Nőgyógyászati gondjaink 11. – Az éves szűrés

2009. 01. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mint azt már előző cikkünkben is említettük, néhány apró ötlettel rengeteg idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat az éves nőgyógyászati szűrés előtt. Íme tehát a folytatás:

7. Előző éjjel szabad a szex Korábban a nőgyógyászok azt állították, hogy a méhnyak közelében lévő spermiumok összezavarják a PAP-tesztre vett sejtmintát – ezáltal értelmezhetetlenné téve az eredményt. Ez azonban szerencsére már csak a múlt: hála a fejlettebb eljárásoknak, ma már a vizsgálat előtt 12 órával is szabad szexelni.

8. A hüvelytükör nem feltétlenül okoz fájdalmat Kérjük meg a nőgyógyászunkat, hogy használja a legkisebb méretű tükröt. Kevesen tudják ugyanis, hogy több felnőtt méret is létezik. Ha a tükör hosszú vagy vastag, a vaginánk pedig rövid vagy szűk, előfordulhat, hogy összerezzenünk, amikor az orvos feltolja a műszert. A doktorok általában kis vizsgálótükröt használnak az olyan páciensnél, akiknek nincs elég szexuális tapasztalata, vagy aki nagyon szorong, mert nem akarnak hüvelygörcsöt okozni. Sőt: akár síkosítót is kérhetünk a tükrözés előtt.
9. Magunk is tompíthatjuk a PAP-teszt hatását A nőgyógyászok nem mindig mondják el, hogy a PAP-teszt – a doktor egy pálcikával a méhszájról mintát vesz le, és megvizsgálja, hogy a  sejtek nem utalnak-e daganatra – kicsit fájhat. Ha a korábbi vizsgálatokból már tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk, próbáljuk meg kellemesen ellazítani lábunkat, amikor a hüvelyünkbe kerül az eszköz. Attól, hogy belső combunk izmai nem feszülnek meg, a méhszájunk is ernyedtebb lesz – így kevésbé érezzük majd, hogy mi történik.

 

10. Tanuljuk el a dokitól a házi mellvizsgálatot Az emlővizsgálat – a nőgyógyászati szűrésnek az a része, amikor az orvos végigtapogatja mellünket és csomót,  kiütést, sérülést vagyis esetleges daganatra utaló jeleket keres – olyan művelet, amelyet mi magunk is el tudunk végezni. Kérjük meg az orvost, hogy magyarázzon el minden lépést, majd csináljuk otthon szabályos időközönként! A rosszindulatú emlődaganat igen ritka 20 és 30 év közötti nőknél, de aki rendszeresen vizsgálja magát, az megismeri a saját mellét – így rögtön észreveszi, ha valamilyen rendellenesség adódik.

11. A nőgyógyász tanácsa a nemi életünk javításában is segíthet A nemi vágy csökkenése, az orgazmus elmaradása sok esetben fiziológiai körülményektől, mint amilyen a stressz, a gyógyszerek mellékhatása vagy épp a fogamzásgátló tabletta is függhet. Osszuk meg problémánkat az orvossal, mert valószínűleg képes lesz gyökeresen kiirtani a bajt. Ne aggódjunk: egészen biztos, hogy hallott már a mienknél százszorta bizarrabb problémát is, és nem fog kellemetlen megjegyzéseket tenni.

12. Öltözz úgy, hogy könnyen vetkőzhess Sok nő megalázónak érzi, hogy széttárt lábbal kell odafeküdnie az orvos elé. A helyzetet valósággal komikussá teszi az, ha mondjuk hosszú nadrágban és bokazokniban érkeztünk a vizsgálatra. Képzeljük csak el: le kell vennünk a nadrágot, és a zokni meg a blúz között semmi sem marad. Sokkal jobban járunk, ha szoknyában megyünk, mert azt legalább magunkon tarthatjuk. És a harisnyanadrág helyett – amibe az ember éles helyzetekben biztos, hogy belegabalyodik – vegyünk magunkra inkább combfixet, ami egy cseppet sem zavar a vizsgálatban.
13. A férfi doktor mellé kérhetünk női asszisztenst is Az orvos neme nyilvánvalóan nem jön számításba egy komoly vizsgálatnál, mindazonáltal vannak nők, akiket zavar, ha egy férfi nőgyógyász matatását kénytelenek elviselni. Ha mi is ebbe a csoportba tartozunk, érkezésünk előtt telefonáljunk be a rendelőbe, és kérjünk a vizsgálat idejére egy asszisztensnőt vagy ápolónőt, hogy ne kelljen kettesben maradnunk a doktorral. Ne féljünk megtenni ezt a lépést. Ez az igény ugyanis egyre gyakoribb, és nem szokott gondot okozni a teljesítése.

14. Nincs szükség minden esetben alhasi vizsgálatra Ha a nőgyógyászunk chlamydiára, gonorrhoreára – esetleg mindkettőre – gyanakszik, alhasi vizsgálathoz folyamodik és vattás pálcikával sejtmintát vesz a méhnyakról. Ennek ez a rendje. Ha attól tartunk, megfertőződtünk valamilyen nemi úton terjedő betegségtől, és nincs idő egy teljes alhasi vizsgálatra, egyszerű vizeletvizsgálatot is kérhetünk a nőgyógyásztól, de fordulhatunk belgyógyászhoz vagy háziorvoshoz is. A vizeletvizsgálat ugyanis éppen olyan pontos eredményt hoz, mint a méhnyaki kenet, csak kevesebb cirkusszal jár. De nem árt vigyázni: a vizeletvizsgálat nem helyettesíti az éves nőgyógyászati rákszűrést, mert a nőgyógyász ennek során veszi le az életbevágóan fontos PAP-kenetet és figyel fel az esetleges rendellenességekre! És ez még nem minden: az orvos minden más problémát csak akkor tud észrevenni, ha adunk rá módot. Így korán kiszűrhetők a ciszták, a hormonális bajok vagy akár a szeméremtáji bőrrák is. (Legközelebb az éves szűréshez kapcsolódó fontos tudnivalókról olvashattok)

Kapcsolódó anyagok:

$$1729$$

$$1844$$

$$1879$$

$$2127$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top