Egyensúlyban

2009. 07. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Különösen idősebb embereknél jogos ez az aggodalom a testi biztonságérzettel kapcsolatban, mert speciálisan előrehaladott korban könnyen végződhet egy esés combnyak- vagy csuklótöréssel.

Minden harmadik 65 évnél idősebb ember átlagban évente egyszer elesik. Ez megelőzhető volna, ha egyensúlyérzékünket minden nap erősítenénk, javítanánk. Erre egész egyszerű gyakorlatok vannak.

Először is tudnunk kell, hogy az egyensúlyérzék a korral romlik: az izmok ereje, ez ízületek hajlékonysága gyengül. A látás is romlik. Ehhez gyakran járulnak idegi problémák a lábakban.

Egy célzott programmal biztos egyensúlyról gondoskodhatsz. Ne üldögélj túl sokat! Minél többet járkálsz és lépcsőzöl, annál biztosabb lesz a járásod. Ez önmagában még nem elég. Próbáld meg a reggeli felkelés után az ágy mellett lábujjhegyre állni és visszaereszkedni legjobb, ha mindjárt ötvenszer. Ha fogat mosol, vagy valamilyen munkát végzel a konyhaasztalnál, próbálj meg közben egy lábon állni először a jobb, majd a bal lábadon.

Rajzolj krétával egy vonalat a padlóra, és menj pontosan ezen a vonalon! Ekkor helyezd egyik lábadat pontosan a másik után, hogy a vonalon egyensúlyozni tudj!

Állj fel ülő helyzetedből egy székről, majd ülj vissza, de ne használd segítségül a kezeidet! Nem történhet semmi bajod: ha elveszíted egyensúlyodat, megtart a szék.

Állj egy lábadon, és próbálj először karjaiddal, majd a másik lábaddal körözni.

Állj egyenesen, emeld kezeidet oldaltartásba, és menj egy darabig anélkül, hogy a földre néznél. Előzőleg győződj meg arról, hogy nincsenek akadályok az útvonaladon. A gyakorlatot legjobb otthon a lakásban végezni.

Igen fontos gyakorlat a helyben járás. Állj egyenesen, és emeld térdedet csípőmagasságba. Járj így anélkül, hogy helyedet elhagynád három percig. Ha ez jól megy, és közben biztonságban érzed magad, ismételd meg csukott szemmel a gyakorlatot.

Igen fontos gyakorlat: állj egyenesen, emeld karjaidat oldaltartásba, emeld fel egyik lábadat úgy, hogy combod és lábszárad derékszöget zárjanak be egymással. Számold az időt, mennyi ideig tudsz ebben a helyzetben megmaradni először nyitott, majd csukott szemmel.

Érdekes, amire amerikai tudósok jöttek rá: ha szülők és nagyszülők gyerekeikkel és unokáikkal játszanak és a kicsikkel négykézláb mászkálnak a földön, ezzel magukat is védik a szédülésektől, és késő korukig megtartják jó egyensúly-érzéküket.

Jó egyensúly-gyakorlat az is, ha hetente háromszor 20-20 percig egy medicinlabdán ülsz, mert eközben egész idő alatt ügyelned kell az egyensúlyodra. Ilyen labdák különböző méretekben vannak, minél magasabb vagy, annál nagyobb labdát kell használnod. Az ülés és az ugrálás is fontos. Jó gyakorlat az is, ha hanyatt fekszel, a labdán és így egyensúlyozol rajta. Lábaid maradjanak közben feltétlenül a földön. Ügyelj arra, hogy elegendő helyed legyen, és ne sérülhess meg például egy bútorral való „karambol” során!

Ha olyan környéken laksz, ahol még gránit kockakővel kirakott utak vannak, akkor használd ki a lehetőséget: heti két-három alkalommal legalább félórát sétálj ezeken a köveken.

Az egyensúlyzavarok elleni védekezésben fontos az oxigénben gazdag levegőn való tartózkodás lehetőleg a szabad természetben. Agyunk, mely az egyensúlyérzetünket is befolyásolja, bár testsúlyunknak csak 2%-át teszi ki, de minden lélegzetvételünkből a felvett oxigén 40%-át veszi igénybe.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top