Nem álom többé a láthatatlanná tévő köpeny?

2011. 07. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magadra teríted, és zsupsz, máris eltűnsz az ellenségeid elől, mint ahogy azt Harry Potter többször is megtette. Jó lenne, nem?

Nos, a tudomány egy lépéssel ismét közelebb került ennek az álomnak a valóra váltásához. A legújabb kutatások során nem pusztán a térben, de az időben is el tudták tüntetni a fényt. Igaz, mindössze csak 110 nanomásodpercre, és úgy vélik, hogy jó ideig nem is nagyon fogják tudni megfejelni az eredményt, maximum 120 mikromásodpercre számítanak.

Míg a sci-fikben a láthatatlanságot a fény meghajlításával érik el, addig az új találmány lelassítja és felgyorsítja azt, tulajdonképpen egy rést kreálva, aminek köszönhetően a külső szemlélő úgy érzékeli, hogy eltűnnek a tárgyak a szeme elől.

„Át akarsz kelni a sztrádán, ezért aztán felgyorsítod a forgalmat. Ugyanakkor egy meghatározott pont mögött lelassítod azt, és így helyet nyerhetsz a lelassított és a felgyorsított részek között. Arról pedig fogalmad sincs, hogy mi is történik a résben.”” – magyarázza a Popsci.com az elvet.

A technikát az amerikai Cornell Egyetemen dolgozták ki, és bár hatalmas előrelépést jelent, számos hasonló kutatás előzte már meg.

2009-ben például az észak-karolinai Duke Egyetem tudósai rukkoltak elő egy technológiával, ami a mikrohullámok útját burkolta be, tavaly pedig a skót St. Andrews kutatói fejlesztettek ki egy Metaflex nevű anyagot, ami a reményeik szerint képessé tehet majd minket olyan anyagok gyártására, melyekkel kedvünk szerint manipulálhatjuk a fényt. Továbbá emellett már léteznek olyan „metaanyagok” is, melyek elhajlítják és úgy terelik a fényt, hogy hosszú hullámsávon láthatatlanná teszik a dolgokat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top