A kisbabák bőre

2009. 02. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A koraszülött bőre vékony, feszes, élénkvörös színű. A bőr alatti zsírszövet még nem fejlődött ki. A kéz, a láb, és az ajkak bőre síráskor, fázáskor megtartja a születéskor egész testen tapasztalt színét.

A koraszülött meleg hatására életének csak 3-4. hetében képes verítékezni. A kis súlyú újszülött hártyaszerű, lemezes hámlással jön a világra. Ha ez leválik, alatta ép bőr látható.

Az érett újszülött meleg hatására sem képes izzadni a születése utáni 4-5. napig, így nem tudja hőmérsékletét csökkenteni. Izgalomra bekövetkező izzadás csak a második-harmadik élethónapban alakul ki.

Az újszülött bőrének jellemzői, újszülött kori bőrápolás. Születéskor a bőrfelszínt szürkés, faggyúszerű sűrű anyag borítja. Ez zsírnemű anyagokból és levált hámsejtekből áll. Nem kell, sőt nem szabad eltávolítani, mert ilyenkor fokozódhat a fertőzésekkel szembeni fogékonyság. Az újszülött ellátásakor a magzatmázat csak az arcocskájáról távolítják el. A későbbi napokban óvatos, gyengéd tisztítás szükséges semleges szerekkel, szappanokkal, fürdőemulziókkal.

Az újszülött bőre különbözik a felnőttekétől, jóval vékonyabb, a keskenyebb szaruréteg mechanikus szempontból is sérülékenyebbé teszi a bőrt. A kötőszövet s a hám, és a hámsejtek egymáshoz való kapcsolata lazább, ezért sérülékenyebb. Fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Különösen óvatosan bánjunk a köldökkel, hiszen az első napokban ez egy nyílt seb.

A verítékmirigyek nyílásai viszonylag éretlenek, a faggyúmirigyek még nem működnek, így szárazabb és védtelenebb a bőr. Könnyen irritálhatja akár egy öblítő, vagy mosószer is, amivel a babaruhákat mossuk.

Újszülötteken a 2-4. nap között jelentkezik a tipikusan baba betegség, a toxikus (mérgezéses) bőrpír. Ez egy jóindulatú bőrbetegség. Egyes esetekben már a születéskor is látható. Főleg a törzsön, a háton, és a fartájékon figyelhetők meg a vörös foltok. A kiütés helyenként és esetenként bolhacsípésszerű, számuk változó, egy-két jelenségtől több százig is terjedhet. Az újszülött általános állapotát ezek a kiütések nem befolyásolják. Néhány nap alatt elmúlik, de előfordulnak elhúzódó esetek is. Ártalmatlan, mindenképpen mutassuk meg orvosnak.

Az érett újszülöttek túlnyomó többségében átmenetileg sárgás tűszúrásnyi pattanások láthatók az orron, az arcfeleken, és az ajkak felett. Valószínűleg anyai hormon hatására jönnek létre. Kezelés nélkül eltűnnek.

Minden életkorban előfordul, de főleg koraszülötteken és újszülötteken láthatóak az apró verejtékhólyagocskák. A párás meleg hatására a verítékmirigy kivezető járatában lévő szaru megduzzad, és akadályozza a szabad elfolyást. Szórjuk be hintőporral, adjunk a babára könnyű és szellős ruhácskát, és ne fűtsük túl a szobát.

A márványozott bőr szintén jellemzője lehet a kisbabáknál, ez nem betegség, általában hidegben látható, nagyobb gyermekeknél is. A hőmérséklet csökkenésekor ugyanis kitágulnak a vérerek. Felmelegedéskor az elszíneződés eltűnik. Az eltérés hónapokon keresztül tarthat. Majd spontán elmúlik. Egyes betegségeket tartósan kísér, így többek között a Down-kórt is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top