Kellemetlen afták

2010. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szájüreg természetes flórájának köszönhető, hogy szánk egészséges marad, viszont ha ez felborul, akkor a káros baktériumok szaporodásnak indulnak. Gyulladásos megbetegedésekkor gyakori probléma az afta kialakulása, ilyenkor kisebb-nagyobb fekélyhez hasonló sebek jelennek meg az ínyen, nyelven, ajkakon vagy a pofahúson. Az afta nem egyenlő a herpesszel. Kialakulásakor szerepet játszhat a rossz szájhigiénia, a foglepedék, emellett a gyenge immunrendszer is. Antibiotikumos kezelések után a szervezet védekező rendszere nagymértékben sérül. Ennek helyreállítása fontos, viszont különböző segítő készítmények (probiotikumok) nélkül lassú folyamat. Tehát antibiotikum használatakor a belső flóra is felbolydul, a gyulladások, a vírusok és a bacilusok sokkal hamarabb megfertőzik az embert. Emellett az egyoldalú táplálkozás is hozzájárul, ha nem jut elég vitamin és ásványi anyag a szervezetbe, akkor az ellenálló képessége gyengül. A B1 vitamin, azaz a tiamin hiánya is okozhat aftát, de állhat a háttérben vas-, cink-, folsav-, B6 vitaminhiány is.

Többféle afta létezik:

Leggyakoribb a Mikulicz-féle afta. Egyesével jelennek meg, lencse nagyságúra is megnőhetnek, majd egy héten belül nyomtalanul eltűnnek.

Sutton-féle afta: Akár babérlevélnyi nagyságú seb keletkezhet főként a nyálkahártyán, akár hónapokig is tarthat a gyógyulás, és heg marad utána.

Cooke-féle herpesszerű afta: Tűhegynyi fekélyek keletkeznek a nyálkahártya minden területén, illetve a nyelven. Akár több száz is megjelenhet egyszerre. Az aftás megbetegedések csupán 8 %-a ilyen. Viszont a visszatérő aftás megbetegedéseknél nagyobb az esély, hogy másféle afta is kialakul.

Az első kettő főleg fiataloknál jelentkezik, és akár allergiás tünetként is felfogható.  A vírusos illetve allergiás eredet nem mond ellent egymásnak. Több kiváltó ok is lehetséges. A stressz és a rossz lelki állapot is előidézheti a sebeket. Az égető és kellemetlen érzésen kívül más tünetet ritkán produkál. Súlyosabb esetekben kimerültség, láz és duzzadt nyirokcsomók  társulhat hozzá. Ilyen kor érdemes szakorvoshoz fordulni.

Gyógyítása főként helyi kezeléssel történik, úgynevezett antiszeptikus szájkezelő oldattal, emellett nagyon fontos a szájhigiénia. Minden étkezés után fogmosás, fogselyem használata. A sebek gyógyulását szteroidos készítményekkel lehet gyorsítani, amit minden esetben csak az orvos írhat fel. Megelőzhetjük kialakulását, ha megfelelő mennyiségű vitamint viszünk be szervezetünkbe, lehetőleg gyümölcs- és zöldség forrásból .

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top