hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Botox huszonévesen?!

 

 

Ha botox, akkor az öregedés és a merev arc jut eszünkbe. Ideje azonban újraértékelni ezt a vélekedést, ugyanis egyre több olyan huszonéves veti alá magát botox kezelésnek, akinek az arcán még nyoma sincs ráncnak. Annyira rettegnek ugyanis az öregedéstől, hogy esélyt sem szeretnének adni a szarkalábaknak. Kockázatok és mellékhatások persze vannak, de úgy tűnik, azok másodlagosak az örök fiatalság mellett.

 


 

„Annak idején csak abban voltam biztos, hogy nem akartam ráncokkal teli arccal mászkálni. A klinikán is azt mondták, hogy jobb mihamarabb elkezdeni. A botoxról csak annyit tudtam, hogy izomgyengítő hatása van, így a ráncok nem fognak tudni kialakulni, ezért ha azzal injekciózom magamat, akkor fiatalabbnak tűnök majd.” – nyilatkozta a 32 éves Geniene Reese a Daily Mail riporterének. 25 éves korában vetette alá magát először ilyen beavatkozásnak, és azóta tizenkét kezelésen van túl. Utólag elismerte, hogy a saját magáról készült egykori képeket nézegetve nyomát sem látja ráncnak, ám a baráti körében a botoxozás annyira természetes volt, hogy úgy érezte, ő is kénytelen követni a példájukat. Igaz, a beavatkozást végző klinika munkatársai sem próbálták lebeszélni. Amikor ugyanis barátnőivel egy jó nevű liverpooli klinikán érdeklődtek a botox injekciók után, azt a választ kapták, hogy fiatalon a legjobb elkezdeni a kezelést, a 25 éves kor a legideálisabb. Genine egyik barátnője már közel volt a harminchoz, és neki már nem tudtak tökéletes eredményt garantálni: „A konzultáns a barátnőmnek azt mondta, hogy a szemöldökei közötti ráncokat már nem tudja tökéletesen eltüntetni, mivel a károsodás már visszafordíthatatlan, ami eléggé elszomorította őt.”

Genine esete azonban egyáltalán nem egyedi: a húszas éveikben járó, jómódú fiatalok megszállottan üldözik azokat a módszereket, amelyek segítenek megőrizni a fiatalság látszatát. A felmérések azt mutatják, hogy a 29 éves nők legfőbb aggodalma a ráncok és szarkalábak felbukkanása. Az egyik plasztikai sebészettel foglalkozó cég munkatársa szerint évente 56 százalékkal többen érdeklődnek a ráncmentesítő kezelések után a 18-25 éves korosztályból. A megnövekedett érdeklődést azokkal a tévésorozatokkal magyarázza, melyekben hasonló beavatkozásokon esnek át ilyen korú fiatalok. „Ennek a korosztálynak a külső a legfontosabb, és jóval több információval rendelkeznek az  öregedés jeleit eltüntető kezelésekről, mint a korábbi generációk.” – teszi hozzá.

Geniene saját bevallása szerint eddig kétezer fontnyi összeget költött botox kezelésekre, és nagyon elégedett az eredménnyel: „Néhány héttel ezelőtt, amikor cigarettát vásároltam, az eladó elkérte a személyi igazolványomat. Nem sok 30-as éveiben járó nőt ér ilyen élmény.” - meséli büszkén. „Szerintem 25 éves korom óta külsőleg egy szemernyit sem öregedtem. Igazából nem élek túlságosan egészséges életet, fogyasztok alkoholt és dohányzom is, úgyhogy a fiatalos külsőmet egy az egyben a botox kezeléseknek tudhatom be. Igazából ez egy nagyon könnyű módja annak, hogy az ember fiatal maradjon.” – teszi hozzá.

 


 

Dr. Darren McKeown, akinek Glasgowban és Londonban is hasonló kezelésekkel foglalkozó klinikája van, elmondta, hogy az ismert mellékhatások ellenére - mint például szemhéj és szemöldök süllyedése - a botox egyfajta modern státuszszimbólummá vált a fiatalságot megszállottan üldöző huszonévesek számára.

„Volt már 19 éves páciensem is, aki botox kezelést kért.” - meséli a doktor. „Nincs olyan ember a világon, akinek 19 évesen ilyesmire lenne szüksége, de látják, hogy a sok celeb is kezelteti magát, úgyhogy ők is erre vágynak - számukra ez ugyanaz a kategória, mint a legújabb márkás táska megvásárlása, csak azért, mert látták, hogy a kedvencüket is egy olyannal fényképezték le.”

A pszichológus szerint az érdeklődés megnövekedése mögött az a társadalmi jelenség áll, hogy az idősebb nőket gyakran mellőzik. „Az idősebb nők mellőzésével csak azt a nézetet erősíti a társadalom, hogy azok a hölgyek, akik az öregedés jeleit mutatják, már nemkívánatosak. Például sokszor láthatjuk, hogy a tévébemondók között nagyon sok idősebb férfi van, de egy bizonyos életkor felett a hölgy kollégáik eltűnnek, és helyüket fiatalabb kolléganőik veszik át. Nagyon úgy tűnik, hogy a nőknek meg kell őrizniük a fiatalság látszatát, ha értékesnek akarják magukat tudni a társadalom számára.” – mondja.

A szakértők nagy többsége kétli, hogy bármi haszna, ha ilyen fiatalon izomsorvasztó injekciókkal terhelik a nőket, mivel a botox egyik lehetséges mellékhatása, hogy elvékonyítja a szemüreg körüli izmokat, és egy idő után a csontok körvonalai látszanak, így hosszútávon a fiatalítás helyett pontosan az ellenkező hatást érjük el. A botox-ellenes tábor pedig egyenesen azzal vádolja a fiatalítással foglalkozó klinikákat, hogy a profitot az etika és a páciens egészsége elé helyezik, a pszichológusok pedig a jelenség lelki hátterét tartják ijesztőnek.

A Genine-nel hasonló gondolkodású nőket persze nehéz meggyőzni a fentiekről. „Már nyolc éve botoxoztatom magam, és sokkal fiatalabbnak nézek ki, mint a velem egykorú nők. Csak akkor állnék le a kezelésekkel, ha észrevenném, hogy azok ellenére is öregszem.” – mondja. Hasonló véleményen van Rachel Rigby-Jones modell is, akit egyebek mellett láthattunk már a Dior és a Selfridges reklámjaiban. Ő 23 évesen vállalkozott először botox kezelésre. „A munkám miatt hatalmas jelentősége van a külsőmnek - ha nem megfelelő, ahogy kinézek, ugrik a munkám is. Éppen ezért nincs ellenemre a fájdalom, ami a kezelésekkel jár, elfogadom, hogy ezt az árat fizetem a szépségért. Érdekel az egészségem, sőt, azt is belátom, hogy az a legfontosabb dolog a világon - és igen, abbahagynám a Botox injekciók alkalmazását, ha lenne egy olyan tudományos kutatás, amely egyértelműen bebizonyítja, hogy káros az egészségre. Eddig minden orvos azt mondta, hogy nem jár kockázattal, ez pedig nekem elég.”

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak