Segít a baba

2009. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fürdetés, pelenkázás művelteiben is igen korán részt tud már venni. Először persze azt kell elérni, hogy a riadtan kalimpáló, síró újszülött megnyugodjon, békés, elégedett legyen a pólyázóasztalon, és a fürdővízben egyaránt. Ehhez az kell, hogy nyugodt, óvatos mozdulattal – sietés, kapkodás nélkül – nyúljunk a csecsemőhöz, előzetesen gondosan készítsünk oda mindent, amire szükségünk lesz, és minden nap ugyanolyan mozdulatokkal, ugyanolyan sorrendben vetkőztessük, tisztogassuk. 

Amikor már jól érzi magát a csecsemő, kezdi figyelni, hogy mit csinál vele az édesanyja, tekintetével követi kézmozdulatait. Ahogy megismeri, beidegzi a sorrendet, apró mozdulatokkal jelzi ezt, például ellazítja azt a végtagját, ami soron következik, fültisztításnál egy picit elfordítja a fejét. Ha megmutatjuk a ruhadarabokat, amit feladunk rá, a három-négy hónapos csecsemő is rendszerint érdeklődve nézi, ahogy a kezecskéjéhez közelítjük pólóját, esetleg bizonytalan mozdulatot tesz felé.

Ha az együttműködésnek ezeket a legelső jeleit megfigyeltük a csecsemőnél, nem is lesz meglepő, hogy öt-hét hónapos kora körül kérésünkre odanyújtja majd a kezét. A második félév folyamán egyre több ilyen segítő mozdulatot végez a csecsemő, egyre biztosabban dugja bele vagy húzza ki a karját, lábát az ingecske ujjából, rugdalózó szárából.

Ezután a negyedik negyedévben – már megpróbálja a papucsát, zokniját levetni, vagy egyik karjáról lehúzni a ruhácskáját. Mindezt szemmel láthatóan élvezni fogja, gyakran mosolyogva „segít”.

Máskor pedig komolyan, teljes igyekezettel próbálkozik, figyelmét összpontosítva a nehéz feladatra. A sikernek azután együtt örül édesanya és a kisgyermek!

Eközben sok más dolog is felkelti a gyermek érdeklődését. Ismerkedik a különféle fürdető eszközökkel, megmarkolja az előkészített pelenkát éppen úgy, mint a krémes tubust, szeretne mindent a kezébe kaparintani.

Ezzel sok hasznos ismeretet szerez a csecsemő a tárgyakról, lassan – a felnőtt magyarázatainak segítségével – megtanulja, mi mire való, kitapasztalja, mihez szabad hozzányúlni, és mihez nem.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top