Tenyér, tenyér, mondd meg nékem…

2009. 05. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akik hisznek a tenyérjóslásban, úgy vélik, hogy az adott ember személyiségén kívül a jövőjére is fényt deríthet egy tenyérjós – más néven kiromanta –, míg mások inkább áltudománynak vélik az egészet.  

A tenyéren lévő vonalak, és dombok a tenyérjósok szerint különféle jelentést hordoznak, attól függően, hogy milyen hosszúak, mennyire látszanak, hol vannak a metszéspontok, stb. Bizonyos kultúráknál az ujjak, a körmök, illetve a tenyér alakja és színe is sokat elárul a tulajdonos jelleméről, és jövőjéről, így mindig vizsgálják az egész kezet. A „szakemberek” általában a domináns kézzel kezdik a jóslást, a másik kéz állítólag az előző életről, illetve az öröklött tulajdonságokról árulkodik. 

Ez a módszer igen ősi, az ókori görögök idejében terjedt el igazán, ám a középkorban is nagy népszerűségnek örvendett. A 17. század környékén kezdett veszíteni a népszerűségből, majd a 20. század utolsó évtizediben lett ismét divatos. Indiában a mai napig komoly tudománynak vélik a kéz- és testjelek vizsgálatát, ők már időszámításunk előtt is foglalkoztak ezzel. Náluk az a szokás, hogy valamilyen konkrét kérdéssel fordulnak a tenyérjóshoz. Ám ezekre a kérdésekre nem könnyű pusztán a tenyérből választ adni, azért az indiai tenyérjós ért az asztrológiához is, fel kell ismernie az előjeleket, jártasnak kell lennie a légzés vizsgálatában, és ezeken kívül még számtalan egyéb dologhoz is értenie kell. 

Fontos különbséget tenni a tenyérjóslás és a kézelemzés között. Az előbbi amolyan intuitív dolog, űzőik azt állítják, hogy képességüket Istentől – vagy kinek mi tetszik – kapták, míg a kézelemzés sokkalta racionálisabb. Állítólag. 

A hinduk a kisujj hosszából, az annak tövéből kiinduló vonal milyenségéből, a csuklóvonalak számából és az életvonal – náluk Rohíni – milyenségéből következtetnek az élettartamra. Ha például a kisujj feljebb nyúlik, mint a gyűrűsujj körömperce, akkor az illető akár 100 évig is élhet, ha a legfelső ízperc aljáig nyúlik pontosan, akkor csak 90 év, ha a második ízperc közepéig, akkor 60 év várható. 

Ha valakinek rövid a kisujja, akkor sincs oka az aggodalomra! Ha ugyanis a kisujj tövéből kiinduló vonal horizontálisan haladva, törés és színváltozás nélkül eléri a mutatóujj tövét, akkor még van remény a 100 év megérésére. 

A három legfontosabb vonal a sors-, a fej- és a szívvonal, természetesen az életvonal után. A sorsvonal a tenyér közepe táján indul, a csukló felől a középsőujj felé halad. A fejvonal a mutatóujj környékén, a szív- és az életvonal között. A szívvonal van a legközelebb az ujjakhoz, a kisujj felől halad a mutatóujj felé. 

A szívvonal a betegségeket, az érzelmi élet milyenségét mutatja. Ha tiszta, egyenes, akkor az illető általában nagylelkű, jószívű. 

A fejvonal az idegrendszer megfelelője, ha tiszta, egyenes és nem töredezett az a jó. Ha hosszú és lefelé mutat, akkor intellektuális alkatú a tenyér tulajdonosa. 

Az életvonallal meghatározható egy hozzávetőleges élettartam, de fontos tudni, hogy a rövid életvonal se jelent feltétlenül rövid életet, és a nagyon hosszú se jelent hosszút. Ez más egyéb dolgoktól is függ. Egyébként az emésztő- és légzőrendszer problémáit mutatja meg. Ha töredezett, és sok a keresztvonal, az beteges alkatra utal, mind lelki, mind fizikai szempontból 

A sorsvonal a jövőt mutatja. Ha egyenes és tiszta, akkor az illető tevékeny, lendületes. Ha töredezett, többször megszakad, az problémákat, veszteségeket mutat. 

A következő részben a körmökből és a tenyér alakjából kiolvasható információkról olvashattok. 

Kapcsolódó anyagok:

$$3442$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top