hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ezt teszi a stressz a bőröddel!

 

Szinte a csapból is az folyik, hogy a stressz milyen veszélyes az egészségre, így ma már bárki fel tudja sorolni álmából felébresztve is, hogy milyen betegségekre tehetünk szert, ha nem lazítunk. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a stressz a bőrt is károsítja, méghozzá nem kis mértékben.


A stresszhelyzetben termelődő hormonok hatása nemcsak a szervezetünk működésére hat negatívan, hanem a bőrünk állapotán is meglátszik. A stresszhormonok hatására ugyanis a vérerek összehúzódnak, aminek köszönhetően csökken a vérellátás a bőrben, ami azt jelenti, hogy kevesebb oxigén és tápanyag érkezik a bőrsejtekhez. Az eredmény pedig száraz, túlérzékeny, hámló bőr lesz, amin szinte törvényszerűen megjelennek a pattanások,  a bőrpír, a csalánkiütés és akár az ekcéma is. Hamarosan felbukkannak a ráncok is, elsősorban a homlokon, valamint a szem és a száj környékén. A bőr szürkés árnyalatú, fakó és élettelen lesz, összességében sokkal idősebbnek néz ki, mint valójában. A már meglévő bőrproblémák is felerősödhetnek vagy kiújulhatnak, hiszen a tartós stressz az immunrendszert is meggyengíti.

Mivel a stressz rendszerint alvászavarokkal jár, ez további csapást mér a bőrünkre. A sejtek ugyanis alvás közben regenerálódnak, ami valamelyest ellensúlyozhatná az oxigén- és tápanyaghiány okozta károsodást, a stresszes állapotra jellemző kevés és nyugtalan alvás azonban csak fokozza a problémát. Az arcszín még betegesebbé válik, a szem alatt pedig megjelennek a táskák és a sötét karikák.

A megoldás természetesen a lazítás lenne, hiszen a nyugodt életmód és az elegendő, pihentető alvás a legjobb kozmetikus, ám sokszor erre nincs lehetőség. Ha nem tudod kiiktatni a stresszt az életedből, ám azt szeretnéd, hogy a jelei ne látszódjanak a bőrödön, koncentrálj a regenerációra. Törekedj arra, hogy minél többet és minél nyugodtabban aludj. Ha nem megy, bevethetsz némi természetes segédeszközt is. Nagyon hatékony homeopátiás szerek kaphatók, amik biztosítják a minőségi alvást, ám nem okoznak függőséget és mellékhatásokat. Ha ennél természetesebb módszerre vágysz, vesd be a levendulát, ami nagyon jó hatással van az idegekre: nyugtat és biztosítja a háborítatlan alvást. Párologtathatsz levendulaolajat a hálószobában, vehetsz levendulás fürdőt lefekvés előtt, illetve kenhetsz néhány csepp levendulaolajat a csuklódra, mielőtt nyugovóra térsz, de ezek tetszőleges kombinációját is alkalmazhatod, ha biztosra akarsz menni. A nyugodt, pihentető alvás már önmagában is komoly szépségfaktor, de ezt még fokozhatod, ha olyan éjszakai kozmetikumokat használsz, amik segítik a sejtregenerációt.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak