Az óriás meglepetéstojástól a sütigalambig

2011. 04. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahány ház, annyi szokás: ez a mondás bizony érvényes a húsvétra is. Nézzük, hogyan ünnepelnek a családok Olaszországban, hogy vonják be a gyermekeket az előkészületekbe és melyek a legelterjedtebb nemzeti ételkülönlegességek!

A húsvét a feltámadás mellett a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. Mivel Olaszország lakói rendkívül vallásosak, így a húsvétnak hatalmas jelentősége van az életükben, ami többek között az ünnepi étkezésben is megnyilvánul. Az olasz lakosság sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít ennek az ünnepnek, mint a karácsonynak, melyben nagy szerepe van a hagyományoknak.

Nagy eltérés, hogy Itáliában - hazánkkal ellentétben - nem szokás a locsolkodás. A szent nagyhéthez azonban számos más érdekes és látványos szokás kötődik, amelybe természetesen bevonják az olasz gyerekeket is. Szicília kisvárosaiban például a fiatalok Jézus és tizenkét apostolának szobrát hordozzák körbe a településeken. Húsvétvasárnap délben a templom előtt eljátsszák a feltámadás jelenetét. Az előadás központi eleme az, amikor Mária gyászában lefátyolozva megjelenik, majd amikor az apostolok elmondják neki, hogy fia feltámadt, ledobja magáról a fátylat, ezzel jelképezve, hogy találkozik újra Krisztussal.

Firenzében húsvétvasárnap egy feldíszített ökrösszekér repül a levegőbe, így örvendvén Jézus feltámadásának. A szekéren egy 30 láb, magas kb. 9 méteres kosár található. Egy csapat fehér ökör mozgatja a kosarat szállító kocsit, és az ökröket virágfüzérekkel  díszítik fel. A szekeret 150 korabeli jelmezbe öltözött katona kíséri. Mindez egy 500 éves hagyomány szerint történik. Lent délen emellett hagyomány a város főterén való báránysütés is.

Persze egy olyan spirituális örömnek, mint a Feltámadás, megvan a maga megfelelője az asztalnál is. Ilyenkor a tojás körül forog a világ az olaszoknál is, és csokoládén kívül marcipánból, cukorból is gyártják, a gyerekek legnagyobb örömére. Az olaszok húsvéti süteményei, a történelmi hagyományoknak megfelelően, lisztből, tojásból, cukorból és olívaolajból készülnek. Hogy a gyerekek számára kívánatossá tegyék a tésztát, galamb, baba, lovacska, nyúl, valamint harang formára sütik. Belsejükbe igen gyakran ajándékot is rejtenek. Nagyon elterjedt a hatalmas méretű csokitojás, amelyben játékok bújnak meg a gyerekek számára. Ezekben Superman, Gormiti, Winx, és az összes elképzelhető mesehős vagy plüssfigura megtalálható. Találkozhatunk akár Barbie-s csokitojással, de nem ritkaság az sem, amiben Swarovski kristályok vannak, kb. 6 eurótól akar 100 euró értékig bezárólag. A nagyméretű Kinder-tojás már nálunk is kapható, amely mondanom sem kell, hogy innen származik, az olasz Ferrero cég Kinder részlegének köszönhetően.

A legelterjedtebb, kihagyhatatlan édesség a colomba (ejtsd: kolombá), melynek jelentése galamb. Húsvét táján minden pékségben, szupermarketben lehet kapni, és természetesen több fajtája is létezik. Ennek a galamb alakú, kalácstésztára emlékeztető süteménynek Lombardiában van a gyökere, de mára az egész országban elterjedt. A tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, a tetejére pedig általában mandulareszelék kerül. A galamb alak a békét jelképezi, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás az új életet is szimbolizálja. Érdekesség, hogy a szárított gyümölcsöknek is meg van a jelentése, mely a szegénységet jelképezi, mivel a szegény ember szárítva tette el, hogy majdan Húsvétkor belesüthesse azokat az ünnepi tésztába.

Végezetül nézzünk egy klasszikus colomba receptet Gianni ajánlásával, melyet mi is kipróbálhatunk, akár már az idei húsvétra:

Hozzávalók: 600 gr liszt, 25 gr élesztő, 250 gr vaj, 100 gr cukor, 2 tojás 1 sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 1 dl langyos tej, 1 zacskó vaníliáscukor, 1 fiola narancsaroma, 100 gr kandírozott narancs, 150 gr reszelt csokoládé. A tetejére: 100 gr darált mandula, 1 tojás, 100 gr porcukor.

Elkészítés: 1. este: 60 gramm lisztet keverjük össze az élesztővel, és egy kis langyos víz segítségével kelesszük meg meleg helyen. Ha a duplájára nőtt, adjuk hozzá a maradék 540 gr lisztet, 2 tojást és egy tojássárgáját, 100 gr puha vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a kandírozott narancsot, a sót, a tejet, a narancsaromát és a vaníliát, és gyúrjuk össze. Legalább 10 percig gyúrjuk, majd hagyjuk egész éjszakán át kelni.

Reggel: a maradék 150 gr vajat vegyük ki a hűtőből, várjuk meg, míg puha nem lesz, aztán kis adagokban adjuk a tésztához, minden alkalommal jól eldolgozva. Vajazzunk ki egy tepsit, tegyük bele a tésztát, és kézzel formázzuk olyan alakúra, amilyenre szeretnénk, majd hagyjuk harmadjára is megkelni. Ez alatt elkészítjük a mázat: a cukrot elkeverjük egy kanál vízzel, hozzáadjuk a tojást és az őrölt mandulát, majd jól elkeverjük. Mikor a tészta háromszorosára nőtt, megkenjük a mázzal, megszórjuk szeletelt mandulával és porcukorral. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ha nagyon megbarnulna a teteje, mielőtt még kész lenne, alufóliával takarjuk le.

Jó étvágyat és békés, áldott húsvétot!

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!   



Szerző

donna.hu



Scroll to Top