A legfinomabb vajaspogácsám

2009. 05. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: / 3 normál nagyságú tepsivel lesz/

-  1 kg liszt /én réteslisztből készítettem/, -  30 dkg vaj / nem margarin! 20 dkg-os téglavaj/, -  5 dkg élesztő, -  1 tojás / ha kicsi 2 db/, -  tejföl / kb 3 dl/, -  só /a lisztbe egyszerre belekeverhetünk egy nem púpozott evő kanállal, később ízlés szerint még tehetünk bele/.

Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, összekeverem egy evőkanálnyi sóval. Elmorzsolom benne a vajat, beleöntöm a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadom a tojást, és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. Annyi tejfölt használok, amennyivel könnyen nyújtható cipót kapok. Letakarva kb. fél órát konyhahőmérsékleten pihentetem. Majd kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tetejét késsel berácsozom, tepsibe rakom, megkenem egy felvert tojással, és egy óra hosszáig kelesztem. Előmelegített nem túl forró / 190-200 fokon/ 40 percig sütöm.

Jó tanácsok: A sütőrácsot középmagasra teszem, beborítom alufóliával, hogy a sütik alja ne égjen meg. A tepsibe is teszek alulra alufóliát, arra sütőpapírt, így biztosan nem ég meg. Ha nem muszáj, fél óráig ne nyissuk ki a sütőajtót. Nekem üveges az ajtaja és égő is van benne, így belelátok.

Részletesen a kezdő háziasszonyok kedvéért írtam! Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Takács Szeréna Babinak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top