Gombagyilkos csodaszerek

2011. 06. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lábak gombás megbetegedési nem csak kellemetlenek, de nem is túl esztétikusak. Mindkettő nagyon zavaró, főleg a nyári melegben, amikor legszívesebben mindenki nyitott, csini szandálokba bújtatná a lábát, ehelyett inkább csak eldugja. Van vajon megoldás? Utánajártunk a praktikáknak…

A láb- és körömgomba kezelése nehéz, a gyógyszerek drágák és jobbára csak a tüneteket enyhítik, maga a probléma a mélyben tovább szunnyad. A szintetikus szerek, kenőcsök csak tovább rontják a bőr természetes védekezőképességét, így a makacs betegség időről időre kiújul.

„A különböző gyógyszertári készítmények ugyan némileg megoldást kínálnak, de mindenképpen érdemes elgondolkodni az életmódváltáson is, hiszen például a finomított élelmiszerek fogyasztása tovább súlyosbíthatja a gombás betegséget, így az bizonyos időközönként visszatér” – árulja el a lapunk által megkérdezett természetgyógyász. De akkor vajon mit tehetünk?

Az életmódváltáson és az egészséges táplálkozáson túl a helyileg legtöbbet alkalmazott módszer a teafaolajos kezelés. Súlyosabb gombásodásnál töményen kell alkalmazni vattacsomóra cseppentve, nagyobb felületen jelenlévő, enyhébb tünetek esetén pedig valamilyen vivőanyagba keverve, ami lehet finomítatlan shea vaj, vagy esetleg 100 százalékos aloevera gél is, de fontos, hogy felesleges adalékanyagokat ne tartalmazzon. A saját készítésű kenőcsbe érdemes levendulaolajat, grapefruitmag-olajat is elegyíteni, az előbbi nyugtató, utóbbi pedig fertőtlenítő hatása miatt kiváló kiegészítője a terápiának.

Sokan esküsznek a különböző lábfürdők jótékony hatására. Az ecetes változatot, mely 1 liter 10 százalékos ecet és 1 liter tiszta víz keverékéből áll, érdemes rendszeresen alkalmazni, fertőzés esetén egy hétig minden nap. Az ecetes vizet melegítsük fel, majd 20 percig áztassuk a lábunkat a kancsónyi mennyiségbe. Hatékonyságát növelhetjük rozmaring-, majoránna-, fahéj-, levendula-, szegfűszeg-, mirha-, borsmentaolajokkal, lábfürdőként összesen 10-30 csepp alkalmazásával.

A megfelelő kezelés mellett sokszor okoz gondot, hogy nem figyelnek kellőképpen a betegség terjedésére, ugyanis mit sem érnek a csodaszerek, ha például a lábbelit, zoknit nem fertőtlenítik ki rendesen. A pingpong-effektus elkerülésére kiváló módszer az 1 dl 20 százalékos ecetbe kevert 25-30 csepp teafaolaj. A keverékkel érdemes minden nap áttörölni a cipőt és ügyelni arra, hogy jól szellőző lábravalót válasszunk. Lehetőleg zokniból is a pamut változatot részesítsük előnyben, melyet használat után főzzünk ki, majd tömény ecetben öblítsünk át.

Megfelelő kezelés mellett a lábgomba terjedése megállítható és egy kis odafigyeléssel kordában tartható. Elhanyagolni nem szabad, ugyanis így a családtagokat és a közvetlen környezetet is megfertőzheti…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top