Medvehagymás receptek

2009. 04. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Medvehagymás-juhtúrós rétes 

Hozzávalók: 1 maroknyi csokor medvehagyma (15 dkg), 8 szelet juhtúró, 2 + 1 tojás, 2 ek búzadara, kevés vaj, só, 3 réteslap.

A medvehagymát felaprítom, majd vajon megpárolom, sóval ízesítem. Ha kihűlt hozzáadom a 2 felvert tojást, a búzadarát és negyed órát állni hagyom. Egy nedves konyharuhára 3 réteslapot egymásra teszek, a legfelsőt megkenem olvasztott vajjal, majd rákenem a medvehagymát és elosztom rajta a juhtúró szeleteket és a hosszabbik oldalánál fogva a konyharuha segítségével feltekerem. A rúd tetejét tojásos tejföllel megkenem és 200 fokon pirosodásig sütöm.

Medvehagymás juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók /3-4 adag/ - 4-5 közepesen nagy krumpli, - 5 tojás, - kb. 30-35 deka liszt /30% teljes kiőrlésű nyugodtan mehet bele/, - 1 ek olívaolaj, - só, - 40 deka juhtúró, - 300-350 g tejföl, - nagy csokor medvehagyma

Feltettem egy nagyobb edényben vizet forrni. A krumplikat lereszeltem, hozzáadtam a felvert tojást és egy kevés sót, majd annyi lisztet dolgoztam el benne, hogy a nokedlitésztánál egy kicsit lágyabb legyen. Mielőtt kiszaggattam volna, serpenyőben felolvasztottam a juhtúrót, hozzáadtam a tejfölt, hagytam egyet rottyanni, majd hozzáadtam a felaprított medvahagymát, és lehúztam a tűzről. A tésztafőző vizet sóztam, két menetben kiszaggattam és kifőztem a sztrapacskát. Ennek végeztével visszatettem a tűzhelyre a juhtúrós mártást, beleforgattam a sztrapacskát és a serpenyőből tálaltam.

Medvehagymás juhtúrós laskagomba

Hozzávalók /2-3 adag/, - 60-70 deka laskagomba, - 20-25 deka juhtúró, - 5-6 héjában főtt kiflikrumpli, - 2-3 deka vaj, - 1 közpes csokor medvehagyma, - só, bors.

Célszerű mindent előkészíteni, mert gyors egymásutánban szükség lesz az alapanyagokra. A krumpli héját lehúztam, felkarikáztam, a gombát megmostam, lecsepegtettem, és kb. a krumplikarikák méretére vágtam. A medvehagymát is csak nagyjából aprítottam. Serpenyőben vajat olvasztottam, ezen megpirítottam a krumplit, amelyet egy tálkába kivettem, hogy a gomba leve miatt ne puhuljon fel a külső ropogós kérge. A gombát is pirítottam, megszórva jó sok frissen tört borssal és egy kis sóval. Ami levet enged, célszerű mind elforralni. Én egy kicsit meghagytam, de talán jobb lett volna kevesebb szafttal. Ha ez megtörtént adjuk hozzá a juhtúrót, amikor megolvadt, jöhet hozzá a medvehagyma is. Kissé fonnyasszuk meg, tegyük visssza a krumplit, forgassuk össze, és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Csere Gabriellának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top