''Az ország ''nyuszija'', a tojásfestés királynője''

2011. 04. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ennek a szép ünnepnek a közeledtével szeretnék  egy   Donna-tagunkról, Zsigóné Katiról megemlékezni. Biztos vagyok abban, hogy sokan ismerik őt, hisz már  régóta ő az ország "nyuszija, a tojásfestés királynője". Sok TV-műsorban és újságcikkben hallhattunk-olvashattunk már róla. Azonban azt is gondolom még, hogy a több mint 220 ezer Donna-tagból azért talán akad, aki nem ismeri őt valamilyen oknál fogva. Ezért talán lehetne róla egy-két gondolatot írni.

Az az igazság, hogy személyesen sajnos még nem ismerem őt, csak levelezéssel  és telefonon tartjuk egymással a kapcsolatot. Igaz, félúton már voltam felé, 2010-ben elindulva Herendre a Porcelángyárba, ahol megnyílt a kiállítása, de sajnos az IC vonatok pontatlan közlekedésének köszönhetően, úti célomat Debrecen-Herend viszonylatban elérni nem sikerült. Annyit azért el tudok mondani, hogy személyében egy nagyon kedves, az élethez és  a családjához komoly alázattal ragaszkodó embert ismertem meg. Népi iparművész  munkássága nagyon sokrétű. A tojásdíszítést illetően a világon egyedülálló alkotásokat hoz lére 12 féle technikával.   Mindezek mellett még  blúzokat, terítőket hímez és képeket, falat, tányérokat és kazettás mennyezet is fest. Egyik nagy elismerésének tekinthető, amire ő maga is joggal nagyon büszke, hogy 2009-ben meghívást kapott Dubaiba, ahová a világ 5 legjobb tojásdíszítő mesterét hívták. Sőt oda még mindig vissza is várják, de számára a nagy pénz nem volt csáberő, régen sem és most sem. Ő nagyon szeret Magyarországon és ezen belül is Kecskeméten élni, a keze munkáját dicsérő kis otthonában. 

Remélem, hogy nem veszi rossz néven, ha elmondom, hogy nem volt könnyű gyermekkora és mégis nagy tisztelettel, alázattal volt idős édesanyja iránt, akit nemrég vesztett el és halála utolsó percéig fogta a kezét. Közben pedig végezte a dolgát, alkotott, készült az ez évi húsvétra is, hisz ez a munkája. Ha valaki megkeresi az adatlapját itt, a Donnán, megtudhat még róla bővebben is mindent, hisz van saját honlapja is, ahol sok fontos tudnivalót leír. A művészek sokféleképpen fejezhetik ki érzéseiket, vágyaikat, illetve a közlendőjüket. Kati tojásokba álmodja gondolatait. Ha megnézzük munkáit, csakis gyönyörködni tudunk, hisz egyik munkája szebb, mint a másik. Ennek kapcsán szeretném az urakat arra buzdítani, hogy keressék fel Katit Kecskeméten, az ünnepek alatt, hisz minden locsolót saját készítésű tojással ajándékoz meg. Én nagyon remélem és kívánom, hogy legyen még sok-sok egészségben boldog éve Zsigóné Katinak, hogy elkápráztasson bennünket alkotásaival.

Végül pedig minden Donna-tagnak nagyon " Kellemes húsvéti ünnepeket" kívánok! A hölgyeknek annyi locsolót, amennyit szeretnének, az uraknak pedig annyi piros tojást, amennyit csak lehet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top