Kérésed parancs! Vagy mégsem?

2010. 11. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vannak bevált trükkjeid, amikor kérsz valamit a párodtól, a szülőktől, a főnöktől, a barátnődtől? Persze, a pasikhoz a gyomrukon át vezet az út, na meg a szexet sem vetik meg, a főnök meg a jó profitmutatókat szereti, nála azzal kell érvelni. De azt tudtad, hogy pszichológusok és gyógyszerészek egy csoportja már azt is kiderítette, hogy melyik napszakban érdemes kérésünkkel a másikhoz fordulni?

Ha például azt szeretnéd, hogy a párod többet segítsen a házimunkában vagy esetleg elintézze helyetted a másnapi bevásárlást, elszaladjon a postára, fürdesse meg a gyereket, akkor a legalkalmasabb időpont, hogy erre megkérd, az a délután hat óra. A férfiak bioritmusa ugyanis úgy befolyásolja viselkedésüket, hogy a napnak ebben a szakában a legengedékenyebbek. Emellett persze nem árt, ha valami finom vacsival is elkápráztatod, de a jó időzítés megválasztása már félsiker.

Az 1000 alany bevonásával készült felmérés azt is megmutatta, hogy a kérések előterjesztésére a legrosszabb időpont a délután három óra. Ha pedig a főnökünktől szeretnénk egy előléptetést kicsikarni, akkor ebéd utánra kérjünk időpontot, nagyjából egy óra magasságában. A megkérdezettek 86 százaléka vallotta azt, hogy tisztában van saját napi hangulatváltozásaival. A szakértő szerint hogy ki mikor és mennyire engedékeny, az nagyban függ a fizikai, szellemi, érzelmi közérzettől, ezt pedig a természetes biortimus befolyásolja. Ha általánosságban vizsgáljuk a kérdést, akkor viszont elmondható, hogy életviteltől függően a legtöbben a kora reggeli órákban még meglehetősen morcosak ahhoz, hogy szívesen teljesítsenek kéréseket. Az ebéd utáni időszak kedvező lehet, feltéve, ha nem ülte meg a gyomrát az embernek a frissen fogyasztott étel. A délután három valóban nem alkalmas a szívességekre, nagyjából ez a nap holt pontja. A munkaidő még nem ért véget, de az agyunk már fárad, szívesen ellazítanánk kicsit magunkat, lepihennénk vagy sétálnánk egyet, hogy felfrissüljünk, de gyakran ezt nem tehetjük meg. Az este 6 körüli időpont valóban ideális lehet, amennyiben nem volt túlságosan zúzós napunk. Ha jól osztottuk be energiáinkat, akkor nagyjából eddigre újra felpörgünk, hogy még utoljára belevessük magunkat a teendők tengerébe, csak most a munka helyett az otthon a színtér.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top