Olvass már!

2009. 10. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egészen kicsi korában kell gyermekünkben pozitív attitűdöt kialakítani az olvasással szemben, azzal, hogy esténként inkább felolvasunk neki, minthogy leültetnénk a tévé elé, azzal, hogy sok könyvet tartunk otthon és mi magunk is forgatjuk őket néha – hiszen minket utánoznak. Hogy mindez miért fontos?

Az olvasás nem csak szórakoztató, hanem borzasztóan hasznos és fontos is. Olvasás közben új szavakkal ismerkednek, így gyarapszik a szókincsük. Kezdetben olvassunk együtt, hogy a felmerülő új szavak jelentését elmagyarázhassuk nekik, segítsünk értelmezni a szöveget, hogy a későbbiekben ne legyenek szövegértési nehézségeik, melyek nagy hátrányt jelenthetnek az iskolában.

Sokan manapság úgy vélik, hogy a könyvek nem kapcsolnak ki, sőt igen fárasztó tevékenység az olvasás. Ez pontosan azért van, mert már az emberek többsége – részben hála a televíziónak – nem képes a sorok mögé látni, nem bír értelmezni kétértelmű szövegeket, nem érti a különleges megfogalmazásokat. Ami pedig nehézséget okoz, azzal nem is foglalkozunk. A szakértők szerint ez annak is köszönhető, hogy romlik az olvasás oktatásának színvonala, és innen is erednek a szövegértési nehézségek.

Kissé rémisztő adat, hogy ma Magyarországon minden harmadik kézbe vett könyv valamilyen amerikai szórakoztató mű, például Stephen King vagy Daniel Steel. Az is csak sovány vigasz, hogy az Európai Unió sok tagországában hasonló a helyzet, kénytelenek voltak az olvasást népszerűsítő kampányokat indítani.

Érdekes, hogy egy felmérés keretein belül a megkérdezettek 30-40%- a állította, hogy szépirodalmat olvas, bár az eladásokat tekintve egyre szűkül ez a piac. Ráadásul állítólag a könyvolvasók 38%- a olvas klasszikusokat, 28%- a verseket és 25%- a kortárs irodalmat, míg az eladások szerint 2003-ban bármilyen szépirodalom eladási aránya 17,2% volt, ami még kevesebb is, mint az azt megelőző évben.

Ennek tetejében könyvtárba is meglehetősen ritkán járunk, de erről is hazudunk. Housenak igaza van, vagy csak a könyvolvasás máig meglévő presztizse beszélt az emberekből a felmérések során? Ciki nem olvasni, nem járni könyvtárba és ritkán áldozni könyvekre, de mégse megyünk el, nem veszünk, és nem olvasunk. Sokan azt mondják, hogy azért olvasnak ritkán, mert nincs rá idejük, de ugyanők le tudnak ülni a tévé elé megnézni valamelyik együgyű műsort. Erre a legtöbbször van idő.

Érdemes lenne vizsgálni a 6-14 éves korosztályt, ugyanis akkor dől el minden. Akkor alakulnak ki az olvasási attitűdök, ez az időszak alapvetően meghatározza az egyén későbbi kapcsolatát a könyvekkel. Tehát a lurkókat ekkor kell „meggyőzni” az olvasás fontosságáról, ekkor kell megszerettetni velük a könyveket.

Mégis milyen érdekes, hogy vannak könyvek, amelyek képesek megváltoztatni, ha csak egy pillanatra is, szokásainkat. Ott van például a Henry Potter sorozat, vagy a Gyűrűk ura. Olyanok is elolvasták ezeket a műveket, aki eredetileg „utálnak” olvasni, annak ellenére is, hogy megfilmesítették őket. Mégse voltak restek arra, hogy magát a könyvet is kezükbe vegyék. Különleges esetek ezek? A sztori tetszik, az írás módja, vagy a média, a trend az oka? Miért inkább a Gyűrűk ura, miért nem A Mester és Margarita?

Borges azt mondja, hogy: "az ember különféle szerszámai között kétségkívül a könyv a legbámulatraméltóbb. A többi mind testének a meghosszabbítása. A mikroszkóp, a távcső a látásé, a telefon a hangé, aztán itt van az eke és a kard, ami az emberi kar meghosszabbítása. Ám a könyv egészen más: a könyv az emlékezet és a képzelet meghosszabbítása.”

Tessék tehát olvasni, hiszen jó hatással van az agyműködésre. Sokkal tovább lesz teljes szellemi képességeinek birtokában az, aki gyakorta mozgatja az agytekervényeit, melyre pompás módszer, hogy kezünkbe veszünk egy könyvet és kényelembe helyezzük magunkat kedvenc fotelünkben, ahelyett, hogy tévét bámulnánk.

Világrekord kísérlet gyerekekkel!

2009. október 8-án csütörtökön szerte a világon több százezer kisgyerek számára ugyanazt a könyvet fogják felolvasni. Az esemény célja egyrészt a tavalyi világrekord megdöntése, másrészt – s persze ez a legfontosabb – a gyerekek könyvek iránti szeretetének felkeltése. Budapesten 10.00-11.00-ig, valamint 17.00-18.00-ig a FasTracKids központban – III. Tavasz u. 3 - várják a meséket szerető ifjú világrekordereket, ahol a közös olvasás mellett, játékok színesítik az ingyenesen látogatható eseményt. További információ: www.fastrackids.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top