Hospice Magyarországon

2009. 05. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szinte minden családban volt már olyan közeli hozzátartózó, aki gyógyíthatatlan betegsége utolsó hetei-hónapjai igen nehéz feladat illetve döntés elé állította a családját és a kezelő orvosát egyaránt. A haldokló ember szinte a társadalom és a család nyűge volt, amikor frissen végzett nővérként 1987-ben megkezdtem a nagybetűs életem.

Nagyon sok család szívesen haza vitte volna a hozzátartozóját, de abban az időben ez lehetetlen kérés volt, mert szinte megoldhatatlan probléma volt a beteg mindennapi alap és szakellátása otthoni körülmények között. Sajnos sikerült hamar tapasztalnom ápolónői munkám során ezt a hatalmas gondot, mert hazánkban ez is, igen elmaradott területe volt az egészségügynek.

A 60-as években Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter és munkatársai haldoklókkal folytatott beszélgetései nyomán megismerhette a világ, hogyan gondolkodik sorsáról a haldokló beteg és milyen stádiumokon megy keresztül, amíg eljut a végső megbékélésig a halál előtt. Létrehozták a haldoklók házait, ahol őszintén beszélnek a halálról és elfogadják azt mint az értelmes lét értelmes befejezését, és a haldoklóknak emberhez méltó életet és halált igyekeznek biztosítani... A 70-es évekre a hospice mozgalommá vált. 1998-as adatok szerint  a világ 81 országában léteznek hospice-ok, több, mint 5500 bent fekvő részleg és házi gondozó csoport. Hazánkban 1991-ben a Polcz Alaine által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával jelent meg a hospice szemléletű ellátás.

A „hospicium” latinul vendégszeretetet, megvendégelést, szállást jelent. A hospice fogalma sajátos szellemiséget, szolgáltatásokat, szervezeti rendszert foglal magába. Szellemiségének lényege, a haldoklóval való együttélés, a haldokló bevonása egy közösség életébe, olyan környezet, körülmények biztosítása, amelyben a haldokló a megmaradt szellemi és fizikai képességeit használni tudja. A haldokló kirekesztettségének megszüntetése.

A hospice gondozási forma napjainkban az egészségügyi rendszer része, amelyek a következőket foglalja magába: bent fekvő részlegek: hospice otthon, hospice palliatív részleg, hospice házi gondozás. Egyéb formák: ambuláns gondozás, kórházi gondozás, kórházi mobil team, nappali kórház, telefonos lelki segélyszolgálat, gyászcsoport.

Tehát ma szabadon dönthet a család,hogy a hozzátartozója emberi méltóságában,szerettei között jusson el utolsó útjára... "A haldoklót utolsó útján kísérnünk, és nem irányítanunk kell." - mondja a hospice szellemisége.

A folyamatos házi gondozás megvalósítása igazi csapat munkát igényel. Ebben elsődleges szerepe a családnak van, aki felvállalja a beteg otthoni tartózkodását. Kulcsfontosságú a koordinátor, a szociális szakember munkája. Az ápolók, a gyógytornász az orvos útmutatása alapján önállóan végzik tevékenységüket, végzik az ápolást, a fájdalomcsillapítást. Mentálhigiénés szakember segít a beteg pszichés támogatásában. Időszakosan segítséget nyújt a lelkész, az orvosi szakkonzultáns, a dietetikus. Ma már széles skálán mozog, az otthon ápolásban szükséges gyógyászati segédeszközök elérhetősége is. Ebben is segítséget nyújtanak a szakemberek.

A hospice szolgálat mindenki számára térítésmentes, hiszen az emberhez méltó halál minden ember alapvető joga!

Ez a cikk nem ad teljes képet a hospice munkájáról, lehetőségeiről, de remélem minden hasonló gonddal küszködő családnak némi útmutatóként szolgál és egyre többen élünk a lehetőségünkkel, hogy szeretteink emberhez méltó körülmények között hagyják itt a földi létet... egyszer mi is eljutunk életünk ezen szakaszához. Ne csak a születésben legyünk szeretteink mellett!

Kívánok mindenkinek hosszú, boldog és egészséges életet és majdan emberhez méltó elmúlást...!

"Két karodban nem ijeszt majd a halál nagy csöndje sem, Két karodban a halálon, mint egy álmon átesem." (Radnóti)

- Halacska -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top