Allergia a láthatáron!

2009. 05. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A virágpor allergia. Hosszú ideje tudjuk, hogy a virágpor allergia nem egy ártalmatlan dolog, amivel viccelni lehet. A pollenallergia a kezdete egy alattomos folyamatnak, mely súlyos károkat okoz testünknek, és halálhoz is vezethet. A pollenallergiák megzavarják immunrendszerünket, és ez életveszélyes. Kezdetben a szemekre, orra és felső légutakra korlátozódva gyorsan – és többnyire észrevétlenül - átterjednek a hörgőkre és a tüdőre.

Ebből egy krónikus bronchitis, esetleg tüdőtágulás alakulhat ki egészen addig, hogy a tüdő felmondja a szolgálatot. Ezért elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljunk, ha nem sikerül a szénanáthát a szokásos módszerekkel megfékezni. Szerencsére ma már szinte soha sem alkalmaznak kortizont, helyette van már sok jó és mellékhatások nélküli gyógyszer. Sok allergológus végez immunterápiát a betegeken.

Amit sok allergiában szenvedő beteg nem tud: nemcsak a pollenek támadják meg egészségüket, ugyanolyan veszélyes sok élelmiszer, az úgynevezett pollenasszociált tápanyagok. Ezek veszélyes „szövetségre” lépnek a pollenekkel. Az anyagok, melyeket tartalmaznak fokozhatják a már meglévő allergiákat, vagy maguk is kiválthatják azokat.

- A következőket kell megemlítenünk: a barka és a mogyoró pollenjeitől szenvedőknek mellőzniük kell az alma, körte, szilva, sárgabarack, mogyoró, dió, földimogyoró, mandula, kivi, valamint a fűszerek közül a curry és ánizs fogyasztását.

- Akinek a parlagfű pollenjei okoznak gondokat, a következő élelmiszerek fogyasztását kerülje: zeller, sárgarépa, paprika, fokhagyma, kamilla, curry, ánizs, szerecsendió, bors, gyömbér, fahéj.

- Aki virágzó fűfélék és a rozs pollenjeire reagál allergiásan, az kerülje a következőket: szójaliszt, gabonaliszt, az ezekből készült termékeket, és a  földimogyorót.

- Kerüljük a mézet (abszolút virágpor-közvetítő) és a gyógynövényteákat, az alkoholt, főleg az abból kevert magas alkoholtartalmú italokat. Ezek gyümölcstartalma emeli az allergiarizikót, felerősítik a rohamokat, mert az E-immunglobulin-szintet emelik.

A szállongó virágpor okozta allergia – egyike a tavasz árnyoldalainak. Azt, hogy egyre több ember szenved ilyen allergiák miatt, a környezetszennyezésnek köszönhetjük. Valamennyien minden nap káros anyagokat veszünk fel az élelemmel, az ivóvízzel és a levegőből. Ezt sem ellenőrizni, sem teljes mértékben elkerülni nem tudjuk. Éveken keresztül élünk együtt vele, aztán egyszerre összeomlik immunrendszerünk. Leginkább akkor, amikor a pollenek magasan allergén hatása hozzájön. A terhelést megszüntetni nem tudjuk, de hatását csökkenteni, védekezni, élét elvenni igen.

Ha a hét folyamán naponta ezekből néhányat megjegyeznél, csökkentheted az allergia-fenyegetés hatását:

- Ha lehetséges, inkább ne nyitott ablaknál aludj, de reggel négy óra körül mindenképp csukd be. - Ha a szomszédod esetleg füvet nyír, tartsd magad távol tőle. - Használj otthon légtisztítót, speciális pollenszűrő betéttel. - Ha a szabadban kirándulsz, menj lehetőleg magasra nőtt lomberdőbe, amely a mezők pollenjeit kiszűri. - Az autód ablakait tartsd csukva. - Minden tavasszal vizsgáltasd át a klímaberendezés szűrőjét, a speciális pollenszűrő betétet cseréltesd rendszeresen. - Védekezzünk pálma- és kókuszolajból készített géllel, melyet fülpiszkálóval vigyünk fel az orr nyálkahártyáira. Ezen fennakadnak a pollenek. Óránként fújjuk ki, és vigyünk fel új réteget. - A füvek pollenjei ellen segít egy citromos öblítés. Negyed liter langyos vízbe keverj el egy citrom levét, naponta többször gargarizálj, és öblítsd ki vele orrodat is. - Kíséreljük meg szabadságunkat pollenmentes levegőjű helyen - magas hegyekben, tengerparton tölteni. Itt immunrendszerünknek ideje és lehetősége van kipihenni magát.

Az Egyesült Államokban folytatott vizsgálatokban résztvevő olyan személyek, akik fűfélék pollenjeire kialakult allergiában szenvedtek, sokkal jobban érezték magukat, ha naponta elfogyasztottak egy fél liter joghurtot. A vizsgálatok során kiderült, hogy a joghurtban élő baktériumkultúrák allergiacsökkentő hatásúak, ezenkívül felerősítették a szervezet gamma-interferon termelését. Ez az anyag erősíti meg az embereket az allergia elleni küzdelemben.

A következő napokban és hetekben sajnos számíthatunk az allergiás panaszok jelentkezésére, de nem vagyunk már kiszolgáltatva annyira, hiszen meg vannak az eszközeink arra, hogyan lépjünk fel ellenük. Közben tapasztalhatjuk azt is, hogyan közelít egyre jobban egymáshoz a hagyományos orvostudomány és a természetgyógyászat.

Kapcsolódó anyagok:

$$3283$$

$$3286$$  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top