Teázz velünk egy hetet!

2009. 03. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legelőször is, nézzünk néhány alapvető szabályt, amelyek fontosak  a teafogyasztásnál! A teát mindig frissen kell elkészíteni. Ügyelj arra, hogy honnan származik a tea, amit iszol. Ellenőrizd a tea védjegyét. A teát mindig szárazon, zárt dobozban kell tárolni. Ne tartsd a kávé, vagy fűszerek mellett. Ne használd ugyanazt az edényt teához és kávéhoz. Teafőzésnél forrald a teavizet három-öt percig, ami alatt a vízkő és a klór eltávozik belőle. A tea zsír és stressz ellenes, élvezd lassan, lehetőleg nyugalomban, és használd a teaivás idejét lazításra.

Hétfőn gyömbér és/vagy csalán teát igyál! A csalánteának vízhajtó és méregtelenítő hatása van. Segíti az anyagcserét, és javítja az emésztést. Ehhez az is hozzájárul, hogy fokozza a hormontermelést a zsír lebontásának érdekében. Ezt a tisztítóhatást a gyömbérgumó éterikus olaja segíti. Ez az emésztési enzimeket segíti működésük közben, és szintén segíti a zsírégetést.

Forralj fel két liter vizet. 25 gramm csalánteát (gyógyszertárból, vagy gyógynövényboltból vásárold!) forrázz le vele, hagyd állni 10 percig! Hámozz meg 20 gramm gyömbért, reszeld finomra, tedd kannába, és öntsd le a leszűrt csalánteával, és tégy bele egy-két evőkanál agave sziruppal édesítheted. Oszd el egy egész napra, és fogyaszd kedved szerint melegen, vagy hidegen.

Kedden a mate-kardamom tea következik! A mate-tea elnyomja az éhségérzetet. Kis mennyiségű koffeint tartalmaz, amely lassan szabadul fel, ezáltal élénkít anélkül, hogy felizgatna, és felgyorsítja az anyagcserét.

Ehhez hozzájárul, hogy a zsírlebontáshoz való enzimek fejlesztésére készteti a szervezetet, és vízhajtó hatása is van. A keleti Kardamom fűszer serkenti az emésztő enzimeket, és felnyitja a zsírcellákat.

Nyomj szét tíz darab szárított kardamom kapszulát. Fél citrom héját reszelj le, és főzd két liter vízben 3-5 percig. Szűrd le, és öntsd rá körülbelül 20 gramm pirított mate-teára. Hagyd 8 percig állni rajta, szűrd le, és kedved szerint fogyaszthatod melegen, vagy hidegen.

Szerdán a zöld tea kerül sorra! A zöld tea gyógyító hatásai egyre ismertebb lesz. Megnyugtat, véd a fogszuvasodás ellen, mivel fluoridot tartalmaz. Ezen kívül szenkunder növényi anyagokat tartalmaz, mint például a polifenolén. Ez az anyagcsoport sokféle jó hatással van a szervezetre. Például: gyulladáscsökkentő, méregtelenítő. A rákbetegséget is meg lehet előzni vele.

Csészénként egy tele teáskanál zöld tea levelet, vagy egy filtert használjunk. Ne használj teatojást, mert a levelek – és ez által az íz –, nem oldódik ki úgy, ahogy kell. A zöld teát csak 60-80 C-fokos vízzel öntsd le, mert különben keserű lesz. Ha azt akarod, hogy izgató hatása legyen, áztasd 2-3 percig. Nyugtató hatást érhetsz el vele, ha 5 percig áztatod, de ennél tovább ne áztasd, mert keserű lesz.

Csütörtökön kóstold meg zöld teát citromfűvel, és gingsenggel! Ezzel a teakeverékkel segítjük a bélflórát és a fehérje anyagcserét. A gingseng erősíti az immunrendszert, a keserű anyagok segítik az epesav termelést és ezzel együtt az emésztést. A citromfű éterikus olajai jótékonyan hatnak a gyomrodra.

Nyomkodj szét három szál citromfüvet, és vágd apróra. 15 gramm zöld teával együtt tedd egy kannába, és két liter forralt vízzel, amikor az már 80 C fokos, forrázd le, és hagyd négy percig állni, majd szűrd le. Izlés szerint mézzel édesíthető. Csészénként két evőkanál gingseng tonikumot (a gyógynövényboltban kaphatsz ilyet) adj hozzá. Lehetőleg melegen fogyaszd.

Pénteken: rozmaring teát igyál! A rozmaring éterikus olajokat tartalmaz. A C vitamin tartalma a friss növénynek 100 grammban 217 mg. Görcsoldó hatású, élénkítő, puffadásgátló, javítja a vérnyomást, jó ideges szívpanaszok ellen, idegi és keringési panaszok ellen, valamint reumatikus panaszok ellen. Gyengeség és kimerültség esetén is kiváló hatása van.

Egy teáskanál rozmaring levelet forrázz le egy csészeforró vízzel, majd hagyd állni 10 percig, szűrd le, és hűtsd le. Egy napon három csészénél többet ne igyál belőle. Áldott állapotban lévő kismamáknak nem ajánljuk!

Szombaton vörösbokor–teát kortyolj! Ez a Dél-Amerikai származású tea nem tartalmaz koffeint, ezért nem élénkítő hatású. Ezzel szemben nagyon magas a C-Vitamint tartalmaz, és magas az ásványi anyag tartalma. Gyomor és bélgörcsök ellen kiváló hatású, nagyon jó az alvási zavarok megszüntetésére, és némely bőrbetegséget is kiválóan gyógyít.

Tegyünk csészénként egy teáskanál vörösbokor teát egy kannába, és öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni legalább 5 percig. Ugyanúgy, ahogy a zöld teát, többször is fel lehet főzni, ami még hasznosabbá teszik.

Vasárnap borsmenta teával pihenjünk! Éterikus olajai a mentol, és a keserű anyagok segítenek migrénes fejfájásnál. Használhatod feszültség oldásra, gyomorproblémák megszüntetésére. A hasnyálmirigy problémák gyógyítására is jó, hasznos hányinger esetén, és hányás után nyugtatóan hat.

Nyolc személy részére egy csomó friss borsmentát osszunk el poharakba, vagy csészékbe, és öntsük le forró vízzel. Hagyjuk állni 5 percig, csak mézzel édesítsük. Hűtsük le, és langyosan fogyasszuk.

Kapcsolódó anyagok:

$$2765$$

$$277$$

$$278$$

$$1572$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top