hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A falu, ahol a sólyom az úr

 

Kína északkeleti részén, Csilin tartományában járunk, az alig 300 háztartást számláló Ying Tun falucskában. Lakosai a ma már kisebbségben lévő mandzsuk, akik valamikor nem kevesebbet adtak a birodalmonak, mint az 1644 és 1911 között uralkodó Csing-dinasztiát.

Bár a császárság kora már rég lejárt, az egykori hagoymányokat és mesterségeket Ying Tunban és környékén féltve őrzik. Köztük a solymászatot is. A faluban tulajdonképpen minden férfi űzi ezt a mesterséget, ki kisebb, ki nagyobb mértékben.

Az egyik helyi lap fotósa, Chuanxin Jia már évek óta visszajár a településre, hogy megörökítse a solymászok életét.


„A betanított solymok egy nap 10-20 fácánt tudnak elejteni, melyeknek darabját akár 150 jüanért (kb. 5500Ft) is el lehet adni a piacon. A családok így extra bevételhez jutnak.” - mondja a fotós.


Azonban a solymászat sokkal többet jelent az anyagiaknál. A szelidités és idomítás során ugyanis eltéphetetlen kötelék képződik a madár és a gazdája között. A folyamat azzal kezdődik, hogy a vadon befogott madárral majdani mestere elvonul egy félreeső helyre, ahol szinte zéró alvás mellett egész nap a sólyom szemébe néz mereven. Végül a szilaj madár feladja a harcot, és kezessé válik. „Az akarat csatája zaljik ekkor. Ám amikor vége, a sólyom és gazdája között eltéphetetlen kötelék alakul ki.” - mondja Jia. A folyamat második fázisa az idomítás, többek közt arra, hogy a prédát a madár ne egye meg, vigye oda a solymárnak.


A vadászidény télen tetőzik, mikor is a solymárok ráérnek, a földjeiken nincs teendőjük. Ilyenkor tartják a sólyomfesztivált is Ying Tunban, ahol úgy 80 solymár mutatja be a tudását madarával. Mivel a január első hetében tartott rendezvényt egyre többen látogatják, a szervezők már az egyéb kulturális programokra is nagy súlyt fektetnek, illetve a helyi ételkülönlegességekből is bőséges kóstolót kaphatnak az érdeklődők. Mondhatni, felismerték, hogy a hagyományokat úgy is meg lehet őrizni, ha azokat büszkén megmutatják a világnak és így további forrásokat teremtenek a továbbvitelükhöz.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak