hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szószra fel!

 

A magyar konyhának kevésbé szerves részei a szószok, mint a francia, az angol vagy épp a mexikói konyhának. Pedig érdemes beépíteni a kulináris palettába, hiszen remekül fel lehet dobni velük a legegyszerűbb fogásokat is, ráadásul könnyű elkészíteni őket, változatosak és többnyire olcsón előállíthatók. Kedvcsinálóul összegyűjtöttük az öt kedvencünket.


Joghurtos mentaszósz

Hozzávalók: 5-6 levél menta, 1 pohár natúr joghurt, 1 pohár tejföl, 1 tk. citromlé, 1 tk. mustár, méz (ízlés szerint), bors, csipet só.

Elkészítés: A joghurtot, a tejfölt, a megmosott és apróra tépett mentaleveleket mixerbe/ turmixgépbe tesszük. Citromlével, mustárral, mézzel, borssal és egy csipet sóval ízesítjük.

Forrás: NoSalty

Kapri mártás

Hozzávalók: 2 ek. kapribogyó (befőtt), 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, 1 csomag snidling, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A kaprit és a snidlinget vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze. A tejfölbe keverd bele a tojássárgáját, majd gőz felett (gondosan kevergetve) főzd sűrűre. Vedd le a tűzről, keverd el benne a kaprit (a levével együtt), a snidlinget, a fokhagymát, és ízesítsd tört fehérborssal, illetve sóval. A tálalásig tedd hűtőszekrénybe.

Forrás: Rita Konyhája

Rózsabors szósz

Hozzávalók: 5 dl joghurt, 1 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma reszelve, 2 kiskanál balzsamecet, fél citrom leve, só, 2 kiskanál cukor, 8 dkg rózsabors, 2 kiskanál mustár.

Elkészítés: A rózsaborsot klopfolóval szétnyomkodjuk, majd olajon a hagymával együtt dinszteljük, ezután kerül bele a joghurt, a citromlé, a mustár, a só, a cukor és a balzsamecet. Lassú forralással, kevergetve (a cukor miatt leéghet) besűrítem, ez kb. 25 perc. Készen van.

Forrás: Mindmegette

Bazsalikomos paradicsommártás

Hozzávalók: olívaolaj, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2,5 dl víz, 90 dkg paradicsomkonzerv, 0,6 dl száraz vörösbor, ½ tk. morzsolt, csípős pirospaprika, só, őrölt bors, 2 ek. felaprított bazsalikom.

Elkészítés: A felaprózott hagymát és a felszeletelt répát olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a konzerv levét és a bort is. A paradicsomokat felszeleteljük, magvaikat eltávolítjuk, majd felcsíkozzuk és a mártásba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd lefedve kb. 20 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot, és már kész is a mártás.

Forrás: Ízletes

Mexikói szósz

Hozzávalók: 3 db érett paradicsom lehéjazva, kimagozva és apró kockákra vágva, 2-3 db chilipaprika (helyettesíthető hegyes erős paprikával) apró kockákra vágva, 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva, 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél, kevés citromlé, kevés só.

Elkészítés: A klasszikus mexikói mártás összetevőit egy tálba rakjuk, és jól összekeverjük. Tálalás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Forrás: Receptindex

 

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak