Egy hét a savak ellen

2009. 10. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán már magad is tapasztaltad: egyszerre csak állandóan fáradt vagy, rossz a hangulatod, és problémáid vannak a bőröddel és a hajaddal. Egészségügyi panaszok lépnek fel. Az alapos orvosi kivizsgálás nem mutat eredményt. Az egész test gyógyászatának tapasztalata azt mutatja, mindezeket a problémákat vissza lehet vezetni a szervezet elsavasodására.

Savakra és bázisokra szükségünk van. Hogyan jön létre az elsavasodás, és mit értünk ezen? Egy egészséges ember testében mindig kb. 70% elemnek és 30% savnak kell uralkodnia. A savakra szükségünk van a gyomorsav, az epesav termeléséhez. Itt az a probléma, hogy a savakat csak bázisok segítségével lehet lebontani. A mai hektikus időkben a sav-bázis arány gyakran pont fordított. 70%-ban uralkodnak a savak a bázisok felett, amelyek csak 30%-ban vannak jelen. Ekkor beszélünk elsavasodásról. Ez a kiindulási pontja sok egészségügyi problémának és zavarnak.

A túl sok hús savasít. Ez a helyzet akkor áll elő, ha valaki  túl sok húst, halat, fehérlisztből készült tésztát és cukrot fogyaszt, és túl kevés zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű liszttel készült ételt kap a tányérjára, emellett sok a stressze. Egy jó alapszabály, amelyet megjegyezhetsz: a savakat a hentes, a cukrász és a stressz, a bázisokat a zöldséggyümölcs-kereskedés szállítja.

Hogyan lehet e test elsavasodását megelőzni? Egyszerűen ügyeljünk mindennapi táplálkozásunkban arra, hogy táplálékunk fele zöldségből, gyümölcsből és burgonyából álljon. A zöldség és a gyümölcs azért olyan fontos a bázisháztartás szempontjából, mert gazdagok mikroelemekben. Bonyolult kémiai folyamatok révén a kalcium, magnézium és kálium gondoskodnak arról, hogy a savak semlegesítődjenek és lebomoljanak.   Sokan így gondolják: a citrom savanyú – savasságot okoz. A savanyú uborka savanyú – tehát savas környezetet alakít ki. Ez azonban nem stimmel. Tévedés, hogy minden, ami savas ízű, valóban savasságot okoz. A citrom bázikus élelmiszer, ugyanúgy az ecet és a savanyú káposzta is.

Az ember jobban érzi magát, védve van a reuma és a köszvény ellen, egészségesebb a bőre és a haja, életerőt sugároz magából, ha sav-bázis egyensúlya rendben van. Van mód arra egyébként, hogy egy tesztcsík segítségével a vizelet vagy a nyál alapján megmérjük az elsavasodás mértékét. Ezt a pH-érték csíkot gyógyszertárakban lehet kapni. Egy színskála alapján láthatjuk, hogy túl savasak vagyunk vagy sem.

Íme néhány gyakorlati példa, mely élelmiszerek okoznak a mindennapi életben elsavasodást és melyek alakítanak ki lúgos pH értéket:

Bázisokat szállítanak a sör, szénsavmentes ásványvizek, növényi olajok, karfiol, édeskömény, uborka, répa, fejes saláta, hónapos retek, spenót, paradicsom, bab, ananász, alma, szőlő.

Savakat termel a testben a fehérlisztből készült termékek, gyümölcsjoghurt, kemény sajt, tojás, tej, vaj, kolbászfélék, tengeri hal, fagylalt, sütemények torták, cukor.

Aki egyoldalúan és túl savasan táplálkozik, azt az a veszély fenyegeti, hogy szervezete a savak semlegesítésére a csontozatból ásványi anyagokat von el: magnéziumot, kalciumot.

Ezáltal olyan betegségek léphetnek fel, mint a csontritkulás.  Ezért főleg a nőknek, akik gyakrabban szenvednek csontritkulásban, mint a férfiak, a bázikus táplálkozás igen fontos.

Kényes téma ebben az összefüggésben a nők terhessége. Itt a bázisképző táplálkozás különösen fontos. A születendő gyermek az anya testéből kímélet nélkül elvonja, amire szüksége van. Ezért figyeljen a várandós édesanya a vitál anyagokban gazdag táplálkozásra. Ha nem ezt teszi, a szülés után egészségügyi problémák léphetnek fel, melyeket az elsavasodás következményének kell tekintenünk. Amit kevesen tudnak: a túl sok savat nem csak a csökkentett stressz és zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend segítségével küzdhetjük le.

Mivel a stressz savakat termel, gondoskodjunk kiegyenlítésül lazításról. Ezt rendszeres mozgással, tehát sporttal érhetjük el. Aki rendszeresen mozog, savaktól tud a légzéssel, illetve izzadással is szabadulni. Ezért kellene mindenkinek naponta legalább egy alkalommal mozgás által kiizzadnia és intenzív légzésgyakorlatokat végeznie.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top