hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Így oldjuk meg a lakásgondokat?

 

Olcsó, egy életen át kitart, és még a környezetet se károsítja, holott fal, tető, ágy, asztal, még akár kád is ugyanúgy készíthető belőle. Mi az?

A bambusz. Az ázsiai, indiai kultúrákban már évezredek óta ódákat zengnek erről a növényről, mely, ha kell tápláló ételként, ha kell orvosságként, ha kell, építőanyagként stb. segíti az emberek boldogulását. A modern világ most kezd ismerkedni vele.

Egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag könnyen termeszthető, a fajok – több mint száz bambuszfaj létezik – többsége még a fagynak is ellenáll. Ráadásul nem kell évtizedeket várni, mire például építőanyagként felhasználható lesz, az esetek többségében elég három esztendő is!

A thaiföldi Green Village (Zöld Falu) üzemeltetői azt szeretnék, ha világszerte egyre többen élnének bambusz otthonokban, mivel véleményük szerint ez a fenntarthatóság jegyében jelentős tömegek lakásgondjaira jelentene problémát. Az Ayung folyó mentén található közösség házai egytől-egyig minimális mennyiségben tartalmaznak mesterséges anyagot, a tervezésükkor és felépítésükkor is különös gondot fordítottak rá, hogy a lehető legkisebb mértékben bontsák meg a természet egyensúlyát. Az ingatlanok egyébként főként bérelhetők, ha csak nyaralni szeretnénk, akkor akár egy hétre is kivehetjük őket, de ha úgy tartja kedvünk, akkor a bérlet a végtelenségig nyújtható. A közösség a bevételből iskolát üzemeltet.

…és hogy kiket tudhat a Green Village a vendégei között? Nos, több híresség, milliárdos üzletember is megfordult már itt, a volt brit miniszterelnök, Tony Blair és családja például rendszeres vendégek ezen a helyen, mely bár eléggé kirakati jellegű, mégis fontos üzenete van: az, hogy ha akarunk, akkor találhatunk olyan megoldásokat, melyek nekünk is megfelelnek, és a Földet se pusztítjuk velük.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak