Ránctalanító falatok

2009. 07. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az öregkori ráncok természetes öregedés során keletkeznek, mert a sejtek már nem osztódnak és nem képződnek újra olyan gyorsan, a kötőszövet bizonyos mértékben degenerálódik, és komoly kopásnak van kitéve.   Vannak ráncok, melyek a kellő nedvességtartalom hiánya miatt keletkeznek, ha túl keveset iszunk, és bőrünk kívülről is túl kevés nedvességet kap. Ha a bőrt túlzott melegnek és napsugárzásnak, vagy szoláriumozásnak tesszük ki, akkor gyűrődik a bőr, és a fiatalabb ember is öregebbnek látszik. A klímaberendezések és a száraz levegő a fűtött térben is szárítják a bőrt.

Vannak ráncok, amelyek a mimikánk következtében keletkeznek.  Olyankor, amikor fintorgatjuk az orrunkat, nevetünk vagy éppen sírunk, ráncoljuk a homlokunkat, felemeljük a szemöldökünket, grimaszokat vágunk. Ilyenkor mindig ugyanazokat az izomrostokat használjuk. A kötőszövet feszessége egy idő után csökken, s ez által sajnos ráncvonalak maradnak.   Erős ráncképződést okoz a változó korban az ösztrogén hormonok termelése, csökken. A bőr vérellátása romlik, regenerálódása kívánnivalót hagy maga után. Kevesebb kollagén képződik, a bőr nem tudja sokáig tartani a nedvességet.

Ha fogyókúrázunk, számolnunk kell azzal, hogy azokból a zsírpárnácskákból is veszítünk, amelyek a bőrünk alatt vannak. Kismértékű fogyás esetén a bőrünk relatív gyorsan alkalmazkodik az új körülményekhez, és feszessége helyreáll. Ha túl gyorsan fogyunk, és túl sokat adunk le, sajnos megmaradnak a ráncok. Ezért jobb, ha 50 éves korunk felett csak lassan és keveset fogyunk.

Nézzük most melyek a legnagyobb veszélyek, amelyektől a ráncok keletkeznek: ● A bőr első számú ellensége a dohányzás. Ráncossá teszi a bőrünket, a dohányzás során képződő szénmonoxid fékezi a bőr oxigénnel való ellátását, és nedvességet von el tőle. Egy negyvenéves dohányzó hölgy annyi ráncot gyűjthet be magának, mint egy nem dohányzó hatvan éves társa.

● A stressz megzavarja a bőrünk – vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel – való ellátását. A stressz hölgyeknél komoly zavarokat okozhat az ösztrogén termelésben is.

● Aludjunk naponta legalább 8 órát! Minél kevesebbet alszunk, annál több ránc képződik arcunkon.  Bőrünknek alvásra van szüksége, hogy regenerálódjon, és új bőrsejteket képezzen.

● Bőrünk és egész szervezetünk legnagyobb ellenségei a levegőben található káros anyagok, az úgynevezett szabad gyökök, erősen agresszív molekulák, a környezetre káros anyagokból. Ez ellen szedjünk az úgynevezett antioxidánsokat. Bőrünk legfontosabb védőanyagai: a C-vitamin, E-vitamin, A-vitaminok, a bétakarotin (elővitamin) a szelén, a növényi anyag rutin, a Q10 enzim.

Ezeket a vitaminokat a táplálékainkban találjuk meg. Ha jobban akarjuk védeni bőrünket a ráncoktól, építsük be étrendünkbe a következő természetes élelmiszereket: készítsük salátánkat búzacsíra olajjal. A búzacsíraolajban sok az E-vitamin, ami elsődleges szerepet játszik bőrünk fiatalon tartásában. A diófélék, napraforgómagok fogyasztásával is küzdhetünk a ráncok ellen.

Legnagyobb C-vitamin-szállítóink: a paprika, petrezselyem, metélőhagyma, frissítő italként igyunk vízzel elkevert frissen csavart citromlevet. Az A-vitamint, és a bétakarotint a bőr simasága érdekében a répából, papayából, paradicsomból és dinnyéből „ehetjük” ki.

Rutin elsősorban a hajdinában van, de a mandarinban is találhatunk.   A Q10 koenzim diófélékben, hüvelyesekben, halban és húsfélékben van. Nagyobb aktivitásra készteti a bőrsejteket, és védi őket.

Az alfa-liponsav szintén nagyon fontos a ráncok elleni küzdelemben. Tartalmazza a spenót, brokkoli, paradicsom, zöldborsó, natúr rizs és a szójacsíra. Fontos elsősorban a szem körüli ráncok ellen használjuk.

Gyors kúrákat is alkalmazhatunk a ráncok ellen: Együnk naponta 3 gránátalmát 14 napon át. Gazdag a növényi ösztrogéntartalma. Bontsunk fel egy E-vitamin kapszulát, és vigyük fel a vitamint a bőrre. A finom ráncok ellen nagyon hatásos.

Kapcsolódó anyagok:

$$3316$$

$$2726$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top