Ébredjen könnyedén, kipihenten (x)

2009. 12. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csörög az óra, de odakint még sötét van, hull a hó. Kidugom a paplan alól a lábam, de gyorsan vissza is rántom, mert eléggé hideg van. Ugyan ki akar felkelni? Én is inkább visszaalszom még egy kicsit… Ébredés ismét, de most rohanással egybekötve, mert alig maradt fél óra indulásig, ráadásul még kipihentnek sem érzem magam. Mégis mit kellene tenni? Többet aludni? Vagy egy okos partnert választani az alváshoz?

Igen, az Axbo alvásciklus ébresztőórával többé senkinek sem kell fáradtan ébredni. Az okos kis óra nem egyszerűen egy újabb, dizájnos ébresztő, hanem egy kis tudományos készülék, mely hozzásegít minket a mindennapi optimális ébredéshez azzal, hogy figyeli alvási ciklusainkat, és a legoptimálisabb időpontban ébreszt fel.

Hogy is működik az Axbo?

Az Axbo alvásciklus ébresztőóra az Ön által beállított ébresztési idő előtt fél órával elkezdi felügyelni a különböző alvásciklusok karakterisztikáit, az alvás közbeni mozgásainak elemzése által. A mozgási adatokat összegyűjti, kiszámolja az ébresztéshez legoptimálisabb időpontot és egy kényelmes, frottír, érzékelővel ellátott karszalag segítségével továbbítja az adatokat az ébresztőórába. Legkésőbb a beállított ébresztési időpontban, legkorábban pedig fél órával korábban ébreszt, a legpihentebb állapotban. Tehát biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk reggel elkésni.

Mi jellemzi az alvásciklusokat?

Minden alvásciklus körülbelül 90-110 percig tart. Eközben a felszínes alvás, a mélyalvás és a REM alvás szakaszai váltakoznak. A szakaszok időbeli aránya változik az alváscikluson belül a reggel közeledtével.

A REM (Rapid Eye Movement - Gyors szemmozgás) az a fázis, amelyben álmodunk. Eközben jellemzőek a gyors, csapongó szemmozgások, az izomtónus még tovább csökken, de a szívritmus, a légzésszám és a vérnyomás megemelkedik. Mivel a REM alvásra nagyon nagy szüksége van az agynak a rengeteg információ feldolgozásához, ezzel magyarázható az, hogy 8x1 óra alvás nem egyenlő 1x8 óra alvással, mivel ilyenkor nincs elég idő a REM fázis eléréséhez.

Természetes körülmények között, vagyis, ha nem kell adott időpontban felkelnünk az ébresztőórára, vagy más külső körülmény miatt, mindig REM szakaszban ébredünk. Előfordulhat persze, hogy szerencsésen éppen egy-egy ilyen ciklus után kelünk fel. Ilyenkor is sokkal kipihentebben ébredünk, mint egy befejezetlen, megszakított ciklus után, vagyis egy átmeneti szakasz, illetve mélyalvás közben. Érthető, hogy ebben az esetben miért vagyunk fáradtak, hiszen a szervezetet olyan sokk éri, amilyennel nem is kéne találkoznia, mi több megterhelő számára, főleg ha hetente többször fordul elő.

Hogyan váltakoznak ezek a szakaszok?

Az első "mély alvásos" szakaszt kb. 2 óra alatt érjük el. Ezt követi a felszínes alvás fázisa, majd egy 20 perces REM szakasz következik. Az alvás a reggel közeledtével egyre felszínesebb lesz, egyre gyorsabban jutunk el a REM alvásig és a REM fázisok egyre hosszabbodnak. Így pl. a második nem-REM fázis már csak 1,5 óra, a harmadik 1 órás és így tovább. Hat-kilenc órás alvás alatt ezért 4-6 REM periódusra kerülhet sor.

Ahhoz, hogy egészségünket megőrizhessük, elengedhetetlen, hogy minden este kipihenjük magunkat, és frissen ébredjünk. Az Axbo órák ezt a lehetőséget biztosítják szervezetünk számára. Az Axbo ébresztőórához két csuklópánt tartozik, mely lehetővé teszi, hogy párunkkal közösen használjuk ezt az órát, mely ezentúl már biztos nem a reggeli legnagyobb ellenség lesz, hanem egy igaz jó barát.

Az Axbo további funkciói

Egy USB kábellel a számítógéphez kapcsolható, így Ön könnyedén nyomon követheti, hogy adott időszakban hogyan váltakoztak alvási ciklusai.

Az Axbo órák egyedi dizájnnal is megvásárolhatók. Így az órát az alap fehér szín mellett több más színben is megrendelheti, illetve gyermeke számára akár színes csuklópánttal is kérheti.

Az Axbo nem csak az ébredésben segít, de az elalváshoz is hozzájárulhat különböző altató dallamai segítségével, melyet mindenki egyedileg beállíthat magának a felhasználó

Az Axbo másik különlegessége még, hogy akkumulátorról is működtethető, ráadásul nem haladja meg az 1 ezreléknyi kibocsátott rádióhullám mennyiséget – egy mobiltelefon 1 wattnyi rádióhullámot bocsát ki átlagosan.

Ha szeretne többet megtudni, akkor: az axbo.hu oldalán, vagy a www.sztarbutik.hu/axbo oldalon tájékozódhat!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top