Leszokhatunk-e a dohányzásról?

2009. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hiába ismertek az ártalmak, mégis sokan dohányoznak. Hogy miért? Mindenekelőtt azért, mert a dohányzás káros hatásai csak évek múlva jelentkeznek, így sokan nem hisznek ártalmasságában. Ha a cigarettázásnál is olyan gyorsan követné egymást a cselekvés és következménye, mint a rosszul szigetelt villanyvezeték vigyázatlan megérintésénél, akkor mindenki jobban meggondolná, hogy rágyújtson-e vagy sem.

Azt ma már mindenki tudja, hogy a dohányzás általában ártalmas, de azt kevesen veszik tudomásul, hogy saját egészségükben máris mekkora károsodást okozott a dohányfüst. A dohányzásról való leszokást nagyon megnehezíti az ugyancsak dohányzó környezet – családtagok, barátok, ismerősök, munkatársak – gyakori kínálgatása is. Ennek az örökös kísértésnek kell ellenállni!

Sokan azt állítják, hogy a dohányzás segíti a szellemi koncentrálást, könnyíti az álmosság, a fáradtság érzésének leküzdését. Ezt a pillanatnyi, esetleg valóban kedvező, pszichikai hatást súlyos következmények kísérik.

● Bizonyos esetben egyes gyógyszerek, tapaszok, segíthetnek, hogy könnyebb legyen leszokni a dohányzásról, de hangsúlyozni kell, hogy ez csak segítség! A legfontosabb: saját akaraterőnk, elhatározásunk szilárdsága!

Ha te is dohányzol, felteheted magadnak a kérdést: életedet egészségesen akarod-e tovább folytatni, vagy a krónikus légcsőhurutot, a rossz étvágyat, a szív rendellenességeit, a tüdőrák kockázatát, egészében véve az átlagos emberéletnél rövidebbet választod-e?

● Azok az emberek, akiknek sikerül leszokniuk a dohányzásról, javul a közérzetük, könnyebb a légzésük, frissen ébrednek, megszűnik a fejfájásuk, visszatér a dohányzás miatt elromlott  szaglásuk, ízérzékelésük. Az a dohányos, aki máról holnapra, szilárd elhatározással abbahagyja a füstölést, általában viszonylag rövid idő alatt átvészeli az elvonási tüneteket.

● A leszokás utáni elhízás szükségszerű? Ez a veszély csak akkor fenyeget, ha a dohányzást elhagyó személy több édességet eszik, mint korábban, és nem mozog eleget. A rágyújtás elhagyását megkönnyítheti, ha valami mással pótoljuk e mozdulatot.

Nos, aki leszokik a dohányzásról, vajon mit használjon helyette? Jogos a kérdés. Íme néhány javaslat: aki felkeléskor mindig rágyújtott, az pótolhatja a cigarettát kesernyés-savanykás gyümölcsszörppel, gyümölcslével, teával, nyers vagy szárított gyümölccsel. Napközben jó szolgálatot tesz valamilyen ízesített rágógumi, egy-egy mentolos cukorka.

● Lehetséges-e a fokozatos leszokás? Már sokan próbálkoztak vele. Ha egy erős dohányosnak azt tanácsolják, hogy csak óránként gyújtson rá, egy ideig betartja a fogadalmát, de közben tízszer is az órájára néz, és idegességében rágja a körmét, esetleg cukorkát fogyaszt. Az ilyen embereknél a legkisebb stressz hatásra ismét felugrik az elfüstölt cigaretták száma a régire.

● Akik már egyszer abbahagyták, és ismét rászoktak, azok ne becsüljék le önmaguk erejét, és többször is kísérletezzenek a leszokással, mert akaratuk végül is sikerre fog vezetni.

● Jó lenne, ha egy dohányzásról már leszokott ember példáját környezete is követné. Az a feleség, aki eldobta a cigarettát, nehezen tud megmaradni elhatározása mellett, ha férje változatlanul füstöl körülötte. Ugyanez fordítva is érvényes.

● Hangsúlyozandó, hogy a passzív dohányzás is ártalmas, vagyis a dohányzó ember nemcsak önmaga, hanem környezete, családja egészségét is veszélyezteti, ha azok kénytelenek a dohányfüsttel teli szobában élni és dolgozni.

„...Jómagam már 5 éve nem dohányzom, és 33 éven keresztül naponta több mint 20 szál cigit szívtam el. Többszöri nekifutás után, máról holnapra tettem le az utolsó szál cigimet, azzal az elhatározással, hogy most 33 évig nem fogok dohányozni. Ma már jóval kellemesebb, nyugodtabb és mindenekelőtt egészségesebb az életem. A legjobb megelőzésnek azt tartom, ha valaki, aki még nem dohányzik, nem is gyújt rá sohasem! - meséli Ági, a Donna asztrológusa.

Ne feledjük: erős elhatározás, az élet és az egészség szeretet, önmagunk és családunk, környezetünk sorsa iránti felelősségérzet segít leginkább abban, hogy felhagyjunk káros szenvedélyünkkel.

Kapcsolódó anyagok:

$$2104$$

$$2521$$

$$2032$$

$$2018$$

$$1202$$

$$758$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top