Gettó milliomos

2009. 03. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Danny Boyle filmrendező neve itthon sem ismeretlen, hiszen ő jegyzi a Transpottingot, és a 28 nappal később című zombis őrületet is. A Gettó milliomos megalkotásával kissé furcsa fába vágta a fejszét, megpróbálta összehozni Hollywoodot Bollywooddal. Közelebb hozni Indiát és az indiai filmeket a Nyugathoz, de bármennyire is Indiában játszódó, indiaiakról szóló alkotás ez, az ottani filmekre jellemző történésekkel – a semmiből felkapaszkodó főhős, a mindent túlélő szerelem –, akkor is csak amerikai marad. Az indiai filmekben soha ki nem mondható dolgokat láthatunk, amelyek még minket, sokat látott európaiakat is kicsit megrendítenek.

A legkisebb, szerencsét próbáló testvér esetünkben Jamal (Dev Patel), aki a mumbai-i nyomornegyedben éldegél, majd egy tragédia után testvérével, a teljesen ellentétes személyiséggel megáldott Salimmal (Madhur Mittal) nekivág a világnak, hogy szerencsét próbáljon, hogy megtalálja a gazdagságot.

Mikor jelentkezik a Legyen Ön is milliomos!-ba, élete váratlan fordulatot vesz. A meglehetősen antipatikus műsorvezető az utolsó kérdés előtt sem hiszi el, hogy egy ilyen senkiházi, egy teahordó fiú, képes megválaszolni a kérdéseket csalás nélkül, hiszen diplomás emberek nem jutottak el eddig. Ezért elviteti a rendőrökkel, hogy kiderísék, hogyan csinálta. Ő lehet itt az egyetlen, aki a semmiből, az abszolút szegénységből a gazdagságig vitte.

A kihallgató szobában megelevenedik előttünk a fiú eddigi, eseménytelennek és boldognak nem nevezhető gyerekkora. A kérdések sorra vételével mindig egy-egy újabb emlék tör a felszínre, megismerjük őt, testvérét és életének nagy szerelmét, Latikát.

Kellemetlenül fészkelődik a néző a film alatt, hiszen ez nem egy romantikus kalandfilm az egzotikus Indiáról, eddig is sejtett, de csak ritkán kimondott igazságokat mutat be: milyen is az élet egy nyomornegyedben, ahol az ember élete annyit ér, mint egy üveg Coca-cola, ahol senkiben sem lehet megbízni, némi pénzért bármire hajlandóak az emberek.

Boyle legújabb dobása igazi közönségfilm, fantasztikus gyerekszereplőkkel, remek látvánnyal, feszültséggel és az elmaradhatatlan feloldással.

10 Oscarra jelölték, melyből 8-at el is vitt a februári gálán, többek között a Legjobb filmnek, a Legjobb rendezőnek, a Legjobb filmzenének és a Legjobb vágásnak járó díjakat is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top