Illene, hogy tudjunk viselkedni egy étteremben!

2009. 10. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A helyiségbe a férfi lép be elsőnek, és nyitva tartja az ajtót, míg a társaságában lévő nők és az idősebbek is be nem mentek, majd becsukja utánuk, és ő megy előre, hogy gondoskodjék az asztalról. A ruhatárban le kell segítenie a hölgyek kabátját és az asztalhoz érve meg kell várnia, míg mindenki leült, majd helyet foglalhat a partnernője bal oldalán. Az asztalra ne tegyünk semmit – táskát, esernyőt –, a mobiltelefonunkat se! Lehetőleg halkítsuk is még az étterembe érkezés előtt.

 

 

A pincérrel udvariasan és nyugodtan kell viselkedni. Könnyed kézmozdulattal kell asztalunkhoz hívni, nem pedig ordibálva, vagy pohárkocogtatással, ha valami problémánk van az étellel, esetleg a terítékkel, vagy éppenséggel rendelnénk.

Az asztalnál neveletlenség olvasni, egyetlen olvasmányunk az étlap lehet, melyről olyan ételt érdemes rendelni, amiről tudjuk, hogy nem lesz körülményes az elfogyasztása. A pincér előbb a hölgyek elé teszi le az étlapot, és nekik is kell előbb választaniuk, de az étel megrendelése a férfi feladata. A felszolgált ételt nyugodtan, lassan és kulturáltan fogyasszuk el, kerülve a felesleges feltűnést. Ha problémánk van az étellel, furcsa az íze, vagy hideg, akkor ne riadjunk vissza attól, hogy másikat kérjünk.

Összefuthatunk ismerőssel, ebben az esetben üdvözölhetjük, de ha megáll az asztalnál beszélgetni, akkor illik őt hellyel kínálni. Ha a szomszéd asztalnál ül, akkor semmi esetben se beszéljünk át az ő asztalához.

Az étkezés befejezése után minden „plusz” rendelésünkért nyugodtan odahívhatjuk a pincért, majd közölni kell vele a fizetési szándékunkat is. A számla ellenőrzése nem sértő, de kerüljük a feltűnést, és ne feltételezzük, hogy átvernek minket. Ha esetleg mégis rosszul számlázták a fizetendő összeget, akkor nyugodtan és higgadtan a pincér tudtára kell mindezt hozni.

Előre kell tisztázni, hogy ki fogja a számlát rendezni, de akár mindenki fizetheti a saját fogyasztását. Ha meghívásról van szó, akkor egyértelmű, hogy a meghívó fizet. A borravaló nagyságát nekünk kell meghatározni, de manapság egyre több helyen a számla már tartalmazza az ún. „szervízdíjat”, mely a fogyasztás 15%-ával megnövelt érték, és gyakorlatilag ez a felszolgálás „ára”.

Az asztal elhagyásakor nem kell magunk után a székünket visszatolni a helyére, hiszen a leszedő így könnyebben hozzáférhet a terítékhez. Távozáskor a ruhatárnál a férfi veszi fel előbb a kabátját, majd segít a hölgyeknek. Kifele menet ő nyitja ki az ajtót, és előreengedi a társaság többi tagját.

Nem olyan ördöngős az egész, így már csak az étkezési szabályokat kell megfelelően elsajátítani, és gond nélkül étkezhetünk bármikor egy étteremben.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top