Kicsi fogak, nagy fájdalmak

2008. 09. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az átlag szerint hat hónapos kor körül jelennek meg az első fogak. Egy éves korig körülbelül hat foga lesz egy gyereknek, de gyerekenként nagyon eltérő lehet. A fogzást intenzív nyálzás előzi meg, van olyan kisbaba, akinél ez már három-négy hónapos korban elkezdődik. A kicsi mindent a szájába tuszkol, rágcsál, egyre fehérebb, dagadtabb az ínye. Kevesebbet eszik, hőemelkedése lehet, rosszul alszik, mert éjszaka a fájdalom erősödik.

A reklámok folyamatosan nyomatják a fogzás tüneteire alkalmazható, patikában kapható gyógyszereket, gyógy készítményeket, melyek legtöbbje valószínűleg használ – de cukrot és még számos nem kívánatos anyagot tartalmaz! A fogzás természetes állapot, először meg kell próbálni csak szeretettel, extra törődéssel elhárítani a problémát, ilyenkor még a kényeztetésnek nevezett túlzott babusgatás is belefér. A babamasszázs különösen jó, mert általános fájdalomcsillapító hatása van, és a lelki odafordulás, az intim együttlét is benne van. Ha azonban úgy tűnik, mindez nem elég, akkor se nyúljunk rögtön a gyógyszerek után, vannak más, természet közelibb megoldások is. Néhány éve például már nálunk is bioboltokban kapható, interneten rendelhető egy bizonyos borostyánkő nyaklánc, ami a népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert és nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van. Svájcban és Ausztriában, ezeket a babanyakláncokat gyógyszertárakban is árusítják. Már a fogzás kezdete előtt feltehető, folyamatosan a kicsin maradhat, akár alváskor is, nem zavarja a babát, és nem kell félni, nem tekeredhet a nyakára.

Gyógynövények közül a kamillaolaj kiválóan alkalmas szer, be kell vele dörzsölni a pici duzzadt fogínyét.

Magunk is elkészíthetjük, oly módon, hogy miután szétmorzsoltunk egy maréknyi kamillavirágzatot, szójaolajba keverjük, és légmentesen, üvegbe lezárjuk. Napos helyre tesszük, naponta felrázzuk, amikor sötétre színeződik az olaj, vászonruhán átszűrjük. A virágzatokat alaposan kinyomkodjuk, majd a már kész olajt ismét légmentesen zárható üvegbe tesszük.

Vannak gyerekek, akik allergiásak a kamillára, ha bármilyen szokatlan rendellenességgel tapasztalunk, azonnal abba kell hagyni a kezelést!

A fogzásra a homeopátia is kamilla alapú készítményt javasol, a Chamomilla Vulgaris recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Ezek apró golyócskák, melyekből kicsi babának egy-három golyót vízben feloldva szoktak adni és kanalanként adagolni néhány óránként. Egy-másfél éves gyerek már örömmel el is szopogatja, általában azt hiszik, valami édesség. A homeopátiás szereknél arra kell figyelni, hogy laktózt tartalmaznak, tejcukor érzékenyeknek orvossal kell konzultálni a szedésükről. A segítség széles skálája áll rendelkezésünkre, ha kisbabánk megszenvedi ezt az időszakot. Ne rohanjunk azonban rögtön gyógyszertárba, ha mi nem borulunk ki, a „nehéz napok” tényleg csak néhány napig tartanak. Nyugtassuk meg magunkat, hogy ez egy természetes, átmeneti állapot, ami csak rövid ideig tart. A kicsi gyerekek lelkileg még nagyon egyek az édesanyával és sokszor a végén már csak azért sírnak, mert átveszik a mi nyugtalanságunkat. Ha csak az nyugtat meg minket, hogy valamit veszünk a tünetek enyhítésére, akkor igyekezzünk a lehető legtermészetesebb megoldásokhoz nyúlni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top