Áldozzunk egy hetet a vesénkre

2010. 02. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A vesék a rá rótt feladatokat csak akkor tudják ellátni, ha a szervezetben megfelelő a véráramlás. Ha elégtelen a véráram működése, akkor a vese csak a vérnyomás emelkedésével tud megfelelően működni.

E fontos szerveink, a veséink működésének elemi egysége a vese érgomolyag, és tőle a vesemedencébe irányuló elvezető hálózat. A vese érgomolyagjai végzik a vér oldott tápanyagainak szűrését, az elvezető rendszer pedig a kiszűrt anyagok szelektáláson alapuló visszaszívását.

Vesénk károsodik, ha a szervezetünknek túl sok gyulladásos megbetegedéssel kell megküzdeni. Néha súlyosan károsítják a veséinket, sőt akár véglegesen is felfüggeszthetik veséink működését. Sajnos az elvezető rendszer gyulladásai különösen fiatalabb körben nem mindig járnak kísérő tünetekkel.

Ne áldozzuk fel egészségünket a divat oltárán:

öltözzünk melegen télen!

Figyeljünk a veseproblémák tüneteire, például a lázzal kísért deréktáji fájdalomra, vagy ha azt érezzük, hogy csíp a vizeletünk. Különösen a hölgyeknél a többszöri vesemedence gyulladás sokszor okozhat vese elégtelenséget, vagy nehezen kezelhető magas vérnyomást.

A veséink és az érrendszerünk között nagyon szoros összefüggés van. Az érbetegségeket kiváltó tényezők veséink működésére is komoly hatással vannak.

Ultrahangos vizsgálatoknál egyre több embernél derül ki, hogy vese cisztája van, ez már a vese fejlődési eltéréséből fakad. Addig nem igényel kezelést, amíg a vese működése rendben van.

Figyelmet igényel viszont, a vese kiválasztó működésénél az emelkedett húgysav értékkel jelzett eltérés. Ez sajnos fokozza a köszvényre való hajlamot, és tartós fennállása esetén akár izületi károsodáshoz is vezethet.

Az eddigiekben felsorolt betegségek sajnos veszélyeztethetik veséink működését. Ennek következményeként, fokozatosan megszűnhet a vesénk méregtelenítési képessége, és így jön létre az úgynevezett veseelégtelenség, a vérszegénység, melyet a vérképzést serkentő hormonok hiánya idéz elő, és következménye lehet még a vérnyomás emelkedése is.

A felsoroltak közül, bármelyik előfordulása akár halálos üzenet is lehet, ezért meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, a komoly vesebetegségek kialakulásának megelőzése érdekében.

A szervezetünkben fellépő gyulladások megelőzése érdekében folyamatosan járjunk fogorvosi szűrésekre, nem csak azért, hogy betömjék lyukas fogainkat, hanem ezáltal megakadályozható, hogy a fogaink alatt úgynevezett gyulladást előidéző gócok alakuljanak ki. Nem árthat, ha évente meglátogatjuk az fül-orr-gégészetet sem, ahol ellenőrizhetik, hogy manduláink körül minden rendben van-e.

Könnyebben megakadályozhatjuk, hogy vesemedence gyulladásunk legyen akkor, ha legalább napi két liter folyadékot elfogyasztunk. Különösen fontos ez kismamák esetében, hiszen a kisbabát dajkáló méh fokozott nyomást gyakorol a vizelet elvezető rendszerre, és ez átmenetileg növelheti a hajlamot a vesemedence károsodására.

Idős korban a vesebetegségek nagy része is azért fordul elő, mert az idősek nem fogyasztanak elég folyadékot.

Fontos tudnunk, hogy családunkban volt-e már vesebeteg. Amennyiben anyukánk vagy apukánk rokonsága révén felmerült már vesebetegség, vegyük intő jelnek arra, hogy esetleg mi is örökölhetjük. Véletlenül se kockáztassunk, ne akarjuk megtapasztalni az esetleges vesebetegségek következményeit.

Bármilyen vese- vagy húgyúti gyulladást vegyünk komolyan. Fokozottan védjük magunkat a hideghatásokkal szemben, legalább annyira, hogy derekunk takarva legyen. Nem nagyon hasznos ilyen időben csak egy haspóló viselése.

Ha esetleg volt már vese panaszunk, vagy húgyúti megbetegedésünk, akkor évente nem ártana ellenőriztetni legalább egyszer vizeletünk összetételét.

Minél kevesebb cukrot és koffeint fogyasszunk.

A túlzott kávéfogyasztás helyett térjünk rá a gyógyteák fogyasztására. Igyunk rendszeresen csalánteát, cickafark teát, citromfű tehát, zsurlóteát. Ezzel nemcsak a veséink működését segíthetjük elő, hanem a vérnyomásunkat is rendben tarthatjuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top