amely minden ünnepi asztal elengedhetetlen tartozéka. A Barhesz a 2012-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg. A többrétegű szöveg cselekménye ironikus és önironikus próza, amely két zsidó család életének epizódjait villantja fel a XX. század elejétől napjainkig. Nagy szerepet kap a kötetben a hagyományos zsidó gasztronómia, valamint a manapság nagyon hangsúlyos gasztrománia, és ennek szatirikus ábrázolása. Ezt a vonalat szeretném folytatni új kötetemben is. A Barheszben a főszereplő, Kohav Virág  életútját követtük végig, a második kötetben sokkal inkább háttérbe húzódik, és új szereplőknek enged teret. Az első rész utolsó oldalain Virág kóser pékséget nyit, a második rész innen folytatódik, de az első kötet olvasása nélkül, önállóan is értelmezhető. A történet vonalvezetése a Virág bagel boltjába betérő törzsvendégek sorsát követi nyomon, ezáltal ismerhetjük meg a régi és új szereplők életét, akár mint saját elbeszélésüket, illetve ezen sorsok fénytörésében indirekt módon kerülnek szövegbe.

A zsidó közösség életébe is betekintést engedő regényciklus mindvégig életigenlő. A második kötetben is hangsúlyos a magyar és zsidó gasztronómia megjelenítése, valamint az önironikus hang, a zsidó lélek bonyolultságának és ambivalenciájának szatirikus ábrázolása

Főzés vagy írás? Melyikhez húz a szíved?

A főzés, az alapanyagokkal való kapcsolat a hétköznapi életem elengedhetetlen része. Ez az ami kikapcsol és feltölt. Az írás valamennyire módosult tudatállapotot igényel, teljes koncentrációt, és eltávolodást a mindennapi ritmusból. Ezért jó főzésről, ételkészítésről és ezek által közvetített hangulatokról írni, mivel kiegészíti egymást a két tevékenység.

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak