hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Az érett bőr ápolásának titkai

 

Az életkorunk előrehaladtával a bőrünk egyre inkább veszít megújuló képességéből, természetes rugalmasságából.

Teljes mértékben sajnos nem lehet kiküszöbölni ezt a folyamatot, azonban lassítani, késleltetni lehet.


A háttér

A bör öregedését külső és belső okokra vezethetjük vissza. A kollagén és az elasztin termelődése a kor előrehladatával egyre jobban csökken, és ennek a következtében a bőr fokozatosan veszít feszességéből, rugalmasságából. Ezeket a folyamatokat nem tudjuk leállítani, mint ahogy afelett se sok hatalmunk van, hogy hány éves korunkban jelennek meg az első ráncaink. Ez genetikai örökség, azaz, ha a családunkban a nők már 30 éves koruk táján ráncosodni kezdtek, akkor valószínűleg miránk is ez a sors vár.

Míg a genetikával nem sok mindent tudunk kezdeni, addig az egyéb, külső tényezőket nagy mértékben befolyásolhatjuk. Így például ügyelhetünk a bőrt érő napsugárzásra, arra, hogy sokat hunyorgunk-e, illetve, hogy dohányzunk-e vagy füstmentes életet élünk, mértékkel fogyasztunk-e alkoholt, és hogy egészségesen táplálkozunk-e. Minél több károsító tényezőt szűrűnk ki, annál valószínűbb, hogy a bőrünk a lehető leghosszabb ideig marad ragyogó.

Az érett bőr ápolása

Ahogy gyűlnek a gyertyák a születésnapi tortánkon, annál ajánlatosabb egyre nagyobb körültekintéssel megválasztani a bőrápolási termékeinket, hogy minimalizáljuk az öregedés folyamatát. Lehetőleg alkoholmentes arctisztítót és tonikot használjunk, krémhidratálóval. Ajánlott kerülni a pipere szappanokat is, mivel azok szárítják a bőrt. Az UV-szűrős termékek hanszálata pedig szinte kötelező, mindegy milyen az idő, hiszen ezek a káros sugarak nemcsak nyáron kártékonyak, egész évben rombolnak. Legalább 15-ös faktorú legyen a szűrő faktorszáma, de ha a bőrünk érzékenyebb, világosabb, akkor ennél magasabbat válasszunk.

Az alfa-hidroxy savval dúsított termékek finoman radírozzák le és tüntetik el a korral megjelenő foltokat a bőrről, miközben mélyen hidratálják azt. Glikolsavat vagy tejsavat tartalmazó hidratáló krémmel kenjük be az arcot közvetlenül a hámlasztás után a maximális ápoló hatás érdekében.

A smink titkai

Mivel a bőr öregedésének az egyik legfőbb kellemetlen velejárója a kiszáradás, mindenképpen kenjük be az arcot egy kiváló minőségű hidratálóval és szemkörnyék ápolóval mielőtt felvinnénk rá az alapozót. Könnyű alapozót válasszunk, ami egy árnyalattal világosabb a bőrünknél. Így egyrészt ragyogóbbá varázsolhatjuk a bőrünket, másrészt megakadályozhatjuk, hogy az alapozó a finom ráncokbanm, szarkalábakban sötéten virítson. A finom púred is jó barát a ráncok eltüntetésében, de csak ha módjával alkalmazzuk, nem vakolatszerűen. Az orcákra és az állkapocs csont alá felvitt leheletnyi bronzosítóval könnyedén visszavarázsolhatjuk a fiatalos ragyogást az arcunkra. A szem és a száj dekorkozmetikumainak a kiválasztásakor előnyösebb lágyabb árnyalatokban gondolkodni, mint ridegekben. A krém állagú dekorkozmetikumok kisebb eséllyel ülnek bele a ráncokba, mint a por alapú testvéreik, ezt sem árt szem előtt tartani a kiválasztásukkor. 

A táplálkozás is fontos

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás számos áldásos hatása között az egészséges bőr is ott szerepel. Különösen akkor, ha az antioxidánsokban gazdag étkekre fókuszálunk, vagyis sok színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, azaz sárgarépát, sárgabarckot, spenótot. A friss bogyós gyümölcsöket, halat és dióféléket, se hagyjuk ki a menüből. Lehetőleg kevés zsíros és szénhidrátban gazdag ételt fogyasszunk, melyekről már bizonyított a bőröregítő hatásuk. Továbbá ne feledkezzünk be a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sem.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak