Hogyan fogynak a gazdagok?

2009. 07. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ám a vendégek ide nem a friss levegő és a rétes miatt jönnek. A Viva Mayr híres szigorú, és egyben hihetetlenül hatásos kúráiról, melyek felüdítik a testet, megtisztítva a méreganyagoktól, kényeztetik a gyomrot, és fényesebbé teszik a bőrt napok alatt. A kliensek csillogóan izzó bőrrel, energiával telve hagyják el a klinikát.

Most felfedünk néhány igazán különleges titkot a Viva Mayr Diétáról, melyek lapos hassal, fiatalabb bőrrel kecsegtetnek mindössze 14 nap alatt – fárasztó fitness gyakorlatok és durva megvonásokat jelentő diéta nélkül.

   Dr. Harald Stossier Az intelligens diéta egyszerű, okos és könnyen megvalósítható apró fogyókúrás tippek, ötletek sora, éppen időben a nyári vakációra. A programot Dr. Harald Stossier fejlesztette ki egy népszerű nyolcvanéves osztrák módszer alapján, mely Dr. Franz Mayr-től származik. Ő volt az első ember, aki közvetlen kapcsolatot talált az egészséges emésztés, az általános egészség, és a vonzó külső között.

A program követése, betartása fokozza a természetes emésztési folyamatokat. Stossier azt mondja, a diéta nem csak abban segít, hogy 14 napon belül jelentős súlyfeleslegtől szabaduljunk meg, de véget vet a puffadásnak és emésztési problémáknak, feltölt energiával, tisztítja a bőrt, és segít abban is, hogy szebb legyen az álmunk. Könnyű betartani, hiszen nincs kalóriaszámolgatás, vagy káposztaleves hetekig, mégis a Viva Mayr Diéta örökre megváltoztatja étkezési szokásainkat, és ezzel együtt alakunkat is.

Az első lépések. Mivel ez a diéta megváltoztatja emésztésünket azzal, hogy kitilt bizonyos dolgokat az étrendünkből, mint a kávé, illetve cukor, amelyek hatása káros az anyagcserénkre, ezért az első három napban, mikor a tisztító hatások beindulnak, gyenge fejfájást és fáradékonyságot tapasztalhatunk, de ne hátráljunk meg. Ha ezen az időszakon túl vagyunk, fantasztikusan fogjuk magunkat érezni.

A legtöbb diétánál fontos mit eszünk, a Viva Mayr-nál az is létfontosságú, hogyan esszük azt.

Mit együnk és mikor? Amikor fogyni akarunk, Dr. Stossier szerint tisztában kell lennünk emésztő rendszerünk ritmusával. „Ahogyan a testünk és lelkünk elfárad az este közeledtével, úgy az emésztőrendszer is.” – magyarázza.

„A nap első felében könnyen megemésztünk bármit. Ezért ez az az időszak, amikor érdemes a főétkezést beütemezni, és ez a legjobb időszak arra is, hogy nyers ételeket együnk, mint a gyümölcsök vagy zöldségek, amelyek emésztése nehéz lehet gyomrunk számára.”

„A vacsora legyen mindig könnyen emészthető étel, valamiféle leves, vagy enyhén főtt zöldségek és hal – valamint ideális 18 óra előtt elfogyasztani azt, hogy az emésztés kellően alapos legyen még az elalvás előtt.”

A rágás művészete. Dr. Stossier szerint, a tökéletes rágás technikájának elsajátítása szintén nélkülözhetetlen fontosságú a gyors fogyás, az általános egészség és a jólét érdekében. Ha többet rágunk, kevesebbet fogunk enni, mert – ellentétben azzal, amikor figyelmetlenül, kapkodva kapjuk be az ételt – az agynak van ideje jeleket küldeni a gyomornak, hogy mikor lesz elég.

Azért is jó még a kevesebb étel, több rágás, mert a rágás segíti az ételben lévő tápanyagok kioldódását, és eredményes felszívódását. A jól táplált test pedig nem szenved erős étvágytól. Minden falatot rágjunk meg 30-40- szer is akár, minden étkezéskor, amíg az étel híg nem lesz. A számolás segítség lehet a kezdetekben, amíg fel nem veszed a ritmust.

Gyakorolj egy kis darab korpás kenyéren (a pár napos kenyér különösen jó erre a feladatra, mivel extra rágós). A kenyér nagyon ízletes, ha megrágod, megforgatod a szádban. Gondolj arra, mennyi tápanyagot viszel a szervezetedbe, miközben rágsz. Először csak nagyjából 15-ször fog sikerülni, de hamarosan javul majd a helyzet a gyakorlatok nyomán, pár nap után pedig már öntudatlanul is menni fog.  

Mit igyunk? Mint sok más fogyókúrában, ebben is nagy szerepet játszik a víz, de a mód, ahogyan ez segít a jó emésztésben és fogyásban, igen érdekes.

Dr. Stossier azt ajánlja, egy pohár tiszta meleg vizet fogyasszunk el minden reggel – étkezés előtt –, azután pedig 2-3 liter átszűrt vizet a nap folyamán (a klinikán kvarckristállyal tisztítják a vizet). Mindig az étkezések között igyunk!

Dr. Stossier így magyarázza: „Ha iszunk miközben eszünk, felhígítjuk a nyálban található enzimeket hamarabb, mint kellene, így az nem az emésztésre koncentrálódik. Igyunk vizet az étkezések között – nem kevesebb, mint 15 perccel étkezés előtt és 1 órával az étkezés után, ez a legjobb módszer.”

A víz mellett még szüksége van a szervezetnek tejre, gyógyteákra, gyümölcs- és zöldséglevekre is. A tea és kávé teljesen ki van zárva a menüből, koffein tartalmuk miatt, akárcsak a szénsavas italok. Ha mindenképpen szükségünk van italra az étel mellé, Dr. Stossier herba teát vagy egy kis pohár bort ajánl, de csak apró kortyokban. A bor megengedett, hiszen segít feloldani a zsírt az emésztés ideje alatt.

Mit együnk? Az intelligens diétában nincsenek divatos trükkök, csak józan megközelítése a fogyásnak. „A fogyás nem valami rejtélyes dolog, hanem a bevitt szénhidrátok mennyiségének csökkentése, illetve a telítetlen zsírsavak bevitelének növelése” – mondja Stossier.

„Azt mondtuk: a táplálkozás alapszabálya mindig sok szénhidrátot fogyasztani, hogy legyen energia-bevitel. De a szénhidrátokban gazdag étkezés súlyproblémákhoz is vezethet. A szénhidrát cukorrá alakul ahelyett, hogy megemésztődne, ezért ha sok szénhidrátot fogyasztunk, a hasnyálmirigy elkezdi nagy mennyiségben termelni az inzulin hormonokat, hogy megtartsa a vércukorszint egyensúlyát, miközben felhasználja ezek energiáját.”

„Sajnos a sok inzulin a vérben felesleges energiákat jelent, melyet a testünk zsírként tárol el. Amíg az inzulin szint ilyen magasan van, addig testünk az ételek más összetevőit is elraktározza, mint a fehérjék vagy a zsír. Ez súlyos következményekkel járhat a testtömegünkre nézve.

Stossier hisz benne, hogy ha a friss gyümölcsökre és zöldségekre koncentrálunk, valamint a jó minőségű fehérjékre és zsírokra, akkor nem lesz szükségünk magas szénhidrát tartalmú ételekre, melyek fehér lisztből, vagy sok cukor hozzáadásával készülnek. Csökkentsük a szénhidrát-bevitelt azzal, hogy jóval kisebb adagokat eszünk, és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket választjuk!

Együnk több zsírt! A zsír is rendkívül fontos az egészséges szervezet számára, illetve alapvető része a diétának. De a zsírsavak nem mindig termelődnek azonos mennyiségben. Az egészséges étrend lényege, hogy kerüljük a telített típusokat, különösen a hidrogénezett zsírokat (a leggyakrabban a feldolgozott ételekben, illetve margarinokban fordul elő).

A tej, tejszín, vaj jobb, mivel természetes eredetű. De a legjobb, ha nem eszünk zsíros és feldolgozott húsipari termékeket, mint például a kolbász.

Azok a zsírsavak, melyekre ténylegesen szükségünk van – Omega 3, 6, 9 – hidegen sajtolt olajokban, magokban találhatóak, mint például az olíva, lenmag, kender, és a napraforgó. Ezek nem csak abban segítenek, hogy egészségesek maradjunk, hanem a fogyásban is. Az Omega-olajok (különösen az Omega 3, mely a kender- és lenolajban található meg) segítik a zsírégetést a testünkben. Az ideális az, ha minden nap elfogyasztunk valamelyik olajból két evőkanállal, és úgy használjuk őket, mint a sót vagy a borsot. Szórjuk be vele az élelmiszert, vagy alkalmazzuk főzés közben.

A diófélék és magvak (amelyek az Omega zsírsavakat tartalmazzák) nagyszerűek falatozáshoz (bár Dr. Stossier nem tartja szükségesnek, ha figyelmesen követjük a diétát) vagy a saláták, egyéb ételek ízesítéséhez.

Irányított fehérje bevitel. A fehérje szintén fontos része az egészséges táplálkozásnak, de nem szabad túl sokat fogyasztani belőle. Ha a diéta fehérjében túl gazdag, az megterhelheti a test méregtelenítő szerveit, mint a máj és a vese, nagy nyomást gyakorolva rájuk.

Dr. Stossier javaslata szerint fogyaszthatunk halat és egyéb állati fehérjéket, például sajtot, de legfeljebb csak kétnaponta. Jobb, ha növényi forrásból, hüvelyesekből, magvakból és diófélékből nyerjük a proteineket, melyekben az aminosavak megmaradnak egészséges és könnyebben emészthető formában.

Ha mégis állati fehérjét fogyasztunk, a fehér hús, mint a pulyka-, borjú-, és csirkehús kevésbé valószínű, hogy emésztési problémákat okoznak, mint a bárány, a vörös húsok, vagy a sertés. Minden fajta hal jó, és érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a kecske-, illetve juhsajtok is könnyebben emészthetőek, mint a kemény, tehéntejből készült sajtok.

Ne felejtsük el, hogy a rostok is elengedhetetlen fontosságúak az emésztéshez. Adott esetben válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket vagy rizst.

És nem utolsó sorban együnk sok zöldet, pirosat, lilát.  A Viva Mayr Fogyókúra preferálja az élénk színű gyümölcsöket és zöldségeket, melyek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és rostokkal.

AZ INTELLIGENS DIÉTA EGY NAPJA

Reggeli

Gyümölcsös müzli dióval (2 fő részére)

15 g dió 15 g mandula 2 evőkanál lenmag 80 g könnyű, friss kecske vagy juhsajt (sózatlan) 1 evőkanál méz 2-3 evőkanál cukormentes szójatej citrom vagy narancslé ízlés szerint 100 g friss, érett gyümölcs az évszaknak megfelelően 3 evőkanál lenmag/kender olaj

Aprítsuk durvára a diót, mandulát, lenmagot kávédarálóban. Tegyük bele egy üvegtálba, majd keverjük össze a sajttal, mézzel és szójatejjel. Ízesítsük citrom vagy narancs levével ízlés szerint. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a gyümölcsöket (a bogyókat hagyjuk egészben). Osszuk el két tálban a mixet, és szórjuk meg az apróra vágott gyümölccsel. Hintsük meg olajjal, és találhatunk.

Ebéd

Zöldség saláta csirkecsíkokkal

Kókuszolaj 4 db kicsontozott, bőrtelenített csirkemell 2 csipetnyi tengeri só 1 szár vágott rozmaring 4 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál almaecet 500 g vágott salátalevél 2 kockára vágott paradicsom 1 hámozott, kockára vágott répa 4 kockára vágott retek 1 karalábé, csíkokra vágva friss fűszernövények a körethez

Hevítsünk fel egy kevés kókuszolajat egy serpenyőben. Szórjuk be a csirkemellet csipetnyi sóval, rozmaringgal, és süssük 8-10 percig, illetve amíg a csirke átsül. Vágjuk csíkokra a csirkét. Keverjük össze az olajat almaecettel, és a maradék sóval. Keverjük össze a salátaleveleket és a zöldségeket is, és öntsük le az olajos-ecetes öntettel. Ezután szervírozzuk egy tálon a csirkecsíkokkal a tetején. Köretnek adjunk friss fűszernövényeket.

Friss málnakrém

120 g lágy kecske vagy juhsajt 100 g friss málna pürésítve 2 evőkanál méz 250 ml tejszín 4 friss mentalevél

Keverjük össze a sajtot a gyümölcsös pürével (ebből tegyünk félre 20 ml-t későbbre) és mézzel. Öntsük ki négy pohárba, és rakjunk a tetejére tejszínt. A félretett gyümölcspüréből tegyünk egy teáskanálnyit minden pohárba a tejszín tetejére. Majd díszítsük mentalevéllel. Ezután találhatjuk.

Vacsora

Lágy puliszka párolt zöldségekkel és fűszernövényekkel

5 dl víz vagy zöldség alaplé 200 g finom kukoricadara tengeri só ízlés szerint 20 g vaj 100 g brokkoli, répa, édeskömény, cukkíni és karalábé kockázva majoranna vagy bazsalikom levelek a díszítéshez

Forraljuk fel a vizet egy lábasban, és adjuk hozzá a kukoricadarát, majd a vajat és tengeri sót, és folytassuk a főzést még pár percig. Vegyük le a kukoricadarát a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 20 percig, amíg az összes folyadék felszívódik. Ezután pároljuk a zöldségeket néhány percig. Tegyük a puliszkát tányérra, és rendezzük el szépen a tetején a zöldségeket. Szórjuk meg fűszerekkel, és tálalhatunk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top