hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Megoldották a titokzatos vándorkövek rejtélyét?

 

A napperzselte, repedésekkel szabdalt egykori tómeder a kaliforniai Halál-völgyben különös jelenség színhelye: önmaguktól mozgó kövek találhatók itt.

A Racetrack (versenypálya) néven emlegetett pusztaságon az akár 300kg-ot is nyomó szikladarabok meghatározhatatlan módon mozognak, akár 900 méteres, évekig jól látható nyomot hagyva maguk után a felszínen.

A „vitorlázó” kövek titkát már nagyjából egy évszázada kutatják a tudósok. Számtalan elmélet látott napvilágot, a földönkívülieket sem hagyva ki a számításból. Azonban mindez idáig egyik elgondolás se bizonyult helyesnek.

 


Most a NASA egyik geológusa állítja, hogy rájött a kövek mozgásának a titkára.

Ralph Lorenz úgy véli, hogy a vándorkövek köré a tél folyamán – amikor is éjszaka nulla fok alá esik a hőmérséklet – vékony jéghártya nő, majd ahogy jön az olvadás az egykori tó feneke sárossá válik. A jégnek köszönhetően a kövek „lebegnek” a sáron – és így az erős sivatagi szél könnyedén odébb taszítja őket.

Lorenz a Smithsonian magazinnak részletezte az elgondolását, elmondva, hogy otthon, a konyhapulton végzett kísérletekkel bizonyította is azt. Egy követ lefagyasztott, éppen annyi jéggel a felszínén, hogy a rücskei kilógjanak a fagyott réteg alól. Mikor megvolt, egy kis vizes homokra helyezte azt, majd gyengén fújni kezdte. A kő megmozdult, és nyomot hagyott maga után a homokban.

 

A jegesedésre már korábban is gondoltak, ám úgy vélték, hogy ilyenkor egy nagyobb jégburok kapcsol egybe több sziklát, és az így kapott tömböt mozdítotja el a szél. Azonban a matematikai modellek szerint ehhez több száz kilométer per óra sebességú fuvallatra lenne szükség.

A Dr. Lorenz által felvázolt teória azonban csupán szellőt követel, ugyanis csupán egy kis jéghártyáról van szó, ami miatt éppen csak érinti a szikla a talajt, és ezért nagyon kicsi a súrlódás.

A park őrei szerint az új, eléggé hihető elmélet ellenére sok látogató még mindig misztikus erőket lát a kövek mozgása mögött, egyesek szerint maguk a kövek is mágikus erővel rendelkeznek. Sajnos sokan el is lopják a mozgó sziklákat, bár azoknak csak itt van értékük, másutt nincs.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak