Az érzelmi megcsalás

2010. 01. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Meglepi apró ajándékokkal a legváratlanabb helyzetekben, mindig lehet rá számítani, ha csak a pókot kell is kivinni a sarokból. Majd telnek a hónapok és már nem annyira figyelmes, már idegesítik az apró hibák és nem hagyja szó nélkül sem. Ilyenkor gyakran megesik, hogy az elhanyagolt fél fantáziájában keresi azt a személyt, aki megadja neki, amire vágyik.

Akár az iskolában, vagy a munkahelyen jóban van egy helyes fiúval/lánnyal. Barátnak tartja, jó vele elbeszélgetni, meghallgatja a problémáit, emellett megmosolyogtatja. Megcsalás semmiképp sem jöhet szóba, hisz „szerelmes” a párjába. Viszont mindent pótol a harmadik fél, amit érzelmileg nem kap meg. Elkezdi gyűjtögetni azokat a tulajdonságokat, amik ebben a barátban megvannak és amelyek hiányoznak a kapcsolatából. Egyre több időt töltenek együtt a képzeletében. Ha a párja nem figyel rá, nem vesz neki virágot, nem hallgatja meg, vagy éppen nem akarja elkísérni bevásárolni, majd a barátja segít. Annyira kedves az életben, biztos hogy ezekre a dolgokra is odafigyelne. Felmerül a kérdés mi lenne, ha… de itt meg is áll. Hisz nem akarja elhagyni a barátját.

Ezt a helyzetet nevezik érzelmi, vagy emocionális megcsalásnak, ahol fizikailag nem történik semmi sem, szexuális aktusra nem kerül sor, legfeljebb gondolatban. A lényeg, hogy az ábrándozó fél ki akar szakadni a valós világból, félre akarja tenni kapcsolatát és egy olyanba menekülni, ahol megkapja amit szeretne. Kis ideig boldognak érezheti magát. Tisztában kell azzal lenni, hogy ez csak átmeneti megoldás. A fantázia sosem lehet egyenrangú a valós élettel. Sokan ezt is megcsalásnak élik meg, ha fény derül rá, hiszen elveszik az az érzés, hogy csak tőle várja a párja azokat a dolgokat, ami őket együtt tartja. Ugyanolyan kellemetlen a „megcsalt” fél számára, mintha a való életben is elkövette volna kedvese mindazt, ami a fejében lejátszódott.

Végig kell gondolnia a „megcsaló” félnek, mit keres a barátban. Olyan tulajdonságokat, ami megvan a párjában is vagy csakis olyanokat, amit nem kap meg. Előfordulhat, hogy így akarja valaki féltékennyé tenni a párját, arra nem képes, hogy az életben is flörtöljön mással. Így viszont nem tud rá reagálni a partner, hisz nincs is tudomása a gondolatban elkövetett megcsalásról. Érdemes végiggondolni, milyen hatást gyakorolnak ezek a fantáziák a kapcsolatra. Nem lenne-e több értelme, ha párunkkal próbálnák megvitatni a problémákat, nem egy idegennek elmondani akár csak fejben is. Az semmire sem megoldás, viszont ha a kapcsolatunkról van szó, és a másik fél is szeretné megoldani a felmerülő gondokat, akkor fölöslegessé válhat a barátról való fantáziálás. Forduljunk a párunkhoz bizalommal. Ha pedig nem működik együtt a másik fél, akkor el lehet gondolkodni komolyan, van-e az egész kapcsolatnak értelme.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top