Színek csodája – a barna

2009. 06. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eleink a vezeklés, az alázat és az egyszerűség színének tartották, a középkorban emellé társult még a hallgatagság, az evilági hívságok megvetése és a szegénység, valószínűleg ezért is választották ezt a színt a Ferences szerzetesek is ruhájuk színének. Számtalan árnyalata van, legalább olyan sokrétű, mint a természet, amelyhez való kötődés szimbóluma.

Imádkozó ferencesek

A lakberendezésben a toszkán, illetve mediterrán stílus egyik kedvelt színe, a terrakotta vörösesbe hajló árnyalata igen vidám szín, ezért is örvend nagy népszerűségnek főleg a fiatalok körében, a nyugalom és a tűz elegye. Natúr anyagokkal, fával, náddal, gyékénnyel remekül néz ki. A divatos kovácsoltvas holmiknak a legharmonikusabb kiegészítő színe. A barnának és a vörösnek ez a keveréke a mediterrán életérzés kifejezője.

Melegségre vágyóknak ajánlott a barna, érdemes azonban krémmel vagy homokszínnel keverni, mivel sötét szín, szűkíti a teret. Túlzott használata azonban komorságra, depresszióra utal, ezért kombináljuk vörössel, így élénkebbé tehetjük az összhatást.

Ezenkívül a barna a férfiasságot, a kényelmet, a kitartást és a barátságot is szimbolizálja. Akár csak a többi szín kultúránként eltérő jelentés társul hozzá, például Indiában a gyász színe.

Aki a barna színt szereti általában nagy fontosságot tulajdonít a kényelemnek, a családnak, az otthonának. A legtöbbször elegánsak és sikeresek, olykor álmodozók, kerülik a feltűnést, nagyon nyugodt személyiségek. Mindig lehet rájuk számítani, őszinték és gyorsan barátkoznak, általában érdekes személyiségek, akik nem riadnak vissza kisebb rizikótól. Félnek azonban a döntések meghozatalától és néha meglehetősen lusták, mégis kitartóak, mindig képesek megoldást találni. Aki erősen kötődik ehhez a színhez, annak fontosak az anyagi értékek, szívesen tekintenek vissza a múltba, olykor nehezen élik meg a változásokat.

A barna kiegyensúlyoz, kicsit felélénkít ha depressziósak vagyunk, és lehűt, ha túlságosan felpörögtünk. Gondoljunk csak a csokoládéra, a kávéra, a dohányra, mind-mind barna, éppen ezért a baj a barna dolgokkal leginkább az, hogy nagyon tudunk ragaszkodni hozzájuk, a függőség pedig mint tudjuk nem túl jó dolog.

Ami talán meglepő, hogy a barna szín vágykeltő is, fűszer formájában, például a borban, vagy desszertként.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top