Kakaós kelt csiga

2009. 04. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 3 dl tej, 1 kockacukor, 3 dkg élesztő, 3+8+2+2 dkg lágy margarin vagy vaj adagonként kimérve! Összesen: 15dkg 3+8 dkg porcukor és még egy kevés a szóráshoz, 1 tasak vanília, 2 tojás- csak a sárgája kell! 4 evőkanál kakaópor, csipet só.

Sütés: 30 cm átmérőjű kapcsos tortaforma és sütőpapír.

Először a kovászt készítjük el. A tejet kéz melegre langyosítjuk kb. 35 fokra, 1 dl tejben elkeverjük a kockacukrot, az élesztőt és a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál lisztet. Meleg helyen kelesztjük-felfuttatjuk a kovászt. (15 perc). A kovász akkor jó, ha térfogata az eredetinek legalább a kétszerese, felülete domború, tetején a lisztréteg finoman repedezett, állománya kissé rugalmas.

Élesztős gyúrt tésztát mindig meleg helységben készítsünk, mert könnyen "megfázik", érzékeny az alacsony hőmérsékletre.

A tésztához felolvasztunk 3 dkg margarint. A maradék 2 dl tejben elkeverünk 3 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliát, a két tojássárgáját, az olvasztott margarint és egy csipet sót. A lisztet megszitáljuk, táblára tesszük és hozzáadjuk a kovászt, és a tojásos keveréket. Alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. (35-40 perc)

A kakaós tészta összeállításához habosra keverünk 8 dkg margarint 8 dkg porcukorral, majd a kakaóval. A megkelt tésztánkat gyúrólapra borítjuk és kíméletesen kinyújtjuk, kb fél cm vastag 30x40cm formára. A "téglalapunkra" rákenjük a kakaós masszát. (A két szélét ne kenjük be kb. 3cm maradjon szabadon, ez lesz a csigák alja).

A megkent lapot szorosan tekerjük fel, és vágjuk 12 darabra. A csigákat alul kicsit összenyomjuk és ismét kelesztjük (30-35perc ). A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. (Egy kevés massza kifolyhat és leragadhat). A forma oldalát vastagon bekenjük margarinnal. Elég ritkán rakjuk be a csigákat, mert sülés közben is nőni fognak!

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az aljába beteszünk egy kevés vízzel töltött lábaskát (A jó kelt tészta sütéséhez gőzre van sükségünk!) 45-50 percig sütjük. (A sütés vége felé figyeljük, ha pirulna a teteje, fedjük le sütőpapírral.) Jól át kell sülnie! A formában hagyjuk kihűlni! Tálalás előtt szórjuk be porcukorral. Az összenőtt csigákat tortaként szeletelhetjük, de csigákra is bonthatjuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Köszönjük szépen Barnáné Juhász Krisztinának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top