Meddig tart a szerelmed?

2011. 02. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ki tudja, hogy Brad Pitt miért cserélte le Jennifer Anistont Angelina Jolie-ra, és hogy a neves színésznő, Helena Bonham-Carter miért nem hajlandó összebútorozni szerelmével, Tim Burtonnel?

Az igaz szerelem a személyiség, a körülmények, a nevelés, az időzítés bonyolult egyvelege, de az egyik elismert amerikai antropológus azt állítja, hogy megfejtette, egyes kapcsolatok miért működnek, mások pedig miért nem.

Miután 30 évig tanulmányozta behatóan a romantikus szerelmet, Dr. Helen Fisher meg van róla győződve, hogy az egymás iránt érzett vonzódásunk a személyiségtípusunk kémiájához és ahhoz köthető, hogy ez hogyan passzol össze – vagy nem – a kiszemelt partnerével.

Dr. Fisher kutatási eredményei szerint négy, egymástól jól elkülöníthető csoportba vagyunk oszthatók – Felfedezők, Építők, Főnökök és Tárgyalók – annak alapján, hogy szervezetünk milyen mértékben termeli és hogyan reagál a dopamin és szerotonin nevű agyi hormonokra, valamint a tesztoszteronra és az ösztrogénre.

Amennyiben a dopamin fejti ki a legnagyobb hatást ránk, Dr. Fisher teóriája szerint az újdonság varázsát fogjuk keresni. Az ebbe a csoportba tartozók a Felfedezők.

Ha a szerotonin hat ránk a legnagyobb mértékben, akkor fő jellemvonásaink közt a nyugodtság, a hűség, a szabályok, tények és rend iránti vonzódás játsszák a fő szerepet. Mivel az ebbe a típusba tartozók hajlamosak kiterjedt szociális hálót építeni, Dr. Fisher Építőknek nevezi őket.

A magas tesztoszteronszinttel rendelkezők (férfiak és nők egyaránt) a Főnök kategóriájába sorolhatók be, mivel imádnak rendezkedni, határozottak, nem félnek a döntésektől, szigorúak és kiváló a problémamegoldó képességük.

 

Végül, az ösztrogén uralta emberek (itt se kell különbséget tenni a nők és férfiak között) remek Tárgyalók, mivel rendkívüli képzelőerővel és nagyfokú empátiás készséggel vannak megáldva, melyekhez jó verbális és szociális készségek is társulnak, valamint pillanatok alatt képesek összekapcsolni első ránézésre egymással köszönő viszonyban sem lévő tényeket, információkat.

Dr. Fisher elmélete szerint ezen típusokból mindannyian magunkban hordozunk kettőt, de az egyik dominánsabb a másiknál, erősen befolyásolva a viselkedésünket – beleértve a párválasztásunkat is.

A kutatónő állítja, románcaink sikere vagy bukása nagyban függ attól, hogy a domináns személyiségjegyünk megtalálja-e a párját a partnerünkben avagy nem.

„A szerelemben mindig is lesz egy kis varázslat, de a tudás hatalom.” – mondja Fisher. „Ha tisztában vagy vele, hogy ki is vagy valójában, hogy mit keresel, hogy hogyan szeretsz és hogy mások hogyan szeretnek, akkor megragadhatod ezt a varázslatot, igaz szerelmet találhatsz, képes leszel megtartani, és valóra válhatnak az álmaid.”

Melyik típus vagyok?

Dr. Fisher tesztjével feltárhatjuk, mely két személyiségvonás ural minket a legjobban, és ennek alapján megállapíthatjuk, milyen típusú párral lennénk a legboldogabbak, illetve hogy miért is működik – vagy éppen haldoklik – jelenlegi kapcsolatunk.

Olvassuk el a következő állításokat és pontozzuk le őket. 0 pontot ér, amivel nagyon nem értünk egyet, 1-et, amivel nem értünk egyet, de nem vált ki bennünk olyan erős ellenérzéseket, 2-t, amire bólogatunk, hogy igen, és 3-at, amivel teljesen azonosulni tudunk.

Ezután adjuk össze, hány pontot értünk el az egyes típusoknál, a két legtöbb pontot kapott a domináns jellemvonásunk.

Felfedező:

Kedvelem a kiszámíthatatlan helyzeteket. A pillanat hevében cselekszem. Untatnak a megszokott dolgok. Széles érdeklődési körrel rendelkezem. Derűlátóbb vagyok a többségnél. Kreatívabb vagyok a többségnél. Szomjazom az új tapasztalatokat, élményeket. Szeretek új dolgokba belevágni. Nagyon lelkes vagyok. Hajlandó vagyok kockázatot vállalni.

Építő:

Szeretek következetesen, a megszokásaim mentén cselekedni. Tisztelem a feljebbvalóimat. Alaposan átrágom magam a lehetőségeken, mielőtt terveket kezdenék kovácsolni. Szeretek hosszú távra tervezni. Szabálykövető vagyok. Nagyon fontos számomra, hogy vigyázzak a javaimra. A családom és a barátaim azt mondanák, hogy hagyományos értékrendet követek. Feladataimat aprólékos gonddal végzem. Óvatos vagyok. Az embereknek erkölcsösen kellene viselkedniük.

Főnök:

A bonyolult gépek nem jelentenek gondot a számomra. Szeretem a versengő szellemű vitákat. Érdekelnek a rendszereket működtető szabályok. Gondolkodásom elemző, logikus. Lenyűgöznek az elméletek. Ha bármilyen problémám van, hideg fejjel oldom meg. Szeretek azon gondolkozni, hogyan működnek a dolgok. Gyakorlatias vagyok. Élvezem a heves vitákat. Könnyen hozok döntéseket.

Tárgyaló:

Szeretem tudni, milyen érzések kavarognak a barátaimban. Nagyra értékelem az érzelmi intimitást. Döntéshozatalkor a szívemre hallgatok. Gyakran álmodozok. Könnyen megváltoztathatom a véleményem. Órákig a hatása alatt tudok lenni egy-egy megindítóbb filmnek. Élénk a fantáziám. Nagyon empatikus vagyok. Könnyen belegabalyodok a gondolataimba. Mélyen átérzem az érzelmeket.

Ha nem sikerül elsőre eldönteni, hogy az állítások mellé mit írjunk, nyugodtan tegyük őket félre, hagyjuk, hogy dolgozzanak bennünk, majd egy későbbi időpontban veselkedjünk neki újra a tesztnek. Ekkor már biztosan határozottabban el tudjuk dönteni, hogy mi az, ami valóban ránk illik, és mi az, ami messze áll tőlünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Ígérjük, az egyes kategóriák leírásával se maradunk adósak, a cikk következő részében bővebben esik majd szó róluk, egy-két jó tanáccsal megspékelve arra vonatkozólag is, mire ügyeljenek párkapcsolatainkban.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top