Burgonyás – lekvárral töltött fánk

2009. 10. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 1 kg liszt 25 dkg főtt burgonya áttörve (a levét meghagyjuk, kell a gyúráshoz és a só tartalma is elég lesz tésztánkhoz) 5 dkg élesztő 2 db tojás 25 dkg margarin Ízlés szerint cukor, sütéshez olaj

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és cukorral, hozzáadjuk az áttört burgonyát, a 2 db tojást és a kevés tejben felfuttatott élesztőt. Annyi burgonya levet, vagy tejet adjunk hozzá, hogy nagyon könnyű, laza (lágy) tésztát kapjunk. Kb. fél órát pihentessük (duplájától is nagyobbra nőhet).

Borítsuk ki nyújtódeszkára, és nagy szaggatóval szaggassuk ki. Egyik közepére tegyünk lekvárt, fedjük be a másikkal, nyomjuk meg finoman a széleit és pihentessük sütés előtt, szépen össze fog kelni.

Forró olajban fedő alatt süssük először, majd fordítás után már fedő nélkül, szép aranyszínűre. Melegen megszórhatjuk porcukorral. Kiváló étek pl. gulyásleves, bableves, ragulevesek után. (Észrevétel: talán a baracklekvár az, ami kifolyhat, ezért erdei- áfonya- szilvalekvárt szoktam használni.) Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Almásiné Szabó Ilona, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top