hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Földi poklok

 

Ha bolygónk egyes pontjaira földi paradicsomként hivatkozhatunk, akkor akadnak olyanok is, melyeket pokolnak hívhatunk, sőt, lehet hogy még ott is jobb, legalábbis ami a hőmérsékleti viszonyokat illeti. Ezek a helyek ugyanis szó szerint tűzforrók, víz és árnyék nélkül odatévedni egyenlő egy halálos ítélettel. Vegyük sorra ezeket a földi poklokat, és majd amikor jön a forróság a nyáron, emlékezzünk rá, hogy lehetne rosszabb is.

Dallol, Etiópia


Az Afar-medencében található perzselően forró város rendelkezik a valaha feljegyzett legmagasabb átlaghőmérséklettel: 1960 és '66 között 34.4 Celsius fokra jött ki a hőmérsékleti középérték.

Dallol manapság már szellemváros, de a '60-as években bányásztelepülés volt. Manapság turistalátványosságnak számít, például a sókiválásoknak és a meleg vizes tavacskáknak köszönhetően, melyek a várossal megegyező nevű, ma is aktív vulkán 1926-os kitörése után jöttek létre egy 30 méter széles kráterrel együtt.

Tirat Zvi, Izrael

A tengerszint felett 220 méter magasan, az egykor virágzó, mára romhalmazzá vált Beit She'an városától 10 km-re délre, a Jordán-folyótól nyugatra fekvő kibucot szabályosan orrba vágja a hő. 1942 júniusában itt mérték a valaha létezett legnagyobb forróságot Ázsiában, 53,8 Celsius fokot.

Hogy elkerüljék a hőgutát, a lakosok előszeretettel mártóznak meg a környék forrásai által táplált tavakban, és fokozott figyelmet szentelnek házaik megfelelő árnyékolásának.

Timbuktu, Mali

Mivel az ősi sivatagi kereskedőútvonalak metszéspontjában épült, annak idején a tudományok virágzó központja volt, az iszlám is innen indult hódító útjára. Habár még ma is jelentős lélekszámmal dicsekedhet, és itt található a világ legnagyobb ókori dokumentumgyűjteménye is, Timbuktuban lassan, de biztosan a sivatag kezdi átvenni az irányítást. Az elsivatagosodás a terület egyik legégetőbb kérdése, hiszen a várost hatalmas dűnék kerítik körül, és az utcákat gyakran beborítja a homok egy-egy szélvihar után.

Ennek a fényében nyilván senkit se lep meg, hogy a hőmérsklet is magassági rekordokat döntöget, akár 54,4 fokig is felszökhet a hőmérő higanyszála. Szerencsére a Niger folyó nincs messze, a hűsítő víz 24 kilométerre van a vársotól.

Kebili, Tunézia

Ironikus, de igaz, ebbe a Tunézia szívében fekvő oázisba szoktak menekülni az észak-afrikai forróság elől. Itt legalább vannak pálmafák, és ennek következtében árnyék, na meg víz. Ennek ellenére a hőség itt is hőség, volt már, hogy 55 fokot mértek. Ez bizony még Afrikában is sok.

A forróság ellenére a város igazán lenyűgöző, érdemes meglátogatni. Már jóval a civilizáció megszületése előtt, úgy 200 ezer éve is lakott terület volt.

Rub' al Khali, Arab-félsziget

A világ legnagyobb egybefüggő sivataga, a Rub' al Khali nagyjából az Arab-félsziget egyhramadát foglalja el. Szaúd-Arábia, Omán, Jemen és az Egyesült Arab Emírségek osztozkodnak a végeláthatatlan homoktengeren.

Hiheteltenül nagy a forróság és a szárazság, a legmagasabb feljegyzett hőmérséklet 56,11 fok volt. Ami pedig a szárazságot illeti, nos, az éves átlag csapadék menniysége 30,48mm. Összehasonlításképpen: Magyarországon 500-750mm az átlag.

A sivatag annyira kedvezőtlen az emberi létezés számára, hogy csupán csak 2013-ban keltek át rajta először gyalog, egy dél-afrikai csapat vállalkozott a rendkívül veszélyes útra.

El Azizia, Líbia

1922. Szeptember 13-án El Aziza bekerült a meteorológia történelmébe, miután a helyi időjárásfigyelő állomás rögzítette a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: a pusztán leírva is égető 57,8 Celsius fokot. A rekord egészen 90 évig tartotta magát, amikor is 2012-ben az adatokat érvénytelennek ítélték.

Habár megfosztották a világrekorderségtől, kétségkívül a Föld egyik legforróbb helyéről van szó, gyakran mérnek 48 fok feletti hőmérsékleteket.

Halál-völgy, USA


A kaliforniai Mojave-sivatagban lévő Halál-völgy (Death Valley) Észak-Amerika legmélyebben fekvő, legszárazabb és legforróbb helye, ahol 56,6 fokot is mértek már.

Habár első ránézésre életidegen a környék, itt is találkozhatunk élőlényekkel, éjszaka észak-amerikai hiúz támadhat ránk, sivatagi rókákba futhatunk bele, és rágcsálók motoznak szorgosan. Eső után lélegzetelllító vadvirág-szőnyeg borítja a tájat.

Továbbá itt találhatók a vándorló kövek is, melyek akár 300 kilós szikladarabok is lehetnek, 900 méteres nyomot is hagyhatnak maguk után, melyek évekig meglátszódnak. Senki se tudja, hogyan vándorolnak, holott többször is kutatták már a titkot.

Lángoló hegyek, Kína


A Tian Shan hegységben található Lángoló Hegyek valószínűleg annak köszönhetik a nevüket, hogy az időnként lezúduló esővíz láng formájúra erodálta a vörös homokkő sziklákat. Azonban egy másik ok miatt is rendkívül találó ez a név: ezek közt a hegyek közt valóban olyan, mintha a pokol forró bugyraiban lennénk.

Habár a térségben nincs meteorológiai állomás, a NASA műhold felvételeinek a segítségével tudják figyelni a hőmérsékletet. 2008-ban 66,8 Celsius fok felszíni hőmérsékletet mértek, ami abban az évben rekord volt. Azonban nem ez az abszolút rekord.

Badlands, Ausztrália


A legszárazabb lakott földrész Ausztrália, belső része egy hatalmas sivatag. Mivel rendkívül gyér népességgel dicsekdhetnek ezek a területek, a hőmérsékleteket vagy alig jegyzik, vagy egyáltlán nem is bíbelődnek vele.

A NASA műholdak segítségével azonban itt is mérhető a felszíni hőmérséklet, 2003-ban 69,3 fok volt Queenslandben. Megjegyezzük, hogy a felszíni hőmérséklet melegebb, mint a levegőé, akár 40 fok különbség is lehet, de ennél a hőfoknál ez akkor is minimum 30, ami vélhetően jóval több volt.

Dasht-e Lut, Irán

A Föld legeslegmelegebb pontja a Lut sivatag Iránban. Annyira száraz, annyira néptelen, hogy még senki se próbálkozott rendszeresen feljegyezni a hőmérsékleteket. A NASA műholdak azonban ezt a területet se hagyták ki a szórásból, és így tudjuk, hogy 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben itt volt a legmelegebb a Földön, 2005-ben az abszolút felszíni hőmérséklet rekorddal, 70,72 Celsius fokkal.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak