Nem hagysz aludni drágám!

2010. 01. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Leginkább a kapcsolatban élő másik félnek kell megküzdenie az éjjelenként megjelenő hangos problémával. Általában a férfiak azok, akik az éjszakai fülsértő hangokért felelősek, de nem ritka, hogy a gyengébb nem képviselői hangoskodnak ilyen módon az ágyban.

A horkolás nem bánt senkit, hihetnénk, pedig aki ezt teszi, számolnia kell azzal, hogy alvás közben a légzése rövid időre megállhat, ami járhat fáradtságérzettel, teljesítőképessége alacsonyabb lesz. Hosszútávon sem rózsás a helyzet, többféle súlyos betegség kialakulásához vezethet.

A horkolás nem más, minta a légutak részleges elzáródásakor kiszűrődő hangok. Akadály lép fel a garatban, ami nagyobb légáramlási sebességet idéz elő, megrezegteti a torok lágy területeinek részeit. Mindez eredményezi azt a hangot, amit horkolásnak nevezünk.

Tehát a felső légutak lágy szöveteinek variációjából jön létre. Ellazulnak az izmok és a kötőszövetek, a ki-be áramló levegő a felső légutak lágy szöveteit hozza mozgásba. A felnőttek mintegy fele horkol, és a horkolók ugyancsak fel hangosan teszi ezt.

Ennek több oka lehet. A gyenge izomtónust már említettük, de emellett komoly problémák jelenléte is befolyásolhatja. Az egyik ilyen az elhízás. Összefüggése a horkolással már régóta ismeretes. Segíthet a diéta, és ami fontos, hogy lefekvés előtt ne fogyasszunk fehérjédús illetve túlzottam eltelítő ételeket. A garat ilyenkor még jobban ellazul, és összeragadhatnak a falak. A nyugtató- illetve izgatószerek rendszeres használata is káros. Például az altatók olyan mélyalvásba juttathatják az embert, hogy az nem ébred fel a horkoláskor fellépő komolyabb légzésszomjra (alvási apnoéra), ami akár 50 alkalommal is felléphet egyetlen éjszaka alatt.

Az allergia szintén okozója lehet, ilyenkor a gyulladásos orrban a szájon át légzés is könnyebben összetapasztja a garat falait. Emellett egyértelmű kiváltó lehet az orrsövényferdülés. Ilyenkor az egyik orrfélen keresztül kevesebb vagy éppen semennyi levegő sem jut be a beszűkülés miatt.

Velejárója lehet a horkolásnak a már megemlített alvási apnoe. Nem jelentkezik minden horkolónál, de csakis horkolás közben jelenik meg. Súlyos légzési rendellenesség léphet fel, amit hangos, és rendszeres horkolás jelez rövid légzési szünetekkel. A gyakoribb levegővétel a horkolással együtt rontja az alvás minőségét. Súlyos következményei lehetnek. Az elernyedt garatizmok összeragadhatnak, ekkor megszűnik az egyenletes horkolás, az oxigén-telítettség leesik, csak egy nagy horkantás segítségével nyílnak meg újra a garatfalak, ami fel is ébresztheti ilyenkor a „beteget”. Hosszútávon szív- és keringési zavarokat okozhat, illetve cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

Kezelésének fajtája attól függ, melyik ok idézi elő horkolásunkat. Túlsúlykor diéta, az étkezésekre való odafigyelés a legfontosabb. Dohányzáskor a nyálkahártya duzzadást a leszokással lehet elkerülni. Az alkohol és a nyugtató kiváltotta izomcsökkenést a fogyasztás mennyiségének csökkentésével lehet javítani. Mindezeket hatásosabbá tehetjük, ha háton alszunk, illetve eljárunk sportolni legalább heti 2-3 alkalommal.

Ha nem segít semmi, akkor sor kerülhet műtéti beavatkozásra. Az orrsövényferdülés okozta problémát kiegyenesítő műtéttel szokták megoldani. Emellett a problémás orr- és garatmandula műtéti eltávolítása gyakran segít a horkolás és az alvás közbeni légzéskimaradás elmulasztásában. A beavatkozásnak további eredménye lehet a hiperaktivitás csökkenése, és a jobb koncentrálóképesség.

Legyen bármelyik típusú horkolás, biztos nem ez lesz párunk kedvenc muzsikája. Az okát érdemes kideríteni, kipróbálni olyan termékeket, ami a garatfalak összetapadását gátolja, vagy megfogadni több tanácsot is az említettek közül. Nincs kedvesebb ajándék a partnerünk számára, mint a csendes éjszakák, amit alvással tölthet, ha arra van hangulata.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top