A dagadócápa, a csodaféreg és társaik

2011. 07. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy nemrég hazatért expedíció százával gyűjtött be ismeretlen fajokat a Fülöp-szigetek mellett. A Luzon-sziget környékéről a tudósok a 42 napos kiküldetés alatt rengeteg különleges állatot hoztak felszínre: ezeket még csak most katalogizálják.

Az egyik legérdekesebb felfedezés egy „mélytengeri dagadócápa”,  ami egy kistermetű cápafaj. Azért nevezték el dagadócápának, mert a ragadozók elriasztására képes felfújni magát, akár a gömbhal. Ezt a fajt már ismerik a tudósok, de a most kifogott példány egy új, eddig ismeretlen alfajhoz tartozik.

„Majdnem minden egyes merülés és túra alkalmával új fajokat találtunk, ahogy felfedeztük a térség korallszirtjeit, esőerdejét és óceáni talapzatát.” – mondta Terry Gosliner, a 2011 Philippines Biodiversity Expedition vezetője. A gyűjtemény vizsgálata még tart, de az expedíció tagjai biztosak abban, hogy legalább 300 új fajt fedeztek fel.

 

A dagadócápán kívül az expedíció során felfedezett fajok legjellegzetesebb képviselője a sokféle, színpompás, tengeri meztelen csiga volt: ezek az állatok puhatestűek ugyan, de a rendszertani csoportjuk többi tagjától eltérően nem védi külső váz a testüket. Helyette erős toxinokkal védik magukat, és erre figyelmeztetnek rikító színeikkel. A tudósok legalább 50 új fajtát fedeztek fel ezekből a csigákból a Luzon-sziget mellett.

   

Megjegyzendő, hogy a tudósok a puhatestűeken, korallokon, rákokon és cápákon túl egy valamiből még töbet találtak: szemétből. „Minden egyes hálónk tele volt szeméttel.” – panaszkodott Meg Burke, a Kaliforniai Akadémia munkatársa, aki részt vett az expedícióban. „Műanyag zacskók, palackok, még használt pelenka is... ilyesmik. Szóval elég nyilvánvaló volt az emberi beavatkozás a tengeri ökoszisztémába.”

   



Szerző

donna.hu



Scroll to Top