Hogy kezelje a férfi a „nehéz” napokat?

2010. 02. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindennek az oka a PMS, azaz a premenstruációs szindróma. Kialakulása nem teljesen tisztázott, valószínűleg az ösztrogén-túlsúly az egyik felelőse. A szervezet kálium- és vízkészletének emelkedése is befolyásolhatja. Fizikai és pszichés problémák lépnek ilyenkor fel, lelki eredetű feszültség kerül felszínre. Jó, ha a pasi is tisztában van ezekkel a dolgokkal, mielőtt párját megszólná viselkedéséért. A PMS a nők 30-40 százalékánál okoz gondot a hétköznapok és a munkahelyi feladatok elvégzésében.

A PMS az esetek 1-2 százalékában egészen elképesztő tüneteket produkál: ilyenkor teljesen elképzelhetetlen élni a megszokott mindennapokat. Az ilyen tüneteket átélő nők panaszai az évek előrehaladtával súlyosbodhatnak. A testi tünetek közé tartoznak az izom-, izületi fájdalmak, mellfeszülés, puffadság érzet, fejfájás, étvágytalanság, hányinger, felfokozott étvágy, aluszékonyság, vagy esetleg álmatlanság. Ezek a fizikai tünetek a férfiakat csupán annyiban érintik, hogy kedvesük elpanaszolja hol, mi fáj. Amivel meg kell küzdeni mindkét félnek az a pszichés és lelki tünetegyüttes. A legkiemeltebb tünet az ingerlékenység, idegesség. Mindenre sokkal jobban ki vannak a nők élezve ilyenkor, nem működik az önkontrol sem. Alap állapotban feszültnek érzik magukat, fáradékonyabbak, és lehangoltság is gyötörheti őket. Általánosan jellemző még az érzelmi labilitás, az indokolatlan, túlzott érzelmi reakció. Sokkal hevesebb reakció várható ilyenkor minden téren. Legyen ez egy apró kérés, vagy egy el nem végzett munka maradványa. Csökken a koncentrálóképességük, balesetek történhetnek akár az otthonon belül, akár a közlekedésben. Gyakori a dühroham, és az azt követő sírógörcs. Ezek mellett depresszió is felütheti a fejét.

Minden élettérre kihat ez a probléma. A családi, munkahelyi veszekedések száma megnő, és a problémás napok elmúlása után is fennmarad. Előfordulhat, hogy emiatt kapcsolatok mennek tönkre, nem képesek a felek megfelelően kezelni az adódó helyzetet. A problémásan működő párkapcsolatban megnő annak is az esélye, hogy a nő gyakran a premenstruális szindróma tüneteibe "menekülhet". Nem képes a problémákon túllépni, vagy megoldást találni rájuk, hát elbújik a „betegség” mögé.

Tanács az erősebbik nemnek:

Légy elnézőbb ilyenkor. Nem neked szól az a kiabálás, szidás, csipkelődés, ami ebben az időszakban megjelenik. Próbálj kevesebbet provokálni. Ha lusta vagy, akkor vegyél erőt magadon és ne mindig őt kérd meg, hogy csináljon ezt, csináljon azt. Ne ugráltasd olyan dolgokkal, ami neked sokkal könnyebben megy ilyenkor. Önállósítsd magad pár napra. Értékelni fogja, ha te mosogatsz el saját magad után, leviszed a szemetet kérés nélkül, vagy segítesz neki a bevásárlásban. Havi egy-két nap kedvesség neki is jár. Vedd át a feladatai egy részét, kérdezd meg, mit végezhetnél el, vagy kicsit szolgáld ki te a vágyait. Ha végképp fúria lesz belőle, akkor tartsd szem előtt, hogy ez csak átmeneti állapot, és nem miattad történik. Mindenki mással undok olyankor, és nem kimondottan neked tartogatja azt. Ha ő nem képes rá, számolj el te tízig. A kedvesség ilyenkor is kifizetődő, akkor is, ha abban a pillanatban nem kapsz érte köszönetet.

Megoldást a tünetekre való felkészülésre a naptáros módszer jelent. Fel kell jegyezni mindent a testi tünetektől kezdve a pszichésen keresztül. Pár hónapi jegyzetelés után látszódni fog, melyek azok az időszakok, mikor a tünetek jelentkeznek. Lehet rá lelkileg készülni, a párunknak, családunknak felhívni rá a figyelmét, hogy nehezebb napok várnak rájuk.

A testmozgás segíthet a fizikai tünetek csillapítására, emellett a lelki problémák is csökkenthetők, hisz a stresszt is levezeti. Meg kell beszélni ezt a jelenséget a másik féllel is, meg kell vele értetni, hogy segíthet a könnyebb átvészelésben, ha megfelelően áll a dologhoz.

Lehet a nőgyógyásztól kérni hormon alapú fogamzásgátló tablettát, mivel hormonális problémáról van szó, segíteni fog rajta. Emellett kedvező mellékhatásokat is eredményez, rövidebbé teszi a menzeszt és az érzelmi változásokat is csillapítja.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top