Pöcegödörből tanulnak a régészek

2011. 06. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Beletúrnál a latrinába, hogy kincset találj? Elég gusztustalan dolog, de a régészek éppen ezt teszik. Méghozzá önként és örömmel.

...tegyük hozzá gyorsan, hogy ókori latrináról lévén szó, az eltelt évezredek miatt már csak föld és törmelék van benne. A herculaneumi ásatáson épp ezt a törmeléket nézik át a tudósok aprólékosan, hogy minél többet megtudjanak a korabeli életvitelről. Andrew Wallace-Hadrill, az ásatást végző szerrvezet vezetője szerint a több tonnányi „komposztban” - amely régen latrina és szemétdomb volt egyben - rengeteg ékszer, törött cserépedény sőt pénzérme található.

 Domenico Camardo, Herculaneum Conservation Project  

A maradványokból a régészek következtetni tudnak az időszámításunk kezdetén élt emberek étrendjére is, mert találtak csirke- és báránycsontokat, halszálkát, kagylóhéjakat, olívamagokat, fügét, édesköményt, tengeri sün héjat. „Ez egy csodás étrend, minden orvos ezt javasolná!” – mondta Wallace-Hadrill. A régészek azt is kiderítették, hogy a Római Birodalomban a hétköznapi polgárok nem követték a gazdag nemesemberek különös ízlését: míg a napokig tartó orgiákon a feljegyzések szerint a vaddisznón és szarvason kívül pávát, szalakótát, pelét is fogyasztottak, addig ilyen lakomákra utaló jeleket nem találtak Herculaneumban.

A nemrég feltárt  gödör az i.sz. 79-es állapotokat tükrözi: ekkor tört ki a Vezúv, és pusztította el Pompejit és  Herculaneumot.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top