Dögös slágerek

2009. 11. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1996-ban a hamburgi producer, Frank Petersonnak az az ötlete támadt, hogy kombinálja a középkori egyházi kórus és a modern pop zenét. Több mint 3 millió világszerte eladott album, számtalan turné, és több mint 20 arany és platina lemez után bátran kijelenthető, hogy a Gregorian stílusában a legsikeresebb produkció. A “Master Of Chant” Chapter I – VI világszerte nagy sikert aratott.

A sorozat folytatódik, Frank Peterson ismét munkához látott. A Hamburgi Nemo Studio stábja rögtön tudta, hogy ez mit jelent. Megszűnik a külvilággal való kapcsolat, és kizárólag sürgős esetben lehet zavarni őt az alkotásban. Például, ha Mick Jagger hívja… Peterson beleásta magát hatalmas lemezgyűjteményébe, hogy anyagot gyűjtsön a következő Gregorian albumra, ez a munka saját bevallása szerint “egyre nehezebb” számára. A Chapter V a Green Day, Deep Purple, David Bowie, Rolling Stones, Pink Floyd és sok más világsztár legkedveltebb dalait dolgozta fel. A Gregorian hangzás egyaránt szól fiataloknak és időseknek, mindenkit magával ragadóan varázslatos, fantáziával és misztikával teli a világa. Az eredetileg David Bowie dalt, a “Heroes”-t ezúttal Tarja (Ex-Nightwish) gyönyörű hangja emeli ’mennyei magasságokba’. Így rögtön az album nyitódala egy különleges élményt nyújt nekünk.

– A legtöbb projektem a főárammal ellentétes stílust képvisel, de kétségtelenül ezek azok, melyek a legnagyobb sikert aratják – mondja Frank Peterson, és ő csak tudjam hiszen a producer már az Enigmával és a "Time to Say Goodbye"- jal , két szokatlan zenei koncepcióval meghódított több millió vásárlót. Ezek után következett a Gregorián: Masters of Chant albuma, mely a többi Peterson produkcióhoz hasonlóan fogyott az egész világon.

A választás kritériuma elég egyszerű: a gregorián kórus csak hét zenei hangot használ.

– Azokat a dalokat rögtön kizártuk, melyeknél kisszekund lépés merült fel. Ez azt jelenti, hogy a "Wish You were here" és a "Brothers in Arms" esetében nem volt probléma. Másfelõl egy olyan dal, mint a "Sacrifice", esélytelenül pályázott az albumra kerülésre. " – mondja Petersen.

Ízelítőül a dalsorrend az albumról: Meadows Of Heaven (Nightwish), One (U2), Forgiven, (Within Temptation), Sweet Child Of Mine (Guns ‘N’ Roses), Face In the Crowd (Lionel Richie), Carpet Crawlers (Genesis), Arrival (ABBA), Enjoy The Silence (Depeche Mode),     Whiter Shade Of Pale (Procol Harum), Running Up That Hill (Kate Bush), Molly Ban (Irish Trad), Kashmir (Led Zeppelin), Chasing Cars (Snow Patrol) és Don’t Leave Me now (Supertramp).



Szerző

donna.hu



Scroll to Top