hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyöngyszem tündököl az ég kékje és a tenger azúrja között (x)

La Luminosa, azaz a fény szigete, írta egy katalán költő, s ahogyan a repülőgépünk a Földközi tenger nyugati medencéjében fekvő, Mallorca fölé ér, mintha egy gyöngyszem tündökölne az ég kékje és a tenger azúrja között. Tavasszal igazán különleges élmény a szigetre érkezni, mert a természet teljes pompája ujjongással tölti el az embert. Az UNESCO világörökség Tramuntana hegység káprázatos színekben pompázik, örökzöld tölgyek, mediterrán fenyők, törpepálmák, a tisztásokon mindenütt kecses orchideák hajladoznak, a mályvaszínű szuhar és a sárga rekettye virít és a falakon a kapri cserje nyújtózik. A sziklateraszokon olajfa matuzsálemek ezüstös lombjai közt zenél a szél, es virágba borulnak a mandulafák, a bódító illatú narancsligetek már gyümölcsöt érlelnek. A középső, hullámos alföld üde zöldjének nyugalmát  szélkerekek és alacsony kőfalak mögé húzódó, ódon udvarházak törik meg.

 


Mallorca mágnesként vonz, magával ragad hírességeket, uralkodókat és bennünket, és  nyáron is sokkal többet kínál, mint amit a finom homokos strandok, rejtett öblök és a simogató napfény jelentenek. A sziget fővárosának, Palma de Mallorcának varázslatos hangulatú óvárosa,  hihetetlen gazdagságú múzeumai, komoly hagyományokkal bíró fesztiváljai és koncertjei, csillogó üzletei, színes butikjai, gyümölcsöktől és kézműves sajtoktól, oljabogyóktól roskadozó pultú piacai, hangulatos tapas bárjai várnak ránk, napnyugta után pedig a vibrálóan sokszínű éjszakai élet. A gótikus katedrális szinte lebeg a kikötőben horgonyzó jachtok árbócai felett, és a  39 üvegablakon át bezuhanó fényben- legyünk éppen a művészetek bűvöletében, vagy spirituális utazáson-, mindenképpen életre szóló élményben lehet részünk.A tradíciók elevenen élnek, a mallorquinok a legapróbb faluban is megünneplik a védőszentjüket és a fiesták végeláthatatlan sorából csak kiragadni lehet a legszebbeket. Júniusban, az ősi pogány napfordulón a tengerparton tüzeket raknak és éjfélkor megmártóznak, a hullámokon ringatózó virágszirmok közt, a csillagok fényében. Júliusban, Valldemossában hintós felvonulással emlékeznek az itteni születésű Santa Catalinára. Zene és tánc, kicsik és nagyok mór gyökereket idéző, gazdag népviseletben, a máskor szemérmesen bezárkózó házak ajtai sarkig tárva, bent az ünnepi fényben a család apraja nagyja együtt…

No de mielőtt elragadna a mesélhetnék, pontokba szedem amit csak lehet:


Közlekedés: Budapesttől mindössze 130 perces repülőútra, kényelmesen megközelíthető. Európa egyik legkorszerűbb és legnagyobb charter forgalmú repülőterén a vendégek kiszolgálása a legnagyobb profizmussal működik.

 


Földrajz és időjárás: Mallorca egy földi paradicsom 3640 négyzetkilométeren, változatos tájak , nyugaton az UNESCO világörökség Tramuntana hegység, középen a hullámos alföld, keleten a mészkőhegyek, látogatható barlangokkal és Európa legszebb és legjobb minőségű strandjai mindenhol a 554 km hosszú tengerparton, ahol finom homokos hosszan elnyúló playak és rejtett apró tengeröblök kényeztetik a vendégeket.

Táj és környezet
: A sziget területének 40%-a természetvédelmi terület /S Albufera, Sa Dragonera, Mondragó, LLevant félsziget, Formentor félsziget, Es Trenc strandja, Unesco világörökség Tramuntana hegység/ és itt található az ország egyetlen tengeri nemzeti parkja, a Cabrera sziget körül, a tenger ökoszisztémájának megőrzésérése
A nyaralózónák közelében a kanyargó mellékutak feltárják Mallorca eredeti szépségét. Festői hegyi falvak, évszázados udvarházak, kolostorok, kápolnák, remetelakok, ahol az építészeti és a természeti környezet csodálatos harmóniában olvadnak össze.

Történelem
: a sziget a neolit kor óta lakott, később a Római Birodalom része volt, majd több száz éven át a mórok uralták és változtatták öntözőrendszerekkel virágzó gyümölcsös és veteményes kertté a szigetet. A korai középkorban, a mallorcai királyság idején Palma de Mallorca virágzó várossá lett. Az 1983-ban elfogadott törvényben rögzítették a Baleári-szigetek autonómiájáról szóló törvényt, amely a turizmus mellett újabb lendületet adott a fejlődésnek.  

Kultúra: Mallorca kiválóan példázza, milyen jól megfér együtt a múlt és a jelen. A több ezer éves talayot kultúra emlékei mellett a későbbi korok történelmi műemlékei, az apró arab fürdő  Palma óvárosában, a csodálatos épségben megmaradt amfiteátrum Alcudia közelében, a valamikori Pollentia területén,  a Mekka felé néző főoltárú gótikus katedrális, az Almudaina palota, a mindekori spanyol király hivatalos rezidenciája, továbbá a Bellver-kastély, a kikötő nyugati végében, amely szabályos kerek alaprajzával Európában egyedülálló a maga nemében, Valldemossa karthauzi kolostora, a lluci kolostor, a Son Marroix , a La Granja és az Els Calderers udvarházak mellett a Pilar és Joan Miro Alapítvány, az Es Baulard Kortárs Művészeti Múzeum kihagyhatatlan látnivalók a szigetre látogató vendégeknek.

Sport és szabadidő:
A tengeri sportok minden válfaja gyakorolható, lehet szörfözni, búvárkodni, vitorlázni, tengeri barlangban kalandtúrázni, katamaránon kirándulni.Az ennél is különlegesebb élményeket keresők csillagvizsgálóban kémlelhetik a mediterrán éjszaka csillagjait, vagy hőlégballonból csodálhatják a táj varázslatos szépségeit. Jól kiépített túra utakon gyalogtúrázhatnak, kerékpáros kirándulásokat tehetnek. Playa de Palman, pár éve nyitották meg az a rendkívül korszerű aquariumot, amelynek 55 akváriumában a világ tengereinek és óceánjainak 700 különféle élőlényének mintegy 8000 egyede csodálható meg.Palma de Mallorcától nyugatra, a tengerparti Marinelandban fóka, delfin és papagály show szórakoztat minden korosztályt. El Arenal határában, Europa egyik legnagyobb csúszdaparkja várja a vendégeket.

További információkért kattintson ide!

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak