hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szívd a vérét, megéri!

Gondoltam valamire. Természetesen növény. Azt is elárulom róla, hogy répa. Garantáltan jót tesz szervezetünknek az elkövetkező hideg hónapokban! Földszínű kupacokban áll a piacon. Jó, megértem, nem éppen szem-szájnak ingere, de remélem, ezután a cikk után rohamosan növekszik majd zöldségünk  népszerűségi indexe ,és nem fokozzuk le nagyanyáink jól bevált receptje nyomán savanyúsággá. Na mire tippeltek?  Ne pazaroljátok feleslegesen az energiátokat a megfejtésre, elárulom: cékla.

 

 

Ne ijedezzetek, nem a legújabb léböjt kúrával akarlak sanyargatni benneteket, azonban az előttünk álló fénytelen, szürke időszakot ki kell bekkelnünk valahogy tavaszig! Ebben lesz kitűnő segítőtársunk ez a bíbor ínyencség.

 

A répa, aki életét és vérét áldozza egészségünk oltárán

Kálium, kalcium, vas, magnézium, szilícium, cink, réz, mangán, kén, jód, kobalt, króm, nikkel, B1-, B2-, B6-, C-vitamin és folsav mind megtalálható a céklában, azonkívül nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a haj, köröm és az idegrendszer számára A csodálatos gumó nagyot alakított a  rákkutatásban is .Dr. Ferenczi Sándor fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain tumorellenes hatású.

 

Bíbor Gyógyír és kozmetikum egyszerre

A legelső emlékeink róla boldogult babakorunkból úsznak elénk. Remélem, senki sem az etetőszéket dekorálta vele! Nem véletlenül trenírozzák a gondos anyák céklán gyermekeiket. Mindig oda kell figyelni azokra az ételekre, amit a gyerkőcöknek ajánlanak, hiszen azok tápértéke és vitamintartalma mindent visz. Zöldségünket a népgyógyászat már nagyon régen ismeri. Remek vérszaporító hírében áll. A sárgarépa után a cékla a második legkedveltebb gyógyító.  Hatása nyersen nagyobb, mint megfőzve vagy sütve. Az az igazi, ha nyersen fogyasztjuk vagy gyümölcscentrifugán vesszük vérét.  Az indiai ajurvédikus orvoslás kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolják.   Naponta két-három pohár cékla lé elfogyasztása enyhíti a menstruációs görcsöket. A cékla olyan zöldségféle, amelynek vastartalmát testünk legjobban tudja hasznosítani. A vörösvérsejtek számára igazi muníció.

 

Amit a cékláról feltétlenül tudni kell

A legnagyszerűbb természetesen az lenne, ha biogazdaságokból tudnánk beszerezni, ám sokunknak be kell érni a piaccal. Legyetek körültekintőek: vegyszermentes talajban nevelt céklát vásároljatok, mivel a különböző növényvédő szerek a gyökérben raktározódnak. Ez a mi bíbor kedvencünknél veszélyforrás, hiszen valójában egy gyökérről van szó! Vigyázzatok, ne babonázzanak meg benneteket a hatalmasra nőtt példányok! A vörösrépa (tájnyelven) akkor jó, ha kicsike, fele akkora, mint az öklötök. Sok kicsi sokra megy alapon tegyétek a kosárba, és irány a konyha. Koranyáron a kertből zsenge, zöld leveleit is leszedhetitek, és finom salátát készíthettek belőle. (Ezt tartsátok észben júniusig! )

 

Ruhafesték

Ha megfőzitek a zsákmányt, a vizében (amiben kilehelte bíbor lelkét), lazán megfesthettek egy-két unalmas fehér ruhadarabot, mert erre is jó!

 


 

Irány a konyha! Fel a kötényt! Novemberben kezdetét veszi a céklaoffenzíva

Mielőtt hozzákezdenénk a sütés-főzéshez, koccintsunk  a cékla egészségére egy pohár vitaminitallal.

 

Vitaminital ellenszer a télre

Hozzávalók: 1 db alma, 1 db narancs, 2 db klementin, fél citrom, 1 -2 db kivi, ¼ zellergumó, ½  cékla, 1db sárgarépa, 3 ujjnyi kígyóuborka darab, 1 db paradicsom, méz vagy cukor és persze egy gyümölcscentrifuga.

Elkészítés: A narancsot, a klementint, a citromot és a kivit meghámozzuk. Minden összetevőt megmosunk, felaprítjuk kisebb-nagyobb darabokra. A gyümölcscentrifugába dobjuk, levüket kifacsarjuk több részletben. Ha túl savanyú lenne, néhány kiskanál cukorral, édesítőszerrel, mézzel vagy multivitamin itallal édesítjük. (Esetleg banánt lehet hozzáadni a végén, és botmixerrel pürésíteni benne.) Hidegen fogyasszuk!

Forrás: No Salty

 

Céklaburger, a hamburger vegetáriánus változata

Hozzávalók: 25 dkg cékla, 25 dkg sárgarépa vagy karalábé, 20 dkg őrölt zabpehely, 2 tojás, 1 salotta hagyma, 4 ek. aprított kapor, 2 ek. aprított kakukkfű, 2 ek. aprított petrezselyem zöld, 1 ek. szezámmag, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A céklát és répát megpucoljuk, majd durván lereszeljük, a hagymát felaprítjuk. Egy keverőtálban a hozzávalókat eldolgozzuk. Lefedjük, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A céklás masszát kivesszük a sütőből, és 8 hamburger formát alakítunk belőle. Egy tálcán 10 percig tovább hűtjük. 1-2 kanál olajat egy serpenyőben felmelegítünk, a burgereket mindkét oldalon kb 3-5 percig aranybarnára sütjük. Egy tepsibe helyezzük és a sütőben 15 percig átsütjük. Közben elkészítjük a salátát, zsemlét, szószokat.

Forrás: Tuti tippek

 


 

Paradicsomos céklaleves

Hozzávalók: 0.5 kg cékla apró kockákra vágva, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma aprítva, 2 ek. olívaolaj, 0.5 l erőleves, 10 dkg feta sajt, só, bors.

Elkészítés: A paradicsomokat ketté vágjuk, egy tepsibe helyezzük az apróra vágott fokhagymával, lelocsoljuk az olívaolaj felével és 190 fokon 25-30 percig puhára sütjük. Átpasszírozzuk egy szűrön – félretesszük. A maradék olajban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a cékladarabokat, megforgatjuk néhányszor, majd felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, kb 10 percig rotyogtatjuk. Amikor a cékla megpuhult, hozzáöntjük a paradicsompürét, leveszzük a tűzhelyről és robotgéppel krémessé turmixoljuk. Tálalás előtt feta sajtot morzsálunk rá.

Forrás: Tuti Tippek

 

Egy eredeti Nigella recept! Juhé! - Céklatorta csokival

Hozzávalók 7 főre: 20 dkg liszt, 15 dkg cukor , 0,5 csomag  sütőpor , 5 dkg cukrozatlan kakaópor, 3 db tojás, 25 dkg cékla, 2 dl napraforgó olaj, 2, 5 dl tejszín.

Elkészítés: A céklát meghámozzuk, felszeleteljük és alufólia alatt, 180 fokon kb. 35 percig sütjük, ha szükséges, a már lekapcsolt sütőben hagyjuk tovább puhulni. Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sütőport, a kakaóport. Közben egy másik edényben az olajat, az apróra vágott céklát, a tojásokat simára mixeljük.  Összekeverjük a száraz hozzávalókat a gyönyörű színű céklás keverékkel egészen addig, míg tésztaállagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntjük, előmelegített sütőbe dugjuk, és sütés közben folyamatosan figyeljük. A galanche-hoz: a tejszínt közepesen alacsony lángon forráspontig hevítjük, majd megolvasztjuk benne az étcsokoládét, majd a már kihűlt tortaalapunkra csurgatjuk. Semmi pánik, le fog folyni, de éppen ettől lesz szép a sütink!

Sütési hőfok: 180°C, a tortaforma mérete: 26 cm.

Forrás: Nigella receptje

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak