Irán a helyére kerül

2009. 10. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azt hisszük, ismerjük Iránt, sokat tudunk róla, pláne mostanában, hogy ennyi mindent hallani. Közben pedig tévedünk, sokat és sokszor nagyokat.

Ezeknek a tévedéseknek az eloszlatásához, és Irán valódi, vagy legalábbis a valósághoz jóval közelebb álló arcának megismeréséhez nyújt tökéletes segítséget Fülöp T. Mariann könyve. Emellett pedig nem elhanyagolható, hogy A kétszínű Irán egy rendkívül olvasmányos, információkban, személyes élményekben gazdag kötet, amit akkor is érdemes kézbe venni, ha egy közülünk való magyar nőnek egy idegen kultúrában átélt élményeire vagyunk "csupán" kíváncsiak.

A szerző újságíró, aki nem sokkal első gyermeke születése után, férje kiküldetésének köszönhetően került a perzsa országba, ahol azután hosszú éveket töltött. Alaposan lehetősége nyílt a nyugati világ számára a média által erősen feketére festett Irán valódi, belső tanulmányozására, az ott élő emberek gondolkodásának, világszemléletének megismerésére. Nem titkolja: nem tud, és nem is akar kilépni abból a helyzetből, hogy nőként élte át és mutatja be ezt a nőket erősen megkülönböztető, alacsonyabb rendűnek tartó társadalmat.  Könyve igen hangsúlyosan foglalkozik a szebbik nem iráni helyzetével, és az ott élő magyar származású asszonyok életével.

Ennek ellenére még véletlenül se gondoljuk, hogy a kötetet csak nőként lenne érdemes elolvasni! Fülöp T. Mariann fényképeket is tartalmazó munkája bárki számára érdekes és tanulságos, hasznos olvasmány lehet, aki képes előítéleteitől a lehető leginkább mentesülve befogadni egy egészen más világ kultúráját. Az írónő a javarészt perzsák (nem arabok!) lakta ország elmúlt évszázadának bemutatásától kezdve, a jelenkor mindennapjainak különös, számunkra furcsa, elsőre idegen és sokszor érthetetlen, vallási fanatizmus által vezérelt szokásain át, személyes, színes történeteiig megannyi olyan dolgot oszt meg az olvasóval, ami által fokozatosan nyitja meg a szívet és az elmét az idegen világ előtt. Végül pedig azon kapja magát a szerencsés befogadó, hogy a kötet végeztével teljesen másként látja Iránt, valamint saját, nyugati világát is egy korábbitól eltérő színben szemléli már.

Európaiként megannyi új ismerettel gazdagodunk. Megtudhatjuk, hogy az egykor baráti ország hogyan lett mára az USA egyik legfőbb ellensége, mit érnek a jogvédők harcai a szigorúan szabályozott Iráni Iszlám Köztársasággal szemben, olvashatunk a helyi közlekedés diszkrét bájáról, a házasság, a válás és a többnejűség intézményéről, az iráni szexuális kultúráról. Természetesen az sem marad ki, milyen is csadort és kendőt viselni nyugatiként, és meglepő információkat olvashatunk arról, hogyan is követik az iráni fiatalok a divatot, valamint, hogy milyen veszélyekkel és következményekkel kell szembenézniük cserébe.

A kötet második, rövidebb felében interjúkat találunk Iránban élő magyar nőkkel, akik szülőhazájukat és a nyugati világot hátrahagyva, szerelmüket követve kezdtek új életet egy-egy perzsa férfi feleségeként új, választott hazájukban. A beszélgetések által megindító történetek elevenednek meg az olvasó előtt arról, mire is képes a szerelem, e nők történetei pedig bizonyosságul szolgálnak arra, hogy nem is kevesen vannak, akik otthonuknak választják ezt az innen nézve, pláne egy nőnek, rendkívül kellemetlennek tűnő világot.

Persze arról szó sincs, hogy Fülöp T. Mariann valamiféle "Irán-mosdatást" hajtana végre. A könyvből bizony az ország történetének és mindennapjainak rengeteg sötét, nyugatiként nehezen, vagy egyáltalán nem elfogadható oldalára is fény derül, ugyanakkor a mértéktartóan, elfogulatlanul és nem utolsó sorban meggyőzően megírt munka ezeket is teljesen más dimenzióba helyezi, aminek köszönhetően Irán soha többé nem lesz már az a pusztán csak a híradóból ismert, félelmetes világ, mint ami korábban legtöbbünk fejében létezett.

Messzemenőkig csak ajánlani tudjuk A kétszínű Irán című kötetet, egy egész nép és ország kerülhet végre helyére az elménkben általa.

A kötet a Kelly kiadó webáruházában 25% kedvezménnyel megvásárolható ITT!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top