hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Csodafák a nagyvilágban

 

A fölből nő, az égbe nyúlik. Nem csoda hát, ha a fák már a civilizáció hajnala óta elkáprzátatják az emberiséget, hogy a legtöbb kultúrában varázslatos tulajdonságokat nyernek, hogy az életnek is számos mitológiában fája van.

Azonban nemcsak a legendákban találkozhatunk varázslatos áfkkal, hanem a valóságban is. Van, amelyik történelmi jelentőséggel bír, és olyan is van, melynek már a puszta léte is maga a csoda. Íme a világ leghíresebb fái.

Tule fája

 


„Arbol del Tule”, azaz „Tule fája” Mexikó Santa Maria del Tule nevű városában áll, és nem mással dicsekedhet, mint a világ legvaskosabb törzsével. A mocsári ciprusról korábban azt hitték, hogy nem is egy, hanem több fa, de a DNS tesztek kimutatták, hogy egyetlen egy giga példányról van szó, melynek a korát még csak meg se tudják saccolni a szakemberek, hiszen van aki 1200 évesre becsüli, de mások azon a vélemények vannak, hogy már 3 évezred is mögötte van.

Sierra Leone jelképe


A „Cotton Tree” néven ismert fa annak köszönheti a hírnevét, hogy a legenda szerint 1792-ben az amerikai függetlenségi háborúban tanúsított vitézségükért felszabadított rabszolgák egy csoportja miután a partra lépett Sierra Leone fővárosának, Freetown-nak az akkor még lakatlan területén, ez alatt a fa alatt köszönték meg az isteneknek a szabadságukat és a szabad földet.

Börtönfa


Akár egy kellemes pihenőhelyet is kialakíthattak volna a nyugat-ausztráliai Derby környékén lévő fának az odvában, de az illetékesek egészen más lehetőséget láttak meg benne. A wellness opció helyett a Derby felé vitt bennszülött rabokat éjszakáztatták itt. Manapság a fa történelmi látványosság, kerítéssel vették körül, így próbálják meg elejét venni a vandalizmusnak.

Robin Hood fája

Anglia, Nottinghamshire, Sherwood. A szájhagyomány szerint a tolvajok fejedelme, Robin Hood felségterülete ez. A nép azt is tudni vélte, hogy melyik fán aludt a legendás törvényen kívüli a bandájával. 1790-ben Hayman Rooke polgármester le is írta ezt az erdő fáit taglaló művében, és így örök hírnevet szerzett a becslések szerint 800-1000 éves öreg tölgynek, melyet az elöljáró tiszteletére „Major Oak”-nak, azaz „Polgármester Fájának” kerszteltek.

Az élet fája

 


Ha látni szeretnénk az élet fáját, akkor Bahrainbe, a sivatagba kell látogatnunk. A 4-500 évesnek saccolt fa a száraz pusztaság egyetlen zöld foltja. A tudósok szerint a csoda annak köszönhető, hogy a gyökerei föld alatti vízforrást találtak. A helyiek viszont arról regélnek, hogy egykor itt volt az édenkert, a fa ennek a maradványa. 

Sherman tábornok


A Kaliforniai Nemzeti Park mamutfenyő erdejében joggal érezhetjük úgy, mintha az óriások földjére tévedtünk volna. A világ tíz legnagyobb fájából öt itt található. A Sherman tábornok mind közül a legnagyobb, és a 83,8 méteres magassága, 7,7 méteres átmérője, valamint 1487 köbméteres térfogata mellett a kora is tiszteletet parancsoló, nagyjából 2300-2700 éve csírázhatott ki.

Isten cédrusai


Egy aprócska liget Libanon északi hegyeiben – ennyi maradt a területet egykor borító cédruserdőségekből, melyeket 70-szer említ a Bibilia is. Az ókori egyiptomiak a cédrusok gyantáját mumifikáláshoz használták, Salamon király pedig az első jeruzsálemi templom megépítéséhez vágatott az egykori erdőkből alapanyagot.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak